A népi hiedelem szerint fagyos karácsonyunk lehet

Fotó: Talán Csaba -
karácsony népi hiedelem Németh Lajos időjárás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Ha Mártonkor a lúd jégen áll, karácsonykor sárban botorkál” – tartja a népi hiedelem. Németh Lajos most elárulta, szinte biztos, hogy nem lesz fagy a héten, így lehetséges, hogy karácsonykor már igen kemény lesz a tél.

Németh Lajos a TV2 Mokkájának vendége volt, ahol a műsorvezetők nekiszegezték a kérdést: a szokásostól enyhébb hetek után mire számíthatunk az év hátralévő részében, a következő hónapokban. Mint mondja, ha hihetünk a népi hiedelmeknek, akkor hideg karácsonyunk lesz, sőt, igen kemény tél elébe nézünk.

Nincs meteorológus, aki ezt megmondja... Ami biztos: Márton napra marad a 15–20 fok körüli hőmérséklet. És a népi regula szerint ha Márton napján a lúd jégen áll, azaz fagy lesz, akkor karácsonykor sárban botorkál... Nem lesz fagy a következő napokban sem, és ez a csendes, nyugodt időjárás folytatódik egészen november második feléig.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.