Egereknél fordították vissza az öregedést

Forrás: Thinkstock -
öregedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy génmutáció "kikapcsolásával" sikerült visszafordítaniuk az öregedéssel összefüggő bőrráncosodást és szőrhullást egereknél a birminghami Alabamai Egyetem (UAB) kutatóinak.

Keshav Singh és kollégái egy antibiotikumot adtak be az állatoknak. Az antibiotikum génmutációt indított be, ami pedig mitokondriális diszfunkcióhoz - a mitokondriumok a sejt energiatermelő és -átalakító szervecskéi - vezetett - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.
Négy héten belül az egerek szőre megőszült, megritkult, a mozgásuk lelassult és fásulttá váltak, vagyis olyan változásokon mentek keresztül, amelyek a természetes öregedés folyamatára emlékeztetnek. A bőrük a mutációt követő 4. és 8. hét között beráncosodott. A nőstényeknél jóval erősebb volt a ráncosodás, mint a hímeknél.

Amikor azonban a kutatók "kikapcsolták" a génmutációt, helyreállítva a mitokondriális működést, az egerek bőre kisimult és vastag bundájuk nőtt, megkülönböztethetetlenné válva azonos korú társaiktól.
"Ismereteink szerint ilyesfajta megfigyelésre még sosem került sor" - mondta Singh, megjegyezve, hogy a mutáció egy, a mitokondriális funkciót befolyásoló génben zajlott le.

Visszafordították az öregedést egereknél Forrás: Thinkstock

Az embereknél időskorban figyelhető meg a mitokondriális funkciók hanyatlása. A mitokondriumok működési zavara a korral összefüggő betegségekhez vezethet.Singh szerint az eredmények egyedülálló lehetőséget adhatnak olyan megelőző és gyógyszerterápiás eljárások kidolgozására, amelyekkel bővíthetőek a mitokondriális funkciók az öregedéssel összefüggő bőr- és hajproblémák, valamint az olyan egyéb emberi betegségek kezelésében, amelyekben központi szerepet játszik a mitokondriális működés zavara.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a génmutáció beindítása az állatok egyéb szerveire alig volt hatással, ami azt sugallja, hogy a mitokondriumok szerepe fontosabb a bőr, mint az egyéb szövetek esetében.

Elhunyt Sergio Marchionne: a Ferrari, a Forma-1-es csapat, és a Fiat vezetője volthttp://www.life.hu/news/20180726-elhunyt-sergio-marchionne-a-ferrari-es-a-forma-1es-csapat-es-fiat-vezetoje.htmlElhunyt 66 éves korában Sergio Marchionne, aki a Fiat és a Ferrari, így közvetve a Forma-1-es csapat vezetője is volt. NewsOrigoHőségriadó: figyelmeztetést adott ki az OMSZhttp://www.life.hu/news/20180726-hosegriado-figyelmeztetest-adott-ki-az-omsz-idojaras.htmlA trópusi időjárás után sokak örömére végre megérkezett a hőség, ugyanis több megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. NewsOrigoKihirdették a 2018-as felvételi ponthatárokathttp://www.life.hu/news/20180725-kihirdettek-a-2018as-felveteli-ponthatarokat.htmlTöbb mintt 100 ezer diák várta a szerda este 8 órát, amikor is kihirdették az idei felvételi ponthatárokat. NewsOrigoMagyarok is nyaralnak Görögországban: nyilatkoztak az erdőtűzrőlhttp://www.life.hu/news/20180725-magyarok-is-nyaralnak-gorogorszagban-nyilatkoztak-az-erdotuzrol.htmlLegkevesebb 74 ember halt meg a görög erdőtüzekben, és egyre több a sérült. Magyarok is tartózkodnak kint. News--Szabadult a börtönből Marian Cozma haláláért elítélt Sz. Ivánhttp://www.life.hu/news/20180725-szabadult-a-bortonbol-marian-cozma-halalaert-elitelt-sz-ivan.htmlValószínűleg jó magaviselete miatt sokkal hamarabb szabadul a Marian Cozma haláláért felelős egyik férfi, Sz. Iván. News--A görög erdőtüzeknek több mint 60 halálos áldozata van: többen az autópályán égtek halálrahttp://www.life.hu/news/20180724-a-gorog-erdotuzeknek-mar-60-halalos-aldozata-van-tobben-az-autopalyan-egtek-halalra.htmlMár legalább hatvan ember vesztette életét a görögországi erdőtüzekben, még az autópályán utazók is estek áldozatul a pusztító tűznek. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.