Filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI egyik laboratóriumában

filovírus ebola Marburg-vírus Budapest vírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Filovírussal végzett munka során baleset történt az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL), az érintett laboratóriumi dolgozó egy hete kórházban van, megfigyelik - közölte az OKI kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel. A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

A baleset múlt pénteken történt, nemzetközi feladathoz kapcsolódó, filovírussal végzett munka során.
Az OKI közleménye szerint az NBL munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket. Az érintett laboratóriumi dolgozó hét napja áll megfigyelés alatt egy speciálisan kialakított egységben a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén. A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát, a dolgozón a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is.

A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.