Ezt jelentik a tojásokon látható kódok

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
bio tojás ketreces tojás szám kód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tojás és tojás között bizony óriási a különbség, ebben segítenek a rajtuk található kódok: nagyon nem mindegy, melyiket választod!

Kívülről talán nem tudunk különbséget tenni, akkor is hasonló színűek és formájúak a tojások, ha különböző tartásból származnak, de valójában hatalmas a szakadék köztük. Nem véletlenül van mindegyiken egy számsor:

a nullával kezdődő jelöli a legboldogabb tyúkoktól származó tojásokat.

Ezek az állatok biogazdaságokban nevelkednek, ahol szabadon szaladgálnak, és vegyszermentes táplálékot kapnak.

A tojások csak első pillantásra tűnnek egyformának – Képünk illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 1- es szám jelöli a szabadtartású tyúkok tojását: ebben az esetben szintén nincsenek szűk helyre bezárva az állatok, ám esetenként kapnak gyógyszeres-vegyszeres kezelést.

A 2-vel kezdődő számsor alá sokféle tartást sorolnak: alternatív vagy mélyalmos is lehet, amely állatok már jóval rosszabb körülmények között élnek, mint a 0 vagy 1-es számmal jelölt tojást tojók. Ám ide sorolhatják azokat a tyúkokat is, amik idejük egy részét a szabadban, másik felét viszont ólban töltik. Az ide besorolt tojásoknál tehát nehéz megállapítani, hogy rossz körülmények között tartott tyúktól származik vagy félig szabadon nevelkedettől.

A 3-as kódot a ketreces tartású tyúkok tojásai kapják, ők élnek a felsoroltak közül a legrosszabb körülmények között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.