Szólj a hajadnak is, hogy nyár van! Dögös sörénytippek forró napokra

hajápolás hajkorona frizura vitamin dió haj egészség szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nő gyönyörű, dús hajkoronára vágyik, és ennek érdekében akár a legdrágább samponokat és balzsamokat is képesek bevetni, ám szakértők szerint bármilyen hajterméknél többet ér a megfelelő étrend. És persze apró trükkjeink.

Nincs esélytelen haj

Sokan legyintenek, és azt mondják, egyszerűen rossz minőségű a hajuk. Ennek hátterében azonban mindig valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiány áll, ezért ilyen esetben legelőször egy vértesztet érdemes végezni.

A hajnak szüksége van fehérjére, glükózra, számtalan vitaminra és ásványi anyagra ahhoz, hogy egészséges legyen, és megfelelő ütemben nőjön, vagyis akinek vékony szálú, korpás, töredezett a haja, az elsősorban ne a samponján, hanem az étrendjén változtasson.

Forrás: Thinkstock

Te is elköveted? Az 5 legnagyobb hajápolási hiba

Gondoltad volna, hogy a legnagyobb kárt olyan apróságnak látszó dolgokkal okozhatod a hajadnak, mint a túl szorosra húzott copf vagy a legtöbbet reklámozott hiper-szuper sampon? A jó hír viszont az, hogy a megfelelő technikával könnyedén kiküszöbölheted ezeket a tévedéseket, és megóvhatod a frizurádat.

Dióra és fehérjére fel!

Kezdjük a dióval, ami biotinban, E-vitaminban és ómega-olajokban gazdag, emellett rezet is tartalmaz. Utóbbinak a hiánya okozza azt, ha valaki idő előtt őszülésnek indul, így, ha szeretnénk megúszni a hajfestést, eszegessünk naponta ebből a finom csemegéből.

Az erőtlen, élettelen tincsek arra utalhatnak, hogy nem fogyasztunk elég fehérjét, a haj ugyanis alapból 90 százalékban fehérjéből áll. Leggyakrabban azoknál jelentkezik fehérjehiány, akik kihagyják a reggelit, így ezen a rossz szokáson érdemes változtatni, aki pedig vegetáriánussága miatt egyáltalán nem eszik húst, kapjon rá a quinoára, amiben megtalálható valamennyi aminosav, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Quinoa saláta Forrás: Thinkstock

“Ha nincs hús, akkor nincs baba sem”

A vegetarianizmust és a vegánizmust idehaza még mindig valamiféle misztikum lengi körül. Vannak, akik szerint csak egy hülye hóbort, mások nem tudják elképzelni, hogy hús nélkül lehet boldog életet élni, megint mások pedig (téves) egészségi okokra hivatkozva utasítják el a növényi táplálkozást. De akkor kelt csak igazán nagy felháborodást a húsmentes étrend, ha gyermeket váró kismamáról van szó. Valóban rossz anya a vegán anya?

Hajhullás és száraz fejbőr?

A hajhullás és a vékony haj hátterében legtöbbször a vashiány áll, ez ellen vörös húsok és lencse fogyasztásával tehetünk, aki pedig rugalmasabb, erős hajra vágyik, az a tojásfogyasztását is növelje meg. A tojásban fehérje, D- és B-vitamin, illetve biotin is megtalálható, utóbbi a keratintermelést serkenti.

Akinek a legfőbb gondot a száraz fejbőr okozza, annak cinkpótlásra van szüksége, ahhoz pedig legjobb, ha osztrigát vagy különböző rákokat fogyaszt, de aki nem engedhet meg magának rendszeresen ilyen luxust, az a sütőtök magjában is találhat cinket.

Mediterrán diéta: szépít és gyógyít

A legújabb kutatások szerint nemcsak a fölös kilóidtól szabadulhatsz meg a mediterrán diétával, de az olívaolaj és az olajos magvak jótékony hatása miatt számos népbetegséget is kivédhetsz – vagy akár vissza is fordíthatsz. Itt írtunk róla korábban.

50 felett sincs gond

Ahogy idősödünk, hajunk egyre törékenyebb és fakóbb lesz, aminek fő oka, hogy egyre alacsonyabb testünkben a szilícium-dioxid szintje. Ez az ásványi anyag segít fenntartani a hormonális egyensúlyt, és mivel a zabban megtalálható, egy nagy tál zabkásával pótolhatjuk a hiányát.

Forrás: Thinkstock

Ha nagyon száraz és töredezett a hajunk, az a C-vitamin-hiány jele is lehet. C-vitaminhoz hozzájuthatunk a paprikából, narancsból, eperből, paradicsomból vagy akár a brokkoliból.

5 élelmiszer, ami nem hiányozhat az étrendedből 50 felett

Fel kell ismerni, hogy bizony az idősödés új táplálkozási szokásokat kell, hogy magával hozzon. A magas koleszterinszint, a csontritkulás és a memóriazavar kezelése is kardinális kérdés, mindezekre pedig az életmódváltás, az idős korra való felkészülés során találunk megoldásokat. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.