Holttest nélkül is ítélet születhet Novozánszki Fanni ügyében

Forrás: -- -
poligráf gyilkosság Novozánszki Fanni
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megbukott a poligráfos vizsgálaton B. László, akit VV Fanni megölésével gyanúsítanak. Úgy tudni, a férfi kritikus kérdésekben nem mondott igazat. Ügyvédje, Brodmann Péter szerint azonban törvénysértő módon végezték el rajta a vizsgálatot. Meglátása szerint a férfi akkor nem volt olyan állapotban, hogy válaszaiból bármiféle következtetést le lehessen vonni.

"A hatóság nem várta ki az előírásnak megfelelő időt, így sokkal korábban csinálták meg a műszeres kérdezz-feleleket, mint az javasolt. Ezért természetesen a válaszok sem tekinthetőek pontosnak" - mondta el a véleményét a Blikknek dr. Brodmann Péter. Ezzel szemben Fanni családjának jogi képviselője úgy gondolja, a rendőrség szakszerűen járt el: "a poligráfos vizsgálatot a meggyanúsítás után, de még a kihallgatások előtt célszerű elvégezni, mert ekkor adja a gyanúsított a legőszintébb válaszokat. Vagyis nem szabad sokat várni " - vélekedett dr. Lichy József.

Forrás: --

A lap arról ír, hogy bár Novizánszky Fanni holtteste nem került elő, ez azonban nem zárja ki egyértelműen azt, hogy a bíróság ne állapíthatná meg a gyanúsított bűnösségét.

"Pályafutásom alatt legalább három vagy négy olyan esetre is emlékszem, amikor holttest hiányában is elítélték a vádlottat. Ilyen ügyeknél nagyon sok múlik a bírón, hogy az elé tárt bizonyítékokat elfogadja-e, mint egy zárt logikai láncolatot, amelyből nem következhet más, mint hogy az a bizonyos személy követte el a gyilkosságot" - nyilatkozta Kovács Lajos nyugalmazott r. ezredes.

Ocsenás József, a miskolci rendőrség egykori nyomozója szintén részt vett egy olyan ügy kiderítésében, ahol holttest hiányában is kimondták a vádlott bűnösségét.

"Bejelentést kaptunk, miszerint egy idős asszony nyomtalanul eltűnt. Először az albérlőjét hallgattuk ki, aki egy rendőr volt. A volt kolléga elmondta, a néni elment valami messzi tanyára megkeresni a rokonait. Később elismerte, hogy dulakodtak a főbérlőjével, aminek következtében a néni meghalt. Azt is elárulta, hogy a Bükkben kell a holttestet keresnünk. Ám hiába ástunk, hiába vetettük be az akkor még csak Amerikában használt csúcstechnikát, nem találtuk meg az idős hölgy földi maradványait. A bíróság azonban ennek ellenére elítélte a volt rendőrt" – emlékezett vissza a nyomozó.

"Holttest hiányában a VV Fanni-ügyben nagyon nagy szerepet kapnak a kirendelt szakértők is. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg szakember dolgozik az ügyön. Egy vércsepp vagy egy autógumiba ragadt fűnyom sokkal többet elárul az értő szemnek, mint azt bárki gondolná" – mondta Szeles Géza igazságügyi orvos szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.