Kiirthatja a banánt egy veszélyes gombatörzs

Forrás: Shutterstock -
veszély gomba banán gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előfordulhat, hogy egy gombatörzs hamarosan kiirtja a banánt.

Egy, az 1990-es években felbukkant gombatörzs akár ki is irthatja a banánt – számolt be róla az Index. A portál azt írja, a földben élő Fusarium oxysporum a banán gyökerét támadja meg, megakadályozza, hogy a talajból vizet és tápanyagokat vegyen fel. Rossz hír, hogy hatástalanok ellene a rovarirtó szerek, ha pedig a fertőzés megjelenik egy ültetvényen, akkor ott jó ideig biztosan nem terem újra banán.

Évek múlva banán nélkül maradhatunk Forrás: Shutterstock

Érdekesség, hogy a GMO megoldást jelentene a problémára, ez az, ami megmenthetné a banánt, sokan azonban félnek ettől, és nem engedik a tudósoknak, hogy használják. Pedig ezzel közel 400 millió embert menthetnének meg az éhínségtől. A tudósok még arra sem kaptak engedélyt, hogy a génmódosított banánt emberi fogyasztási tesztnek vessék alá.

Időjárás: a jövő héten enyhülés kezdődikhttp://www.life.hu/news/20181128-idojaras-jovo-heten-enyhules-kezdodik.htmlA következő napokban igen hűvös, fagyos időre számíthatunk, de a jövő héten, úgy tűnik, enyhülés érkezik. News--Négy fehér bengáli tigris született a győri állatkertbenhttp://www.life.hu/news/20181127-negy-feher-bengali-tigris-szuletett-a-gyori-allatkertben.htmlBővült a győri állatkert népes családja, 4 fehér bengáli tigris született október 13-án. A kicsiket egyelőre nem láthatják a látogatók, de már a fotók nézegetése is megtölti a szíveket melegséggel. News--Friss fotó készült a Marsrólhttp://www.life.hu/news/20181127-friss-foto-keszult-a-marsrol.htmlFriss fotót küldött a NASA központjába az InSight nevű űrszonda a Marsról. News--Program segítségével élhetik át az orvosok a haldoklók utolsó pillanataithttp://www.life.hu/news/20181125-program-segitsegevel-elhetik-at-az-orvosok-a-haldoklok-utolso-pillanatait.htmlA halál és az elmúlás átélését segítő programot fejlesztettek ki, amelyet az egészségügyi dolgozók használhatnak: megérezhetik, mi történik a súlyos állapotban lévő betegeikkel az utolsó óráikban. NewsThinkstockSírkövek között félmeztelenül táncoló nőt videóztak Skóciában (18+)http://www.life.hu/news/20181125-sirkovek-kozott-felmeztelenul-tancolo-not-videoztak-skociaban.htmlMeglepő jelenetet sikerült levideózni egy skót temetőben: félmeztelenül táncolt egy nő a sírkövek között. NewsOrigoElfogták a 2-es metrón gázspray-vel fújó férfithttp://www.life.hu/news/20181125-elfogtak-a-2es-metron-gazsprayvel-fujo-ferfit-vasarnap.htmlElfogták a rendőrök azt a férfit, aki gázspray-vel fújta le a vitapartnerét szombaton a 2-es metrón – közölte a rendőrség vasárnap reggel honlapján. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.