A korai univerzumból érkezett jelet fogott egy rádióantenna

Forrás: N.R.Fuller, National Science Foundation -
Világegyetem tudomány csillagok Univerzum Ősrobbanás antenna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az univerzum legelső csillagainak korát sikerült meghatározniuk a kutatóknak abból a gyenge jelből, amelyet egy ausztrál rádióantenna fogott a napokban.

Különleges, gyenge jelet fogott egy ausztrál rádióantenna a korai univerzumból: a kutatók szerint ez nagyjából segít meghatározni, mikor alakultak ki a legelső csillagok. Ezek voltak azok, amelyek megvilágították a sötétségben lévő világegyetemet az ősrobbanás után – számolt be róla az Origo.

Az obszervatórium által észlelt hidrogéngáz gyenge jelei a 13,8 milliárd éve bekövetkezett ősrobbanás után mintegy 180 millió éve létezett csillagok jelenlétét mutatták. Ahogyan ma is, úgy akkor is a hidrogén volt a világegyetem legáltalánosabb építőköve.

Judd Bowman, az Arizonai Állami Egyetem kutatásban részt vevő kozmológusa elmondta, az első csillagok eltérőek lehettek a maiaktól, ősi primitív gázokból képződtek, valószínűleg nagyon nagy tömegűek voltak és rövid ideig éltek, színük kékes lehetett.

Érdekesség, hogy a szakemberek a rádióhullámokból arra következtettek még, hogy a világegyetem valószínűleg kétszer olyan hideg volt, mint korábban gondolták, mínusz 270 Celsius-fok is uralkodhatott odakint.

Az ősrobbanás és az univerzum Forrás: N.R.Fuller, National Science Foundation

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.