Hova tegyem a gyereket nyáron? A legnagyobb dilemmák

veszély nyári tábor dilemma szünet tábor gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári szünet a kicsiknek maga a felhőtlen kikapcsolódás, a felnőttek számára ugyanez megoldandó probléma. Hová tegyük a gyereket, hogy ő is jól érezze magát és mi is nyugodtan indulhassunk minden nap a munkába, tudván, hogy jó helyen van és vigyáznak rá?

Nagyobb tesóval, otthon

Kézenfekvő megoldás lehet rábízni a kisebbet a nagyobb testvérre, ám ez a megoldás számos kérdést felvet. Például azt, hogy nem fognak-e unatkozni a gyerekek heteken keresztül, hiszen a lakásba bezárva mi mást is tudnak csinálni, mint elveszni a számítógép-telefon-tévé bermuda háromszögében? Ha pedig nem zárjuk rájuk az ajtót, és megengedjük nekik, hogy alkalmanként elhagyják a lakást, és leugorjanak a közeli cukrászdába egy fagyiért vagy éppen a következő sarkon lévő focipályára, soha nem lehetünk biztosak abban, hogy biztonságban vannak... Gondoljunk csak a közlekedés veszélyeire vagy azokra a felnőtt idegenekre, akik különösen a nyári szünetek idején ólálkodnak a játszóterek körül – nem egyszer alattomos szándékkal.

Biztonsági fokozat: gyenge
Költség: minimális (ha előre gondoskodsz a másnapi étkezésekről, csak némi költőpénzre lesz szükség)

A lakásba bezárva mi mást is tudnak csinálni a gyerekek, mint elveszni a számítógép-telefon-tévé bermuda háromszögében? Forrás: Thinkstock

Egyedül otthon, a nyári szünet veszélyei

Korábban már összegyűjtöttük, hogy milyen veszélyek leselkednek a gyerekre, ha egyedül marad otthon a nyári szünet ideje alatt. Az erről készült írást ITT olvashatod el.

A legjobb megoldás a nagymama?

A fent említettnél minden bizonnyal biztonságosabb megoldás – ám ennek is megvannak a maga hátrányai. A gyerek itt biztonságban van, finomságokat kap, olykor egy-egy programra is elvihetik a nagyszülők – állatkert, kirándulás, strand... De biztosan egy nyugdíjas házaspár a legjobb társaság hosszú napokon, heteken keresztül egy gyerek számára? Néhány napra tehát jó megoldás lehet, ha a nagyszülőkre bízzuk a gyereket, de ezzel a teljes nyári szünet ideje még koránt sincs lefedve.

Biztonsági fokozat: erős
Költség:minimális (érdemes a nagyszülőknél pénzt hagynod, hogy ne a nyugdíjukból kelljen kifizetniük az olykor méregdrága belépőjegyeket)

A gyerek a nagyszülőknél biztonságban van, finomságokat is kap Forrás: Thinkstock

Éljenek a táborok! De melyek?

Ha táborozásról beszélünk, egy dolog biztos: mélyen a zsebünkbe kell nyúlni! Még akkor is, ha a nyári tábort az iskola szervezi - általában egy egyhetes nyaralás ilyen formában 25-35 000 forintba kerül. Ebben az árban természetesen benne van az egész napos tanári felügyelet, a különböző programok, kirándulások költségei és a napi minimum háromszori étkezés is. A gyerek remekül szórakozhat a vele egykorú barátaival (szülői felügyelet nélkül, ami – valljuk be – még tovább növeli az így töltött idő értékét). A sport vagy természettudományi táborok költségei valamivel magasabbak az iskola által szervezett programokénál, így ha az egész nyarat különböző táborokkal szeretnénk megoldani, érdemes már hónapokkal a nyári szünet kezdete előtt pénzt gyűjteni rájuk.

Biztonsági fokozat: erős (ha ismered a tábort és pedagógusokat)
Költség: drága, heti minimum 25-35 000 forint

A nyári táborok költségesek tudnak lenni, a gyerekek viszont remekül szórakozhatnek a vele egykorú barátaikkal a szabadban Forrás: Thinkstock

Mire figyelj, ha táborozni küldöd a gyereked?

"A legfontosabb, hogy olyan helyre küldd a gyereked, amit ismersz! Ugyanúgy igaz ez a helyszínre és az őt kísérő pedagógusokra is. Ha ismeretlen terepre evezel, és mondjuk az interneten futottál bele egy jól hangzó hirdetésbe, mindenképpen informálódj más szülőktől vagy fórumokon a táborról. Mindig ragaszkodj hozzá, hogy személyesen szeretnél fizetni, és jelezd, hogy mindenképpen találkozni szeretnél a kísérő tanárokkal és szeretnéd látni azt is, hogy hol fogja tölteni a gyereked a napjait, hol szállásolják majd el arra a néhány napra. Lehet, hogy ez kellemetlenül éri a szervezőket, de ne törődj vele, abban a táborban, ahol minden rendben zajlik, szívesen állnak majd rendelkezésedre, és örömmel, büszkén fognak megmutatni neked mindent. Soha ne küldd el a gyereked egy ismeretlen helyre, ismeretlen felügyelő tanárokkal, ismeretlenek közé! Az ördög soha nem alszik!" - figyelmeztet Csáki Katalin pedagógus, animátor.

Nem is kérdés: a legjobb megoldás, ha a gyerek a szüleivel együtt nyaral, közös programokat szerveztek. Ez is elég költséges elfoglaltság, de hidd el, megéri! Ha megteheted és van annyi szabadságod a munkahelyeden, az is megoldás, ha otthon maradsz/maradtok vele egy hétre. Így a gyerek is kicsit kizökken a nagymama-tábor bűvköréből és boldog lesz, hogy végre minőségi időt töltötök együtt.

TÁBOR vagy NAGYMAMA?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.