tűzvész hurrikán katasztrófa erdőtűz természeti katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezt az évet sem úsztuk meg katasztrófák nélkül. Nem kímélték bolygónkat a hurrikánok és az erdőtüzek sem. Rengetegen vesztették életüket az ítéletidőnek köszönhetően, nyáron pedig a genovai hídomlás híre rázta meg a világot. Nézzük, melyek voltak 2018 legfontosabb és egyben legtragikusabb eseményei!

Pusztító hideg az Egyesült Államokban

A 2018-as esztendő igencsak fagyosan indult az Amerikai Egyesült Államokban. Az ítéletidő rengeteg halálos áldozatot követelt, volt olyan város, amelynek utcáin jégtömbök úsztak, míg máshol a medencék vize is befagyott a mínusz 40 fokos hidegben. Idén ráadásul olyan dolog is történt, amire csak nagyon régen volt példa: a Niagara-vízesés is óriási jégcsappá változott. A hideg tél egyébként pár hét múlva hazánkba is beköszöntött, február végén még hófúvásban is volt részünk, néhány településen az áramszolgáltatás is szünetelt egy ideig.

A befagyott Niagara-vízesés nem mindennapi látványt nyújtott Forrás: Getty Images

Erdőtűz Görögországban

Júliusban erdőtűz pusztított Görögországban, Athéntól 10 km-re keletre, Mati körzetében. A kiszáradt növényzet több helyen lángra kapott, a szél pedig csak segítette a tűz terjedését. A tűzvész 80-nál is több halálos áldozatot követelt, valamint legalább 200-an megsérültek. Feltehetőleg gyújtogatás is hozzájárult a katasztrófához. Akkoriban több magyar is nyaralt a környéken, egy család mesélt is az ott történtekről. Az mondták, ekkora katasztrófára rég volt példa a balkáni országban.

Gyújtogatás okozhatta a pusztító erdőtüzet Görögországban Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Hídomlás Genovánál

Nemcsak Olaszországot, de az egész világot megrendítette egy augusztusi esemény: egyik pillanatról a másikra összeomlott a Genova közelében lévő 45 méter magas Morandi-híd egy szakasza. Az első hírek szerint az autópályából körülbelül egy 200 méteres rész szakadhatott le, és zuhant 90 méteres mélységbe 8–10 autóval együtt. A katasztrófában 43-an vesztették életüket. Mint ahogyan azt megírtuk, a túlélők között van az olasz labdarúgókapus, Davide Capello, aki 30 métert zuhant autójával és csak a szerencsének köszönheti, hogy sérülések nélkül megúszta az esetet.

Olaszországban, Genova közelében omlott össze egy autópályahíd Forrás: AFP/Valery Hache

Hurrikánszezon

Szeptemberben a Florence hurrikán tépázta meg az Amerikai Egyesült Államokat. A legnagyobb pusztítást a keleti államokban okozta, ahova az ítéletidő óriási széllel és özönvízszerű esővel érkezett. Több százezren napokig áram nélkül maradtak, és 1 milliónál is több embert kellett kitelepíteni Észak- és Dél-Karolinában, valamint Virginiában. A hurrikánok egyébként Európát sem kímélték, szeptemberben a Helene érte el hatalmas széllel Anglia partjait és Írországot, októberben pedig a trópusi viharrá szelídült Leslie csapott le Portugáliára.

A Florence hurrikán fentről nézve Forrás: AFP/NOAA/RAMMB

Tűzvész Kaliforniában

November eleje óta több héten keresztül félelmetes erdőtűz pusztított Kaliforniában. A magas hőmérséklet, alacsony páratartalom, a száraz növényzet és az erős széllökések együttesen okozhatták az állam történetének eddigi legpusztítóbb tűzvészét. Közel 100-an vesztették életüket és 18 ezernél is több épület semmisült meg. Olyan hírességeknek is porig égett az otthona, mint például Gerard Butler, Miley Cyrus és Robin Thicke, de evakuálni kellett Kim Kardashian családját is. Sajnos az erdőtűznek egy magyar áldozata is van, Luca a San Franciscó-i cserkészcsapat vezetője volt és életét vesztette, miután nem tudta időben elhagyni az égő otthonát.

Hihetetlen pusztításokat végzett a tűz Kaliforniában Forrás: AFP/Robyn Beck

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.