Elkezdődött a hatalmas csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

szemétsziget Csendes-óceán Ocean Cleanup
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombaton kezdődött az Ocean Cleanup projekt, melynek keretében megszabadítják a Csendes-óceánt és élővilágát a műanyaghulladék egy részétől. Az első hajó egy nagy műanyagszedővel felszerelve San Francisco közeléből indult útnak.

A projekt ötletgazdája egy 24 éves fiatalember, Boyan Slat, aki életét a tengerek megtisztításának szentelte. Mára már egy hetven fős csapatot gyűjtött maga köré, hogy együtt dolgozzanak a vizek megmentésén -írja a 24.

A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyag cső. Ez úgy működik, mint egy sorompó, az alján pedig egy három méterre leérő szűrő lebeg, ami felfogja a műanyag szemetet, de szabad utat biztosít az élőlényeknek. Az áramlatok sodorják az U-alakú sorompóhoz a szemetet, amit hajóval összegyűjtenek, majd a szárazföldön újrahasznosítanak.


Azt remélik, hogy ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget felét el tudják takarítani. Slat és csapata hatvan ilyen szerkezettel szeretnék megtisztítani a tengereket és óceánokat a műanyaghulladéktól.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.