Lecsapott Portugáliára a trópusi viharrá szelídült Leslie hurrikán 175 km/órás széllökésekkel

Forrás: AFP/Carlos Costa -
vihar Leslie Portugália Szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas erővel csapott le a Leslie hurrikán Portugáliára: 175 km/órás széllel és heves esőzésekkel pusztított. 

Óránkénti 175 kilométeres sebességű széllel és heves esőzéssel csapott le Portugália északi és középső, tengerparti részére a Leslie hurrikán, amely már trópusi viharrá szelídült. Pusztításai nyomán fák döltek ki, és autók is megrongálódtak, de sebesültek is vannak.

A kidőlt fákat takarítják a tűzoltók Portugáliában Forrás: AFP/Carlos Costa

A helyi katasztrófavédelem közlése szerint 27 ember sérült meg, de szerencsére senki nincs életveszélyben.

Sokaknak azonban el kellett hagyni otthonukat: mintegy hatvan embernek kellett menekülnie.

A helyzet a fővárostól, Lisszabontól 200 kilométerre északra fekvő Coimbra körzetében volt a legsúlyosabb, de jócskán kijutott a közeli Leiriának, Lisszabonnak, valamint északon Aveiro, Viseu és Porto településeknek is.

A hatóságok 1900 segélykérést rögzítettek,

többségében kidőlt fák, megrongálódott tetők miatt. Mintegy 324 ezer ember maradt áram nélkül, de ezt jórészt már sikerült helyreállítani. A katasztrófavédelem azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak távol a tengerparti területektől, illetve ne hagyják el otthonaikat.

A Leslie hurrikán szeptember 23-a óta kavargott az Atlanti-óceán felett, és partra érve már trópusi viharként folytatta útját, jelentősen veszítve erejéből. Útját a szomszédos Spanyolország felé folytatta, ahol Zamora településen óránkénti száz kilométeres sebességű szelet mértek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.