Közútkezelő: ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
útviszonyok Országos Meteorológiai Szolgálat havazás időjárás veszélyjelzés közlekedés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb országos havazás várható kedden, így ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: hétfőn eleinte nyugaton fordulhat elő gyenge hószállingózás, majd az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik. Éjfélig nagyjából a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el, és mintegy 2-3 centiméternyi hó hullhat.

Kedden átterjed a havazás a keleti országrészre is, de a havazás fokozatosan esőre vált. Ez kedd éjfélig körülbelül a Budapest–Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Onnan keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmeneti ónos eső is lehet.

A várható friss hó mennyisége az ország déli felén legfeljebb 5, az északi felén 5 centiméter fölött lesz.
Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5–10 centiméternyire lehet számítani.

Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10–15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Keddre számos megyére havazás, hófúvás, több megyére az ónos eső veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

A közútkezelő azt közölte: a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést az előírások szerint, ütemezetten végzik, először az autópályákon, az autóutakon és a főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon. A lehetséges helyszíneken a megelőző sószórásról is gondoskodnak a szakemberek.

Ilyen útviszonyokra számíthatunk a következő napokban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint kifejtették: egy-egy munkagépre körülbelül 40–50 kilométernyi útszakasz jut, a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés az időjárási helyzettől függően 2–5 órát vesz igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén ismét rosszabb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el – közölték. Így fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén rosszabb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal, tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak, ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát, töltsék fel telefonjukat vagy használjanak autós töltőt.
Az aktuális útviszonyokról mindig tájékozódni lehet a www.utinform.hu oldalon – olvasható a közleményben.

Megszólalt az M3-ason elgázolt Tankcsapda-rajongó lány kedvesehttp://www.life.hu/news/20190107-megszolalt-az-m3ason-elgazolt-tankcsapdarajongo-lany-kedvese.htmlAz M3-as autópályán gázolták el a Tankcsapda zenekar egyik rajongóját, amikor az egyik koncertről tartott hazafelé. Párja, Zoltán most elmesélte a történteket. News--Balesetet szenvedett a szánkós, Viktorija Gyemcsenko: agysérülést szenvedetthttp://www.life.hu/news/20190107-balesetet-szenvedett-a-szankos-viktorija-gyemcsenko-agyserulest-szenvedett.htmlViktorija Gyemcsenko súlyos sérülést szenvedett a szánkósok világkupaversenyén. News--VV Fanni-ügy: gyanús hajszálat találtak a gyanúsított, B. László lakásábanhttp://www.life.hu/news/20190107-vv-fanni-ugy-gyanus-hajszalat-talaltak-a-gyanusitott-b-laszlo-lakasaban.htmlA VV Fanni gyilkosságával gyanúsított B. László lakásában vélhetően női hajszálakat találtak: a vizsgálatuk áttörést is hozhat az ügyben. News--Időjárás: szeles, hideg napok jönnek, újabb havazás is érkezhethttp://www.life.hu/news/20190106-idojaras-szeles-hideg-napok-jonnek-ujabb-havazas-is-erkezhet.htmlSzeles, hideg napok következnek, újabb havazásra keddtől számíthatunk. NewsOrigoMegcsalta a feleségét, tetoválással akarta kiengesztelni: rajta röhög a világhttp://www.life.hu/news/20190105-megcsalta-feleseget-tetovalassal-akarta-kiengesztelni-rajta-rohog-a-vilag.htmlJose L. Torresen röhög szinte az egész világ. A férfi egy tetoválással akarta kiengesztelni a feleségét, mert megcsalta őt. NewsOrigoÖt tinédzserkorú lány vesztette életét egy tűzeset miatt egy szabadulószobában Lengyelországbanhttp://www.life.hu/news/20190105-ot-tinedzserkoru-lany-vesztette-eletet-egy-tuzeset-miatt-egy-szabaduloszobaban-lengyelorszagban.htmlÖt tinédzserkorú lány vesztette életét, egy férfi pedig megsebesült pénteken egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében az észak-lengyelországi Koszalinban. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.