A nők 43 százalékát érte már szexuális zaklatás a fesztiválok alatt

Forrás: Andreas Jakwerth -
fesztivál metoo szexuális zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 40 év alatti fesztiválozó nők közel fele átélt valamilyen nemkívánatos szexuális közeledést, idegenektől és ismerősöktől is.

Sokkoló, hogy mennyi nőt ér zaklatás a különböző zenei fesztiválokon. A BBC-n közölt kutatás szerint a 40 év alatti hölgyek közel fele, pontosan 43%-a vallotta azt, hogy már átélt valamilyen nemkívánatos szexuális viselkedést különböző fesztiválokon. Ebből 22% az, aki zaklatással, vagy erőszakkal szembesült. A nemkívánatos viselkedések leggyakoribb formája egyébként az erőszakos tánc, és a verbális zaklatás.

A fesztiválokon a nők közel felét érte már zaklatás - Képünk illusztráció Forrás: Andreas Jakwerth

A YouGov 1188 fesztiválozót kérdezett meg kérdőíves formában. Az is kiderült, hogy az esetek csupán 2 százalékát jelentették a rendőrségnek. A közvélemény-kutatás azt is kimutatta, hogy a zaklatások 70 százalékát teljesen idegenek követik el. Paul Reed, a Független Fesztiválok Szövetségének (AIF) vezetője elmondta, hogy a fesztiváloknak kötelességük, hogy biztonságossá és élvezhetővé tegyék a rendezvényeiket, és arra bátorították a fesztiválozókat, hogy jelentsék a zaklatásokat akkor is, ha áldozatok, de akkor is, ha szemtanúk voltak. „Ha az emberek nem avatkoznak be, akkor ez a viselkedés normalizálódik." – mondta a vezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.