A Vöröskereszt hasznos tanácsai a -15 fokos hidegre

Forrás: MTI/Varga György -
havazás tanács Vöröskereszt fagy tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, érdemes újra elővenni legvastagabb téli kabátunkat, ugyanis szombaton megkezdődik a szibériai eredetű hideglevegő áramlása. Az előrejelzések szerint a jövő hét első napjaiban a derült, szélcsendes, hófedte tájakon -20, -18 fokos minimumok is előfordulhatnak.

A Vöröskereszt most összefoglalta, mi az, amire oda kell figyelnünk a következő napokban. Felhívják a figyelmet arra, hogy gondoskodjunk a réteges, meleg öltözetről, amennyiben tartósan a szabadban tartózkodnánk, feltétlenül védjük a fülünket, a kezünket, a nyakunkat, az arcunkat és a fejünket.

Ha útra kell kelnünk, ne felejtsük el előzetesen tájékoztatni hozzátartozóinkat útvonalunkról és várható érkezésünkről. Telefonunk legyen teljesen feltöltött állapotban és energiatakarékos használatával (kikapcsolt mobil internet, repülőgép-üzemmód, stb.) biztosítsuk annak töltöttségét. Mindenképen legyen nálunk ivóvíz és némi harapnivaló arra az esetre, ha elakadnánk vagy várakozni kényszerülnénk. Utazás közben folyamatosan figyeljük, hogy merre járunk – segítségkérés esetén pontos helyzetünk az egyik legfontosabb információ." – írják.

Zord időjárás vár ránk a következő héten Forrás: MTI/Varga György

Ezenfelül az autónk is legyen felkészítve a téli időjárásra, érdemes esetleg pokrócot, elemlámpát, tartalék cipőt, nadrágot és zoknit is bekészítenünk csomagtartónkba. Csakis teli tankkal induljunk útnak és előtte tájékozódjunk az út- és látási viszonyokról az Útinform, az aktuális időjárási helyzetről pedig az Országos Meteorológia Szolgálat oldalán.

Otthonunkat is érdemes felkészíteni az elkövetkező napokra. Amennyiben nem rendelkezünk távfűtéssel, hanem valamilyen tüzelő-berendezés biztosítja (kályha, kazán, stb.) a meleget, a nagy hidegben is biztosítsuk az égéshez szükséges megfelelő levegő-utánpótlást. Szereljünk fel szén-monoxid érzékelőt a lakás több pontján, amelynek jelzése esetén azonnal nyissuk ki az ablakokat és menjünk szabad levegőre. Az extrém hidegben a fűtés intenzívebb, és a szeles időjárás miatt a szén-monoxid mérgezések esélye is magasabb lehet. Javasolt továbbá otthonunkban tartani három napra elegendő ivóvizet valamint fogyasztásra kész tartós élelmiszert arra az estre, ha a közművek meghibásodása miatt problémáink adódnának. Ezen kívül az elemlámpák, elemes rádiók, tartalék elemek, pokrócok elengedhetetlen elemei egy felkészült háztartásnak."

Kakucsi gyilkosság: sokkolták a bíróságot K. Bálint videóihttp://www.life.hu/news/20180222-kakucsi-gyilkossag-sokkoltak-a-birosagot-k-balint-videoi.htmlA bírósági tárgyaláson levetítették azokat a brutális videókat, amelyeket az M. Vivien meggyilkolásával vádolt férfi táblagépén találtak. NewsOrigoSzellentő utas miatt hajtott végre kényszerleszállást egy repülőgéphttp://www.life.hu/news/20180219-szellento-utas-miatt-hajtott-vegre-kenyszerleszallast-egy-repulogep-becsben.htmlTúl sokat szellentett egy utas a repülőgépen, amit a körülötte ülők nehezen viseltek. Dulakodás és kényszerleszállás lett a vége. NewsOrigoFelfüggesztették a rendőrt, aki megütötte a kutyájáthttp://www.life.hu/news/20180221-felfuggesztettek-a-rendort-aki-megutotte-a-kutyajat.htmlFelfüggesztették azt a Dányon szolgáló rendőrt, aki néhány napja brutálisan megbüntette kutyáját. NewsOrigoFél napig utazott a 17-es budai villamoson a halott férfihttp://www.life.hu/news/20180216-fel-napig-utazott-a-17es-budai-villamoson-a-halott-ferfi.htmlFél napig utazott a 17-es villamoson Budapesten egy halott férfi. Az utasok csak délután észlelték, hogy valami nincs rendben vele. News--Egy rendőr vesztette életét az újpesti balesetben: rendőrautók ütköztekhttp://www.life.hu/news/20180216-egy-rendor-vesztette-eletet-az-ujpesti-balesetben-rendorautok-utkoztek.htmlSúlyos baleset történt Budapesten csütörtök késő este: két rendőrautó ütközött, egy rendőr életét vesztette. News--Megszólalt a lány, akinek a karjai között halt meg az autóbalesetet szenvedett fiúhttp://www.life.hu/news/20180216-megszolalt-a-lany-akinek-a-karjai-kozott-halt-meg-az-autobalesetet-szenvedett-fiu.htmlA Facebookon tett közzé megrendítő bejegyzést az a fiatal nő, akinek a karjaiban halt meg a Nagytétényi úti autóbaleset áldozata. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.