Így kerekedhetsz ki nyáron pillanatok alatt

zsír koktél hízás életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még nyáron is próbálsz odafigyelni a súlyodra, ám valamiért nem mozdul a mérleg nyelve, vagy ha igen, akkor csakis felfelé...? Biztosan jó ételeket választasz? Jó, ha tudod, van néhány, különösen nyáron kedvelt finomság, amiről talán azt hiszed, beleférnek, titokban azonban jóval több kalóriát tartalmaznak, mint gondolnád!

Így vesznek rá bennünket a túlevésre

A legújabb kutatások szerint a túl sok zsíros étel fogyasztása károsíthatja azokat az idegeket a gyomorban, amelyek közlik az agyunkkal, hogy jóllaktunk. Az egészségtelen étrend megváltoztathatja a bélrendszerben lévő baktériumok egyensúlyát, így az egyik faj a zsírtól elszaporodhat, míg a többi, amelyek inkább az egészséges ételeket kedvelik, kipusztulhatnak. Ez pedig az idegek gyulladásához vezethet, aminek következtében az agy többé nem érzékeli azokat a jelzéseket, amelyek a jóllakottságra figyelmeztetik.

Forrás: Thinkstock

Óvatosan a koktélokkal!

Iszogatás este a csajokkal? Kihagyod a vacsit, és inkább 2-3 pohár frissítő, jéghideg, édes finomságot választasz? Jó, ha tudod, hogy a margarita, a daiquiri és társai vagy akár a Long Island ice tea több mint 200 kalóriát tartalmaznak, ez pedig felér egy esti saláta kalóriamennyiségével. Ha az isteni koktélokból legurul legalább 3 egy este folyamán, az már komoly pluszkalóriát jelent. Ha mindenképp koktél, akkor kortyolj gin-tonikot; egy pohárban mindössze 120 kalória van.

Forrás: Thinkstock

Jöhet a fagyi, úgyis elolvad...

Gondolod te és Bridget Jones, pedig ez nem így van: egy jégkrém vagy 3-4 gombóc fagyi kalóriatartalma könnyen eléri a 350-et, ráadásul nagyon sok benne a cukor is. Készíts inkább házi fagyit: egy doboz kókusztejszínhez adj 2 marék málnát vagy a kedvenc bogyós gyümölcsödet, turmixold le, és mehet a fagyasztóba. Ha édesen szereted, spékeld meg 1-2 evőkanál mézzel. Isteni lesz, és maximum 150 kalóriát tartalmaz.

Forrás: Thinkstock

Sült csirkeszárnyak helyett grillcsirke

Szívesen választasz csirkeszárnyakat a gyorsétteremben, mondván, hogy ez a lehető legjobb, legkevésbé hizlaló fogás? Pedig ez nem teljesen így van, hiszen ennek a finomságnak igen magas a zsírtartalma, és

többnyire a legolcsóbb olajban sütik ki, ami cseppet sem használ az egészségednek.

Lehet, hogy picit több időbe telik, de vásárolj inkább pár szelet csirkemellet, hogy mindig legyen a fagyasztóban. Sima olajos-borsos pácban is hagyhatsz pár szeletet, a hűtőben ugyanis napokig eláll. Csak annyi a dolgod, hogy pár perc alatt kisütöd akár a kinti grillen, akár a tűzhelyen: sokkal kevesebb kalóriát és zsírt veszel magadhoz, ráadásul legalább tudod, mit eszel!

Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

A grillételek már önmagában sokkal egészségesebbek, mint ha mondjuk paprikás krumplit vagy pörköltet fehér kenyérrel veszel magadhoz a nyári kerti partin. De ez még semmi - most megmutatjuk, hogyan kombináld az fogásokat a grillpartin, hogy egy deka felesleg se szaladjon fel rád - okos trükkökért kattints IDE!

Iszogatáshoz készíts házi chipset!

A chips vékony és kicsi, de ha egyszer elkezdi az ember, töméntelen mennyiséget tud belőle elfogyasztani. Nemcsak a kalóriatartalma nagyon magas, de tele van adalékanyagokkal is.

A bolti holmik helyett készíts inkább te egy kis ropogtatnivalót:

uborkagyalun gyaluld leheletvékony szeletekre a krumplit, sőt használhatsz édesburgonyát is. Adj hozzájuk egy kis tengeri sót, borsot és olívaolajat, jól forgasd át az egészet, majd a 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig süsd ropogósra.

Forrás: Thinkstock

Limonádé, de nem mindegy, milyen!

A limonádé nemcsak citromos víz, hiszen többnyire tele van cukorral vagy cukorsziruppal. Ma már a dobozos limonádék mellett a legtöbb étteremben készítenek házi limonádét, és sajnos a cukrot nem spórolják ki belőlük. Ha azonban otthon állsz neki a kotyvasztásnak, csinálhatod másképp is: egy kevés vízbe tegyél 2-3 teáskanál kókuszcukrot, és melegítsd meg, hogy megolvadjon a cukor. A kókuszcukor azért jó választás, mert alacsony a glikémiás indexe, és nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet. A cukros vizet add a citromos sima vízhez, hűtsd le, és kész is vagy!

Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

A sok cukros, drága üdítő helyett te is készíthetsz tavaszi frissítőt a természetben fellelhető alapanyagokból. Most bemutatjuk, hogyan lesz mennyei ital fenyőrügyből, akácvirágból és bodzából. Kattints IDE a receptekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.