Januárban látható az utolsó teljes holdfogyatkozás: 3 évig nem lesz ilyen

Forrás: MTI/Komka Péter -
holdfogyatkozás Európa január
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Teljes holdfogyatkozás lesz január 21-ére virradóra Európa és Afrika nagy részén. A következő ilyenre 3 évet kell várni.

Január 21-ére virradóra teljes holdfogyatkozás lesz Európa és Afrika nagy részén, valamint Észak- és Dél-Amerikában. A Hold magyarországi idő szerint 4 óra 34 perc és 7 óra 51 perc között lesz a Föld árnyékában. A holdfogyatkozás kezdetekor az árnyék bal oldalról kezdi eltakarni a Holdat. A teljes fogyatkozás nagyjából egy órán át fog tartani, eközben a Hold látható marad, de vörös színben, ezért hívják vörös Holdnak.

Jön a teljes holdfogyatkozás Forrás: MTI/Komka Péter

Bár teljes holdfogyatkozások általában évente 1-3 alkalommal történnek, ez után három éven át nem lesz látható ilyen jelenség.

A következő teljes holdfogyatkozás 2022. május 16-án lesz.

Teljes holdfogyatkozások csak akkor történnek, amikor a Föld pontosan a Nap és a Hold között halad el – írja az MTI. A szakértők szerint nincs szükség speciális szemvédelemre a holdfogyatkozás megfigyeléséhez, mivel a Hold nem termel fényt, csak a Nap fényét veri vissza. "A Hold sohasem annyira fényes, hogy kárt okozzon a szemnek, mint a Nap" – magyarázta Walter Freeman, a Syracuse-i Egyetem tudósa.

Eltérítenék a 87 millió tonnás Bennu aszteroidát: ha a Földbe csapódna, minden elpusztítanahttp://www.life.hu/news/20190115-elteritenek-a-87-millio-tonnas-bennu-aszteroidat-ha-a-foldbe-csapodna-minden-elpusztitana.htmlVeszélyes lehet a Földre a Bennu nevű, 87 millió tonnás aszteroida. News--Időjárás: csütörtökön akár 11 fok is lehethttp://www.life.hu/news/20190115-idojaras-csutortokon-akar-11-fok-is-lehet.htmlAz átlagnál jóval enyhébb idő várható a héten, csütörtökön akár 11 fok is lehet napközben. News--Megkéseltek egy embert a bécsi pályaudvaron: meghalthttp://www.life.hu/news/20190115-megkeseltek-egy-embert-a-becsi-palyaudvaron-meghalt.htmlA bécsi főpályaudvaron történt halálos kimenetelű késelés. Az áldozat a helyszínen az életét vesztette. NewsOrigoAusztriában továbbra is kritikus a helyzet a havazás miatt – Fotókhttp://www.life.hu/news/20190114-ausztriaban-tovabbra-is-kritikus-a-helyzet-a-havazas-miatt.htmlTovábbra is kritikus a helyzet Ausztria egyes tartományaiban a folyamatos havazás miatt. News--Egy ismerős szerint ez motiválta a káptalanfai családirtóthttp://www.life.hu/news/20190114-egy-ismeros-szerint-ez-motivalta-a-kaptalanfai-csaladirtot.htmlNemrég anyagilag is csődbe ment az az osztrák férfi, aki vérfürdőt rendezett a volt szerelme házánál, majd önmagával is végzett. News--Tűz ütött ki egy ecuadori rehabilitációs intézetben: tizennyolcan meghaltakhttp://www.life.hu/news/20190114-tuz-utott-ki-egy-ecuadori-rehabilitacios-intezetben-tizennyolcan-meghaltak.htmlTűz ütött ki egy ecuadori rehabilitációs intézetben. Tizennyolc ember meghalt, és nagyon sok a sérült. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.