Horvátország vagy Görögország? Így válassz úti célt!

utazás Görögország Horvátország nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már unod a Balatont, de mégis vízparton töltenéd a szabadságodat, és nem akarsz mélyen a zsebedbe nyúlni, adódik a kérdés, Horvátországot vagy Görögországot válaszd-e úti célodul. Segítünk a döntésedben. 

A statisztikák szerint a magyarok jelentős része továbbra is belföldön nyaral, ők a wellness-szállókat részesítik előnyben, a külföldi úti célok közül pedig évek óta Horvátország és Görögország üdülőhelyei a legnépszerűbbek. Ez nem is csoda, hiszen mindkettő viszonylag közel van, az időjárás többnyire kiváló, tengerpartjaik, városaik pedig ezernyi látnivalót ígérnek.

A külföldi úti célok közül évek óta Horvátország és Görögország üdülőhelyei a legnépszerűbbek Forrás: Thinkstock

Melyik mediterrán országot válasszuk nyaralásra?

A Földközi-tenger mediterrán országai sok tekintetben hasonlítanak egymásra, az úti cél kiválasztását mégis jól át kell gondolni. Akár családdal, akár a barátainkkal, kedvesünkkel utazunk, érdemes utánajárni, hogy elképzeléseinknek mely ország adottságai, kulturális hagyományai felelnek meg a leginkább. A döntésünkben természetesen az anyagi lehetőségek is szerepet játszanak és távolságbeli különbségek is elbillenthetik valamerre a mérleg nyelvét. Ha kevesebb időnk van, és kocsival indulunk útnak, érdemesebb talán a közelebbi úti célt választani, hogy minél több időnk legyen pihenni, kikapcsolódni. Ha repülővel mész, ennek nincs jelentősége, hiszen amíg a 306 kilométerre fekvő Zágrábba 55, az 547 kilométerre lévő Dubrovnikba 77 perc alatt érsz oda Ferihegyről, addig a jóval távolabbi - 1124 kilométerre fekvő - Athén is csak másfél, és az 1442 kilométerre lévő Rodosz is csak két óra.

Horvátország, ahol a pihenésé a főszerep

Évente több százezer magyar dönt úgy, hogy a pár hetes nyaralását a horvát tengerpart valamelyik gyönyörű szigetén tölti.

A legnépszerűbb horvát nyaralóhelyek egyike Dubrovnik Forrás: Thinkstock

A türkizkék Adria, a kellemes strandok és a labirintusszerű utcákkal átszőtt városok csábításának sokan nem tudnak ellenállni, és akik egyszer beleszerettek, évről évre visszajárnak.

A legnépszerűbb horvát nyaralóhelyek talán Dubrovnik, Opatija, és a Krk, valamint Hvar szigetek. Ezeken a helyeken szinte mindenhol lehet elérhető áron apartmanokat bérelni, így nem a szállásra megy el a nyaralásra szánt pénzed.

Bár Horvátországot általában nem a kulturális örökségéért látogatjuk, az Adria gyöngyeként és délszláv Athénként is emlegetett Dubrovnik utcái mégis visszaröpítenek az időben. A középkori épületek között, szűk utcácskákon barangolhatsz kedvedre, és ha érdekel az építészet, itt nem fogsz unatkozni. Ugyanez igaz a Monarchia hangulatát idéző Opatijára is: a mesés kisváros számos ősi történetet hordoz.

A Monarchia hangulatát idéző Opatija mesés kisváros Forrás: Wikipédia

Ráadásul, ha nem kedveled annyira a kánikulát, itt jól érezheted magad, hiszen nyáron sokkal hűvösebb az átlaghoz képest. A Krk és Hvar szigeten a napfény, a fürdőzés, a bor és gasztronómia szerelmesei lesznek a legelégedettebbek. Ha ki sem mozdulsz ezekről a helyekről, akkor is fantasztikusan pihentető nyaralásod lehet.

Horvátországban főként kavicsos, köves tengerpartra számíthatunk. A víz itt csodálatosan áttetsző, türkizkék-zöld színekben játszik. A kisgyerekes családoknak azonban érdemes lassan mélyülő, homokos partot választaniuk, amelynek a vize hamarabb felmelegszik.

Görögország, az ókori kincsek csodavilága

Napsütötte homokos strandok, vízi élményparkok, ínycsiklandó mediterrán ételek, a kényelem és meleg vendégszeretet az, amiért a legtöbben visszavágynak Görögországba. Azonban, ha már ott jársz, érdemes mindenképpen ellátogatnod az ókori kultúrát árasztó metropoliszba, Athénba is.

Athénban bőven akad látnivaló Forrás: Thinkstock

A görög fővárosban bőven van látnivaló, a múlt emlékei, a múzeumok és nevezetességek láttán a történelemkedvelők egészen biztosan nem fognak unatkozni.

Ha kisgyerekekkel utazol, akkor természetesen a tengerpart az, ahol a legideálisabban eltölthetitek az időt. Varázslatos atmoszférája, festői környezete és idilli települései miatt Rodoszt sokan választják családi nyaraláshoz.

A strandok gyönyörűek, és a legtöbb igazi gyerekparadicsom, ahol garantáltan kiszakadhatunk a hétköznapok monotonitásából, míg a kicsik kedvükre játszhatnak a homokban. Lassan mélyülő tengerpartjával és változatos étkezési lehetőségeivel Tsambika is minden korosztály részére kellemes kikapcsolódást nyújt.

Ha kisgyerekekkel utazol, akkor természetesen a tengerpart az, ahol a legideálisabban eltölthetitek az időt Forrás: Thinkstock

Ha pedig valaki a görög szigetvilág esszenciájába szeretne belekóstolni, akkor érdemes az Égei-tenger középső részén lévő Náxoszt választania. Ez a sziget valóságos paradicsom, és mindent kínál, ami egy álomnyaraláshoz kellhet. Elsősorban végtelen homokos strandokat és gazdag ókori örökséget, de nem szabad elfeledkezni a finom ételekről, valamint a lélegzetelállító szépségű falvakról sem, amelyek így együtt páratlan élményt nyújtanak szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

Ha pedig egy békés szigetet keresel, ahol az egész család felhőtlenül élvezheti a vakációt, akkor Szkiathosz a tökéletes úti cél! A környező lakatlan szigetecskéket remek szabadidős program hajóval felfedezni, és a vadregényes tájat bringával bejárni egészen különleges élmény. A Koukounariesben található lovasiskolában az apróságok közelebbről is megismerkedhetnek ezekkel a gyönyörű állatokkal, a sziget hangulatos fővárosától 3 km-re lévő Megali Ammos sekély vizű strandja pedig a legkisebbek számára is ideális lehet.

Horvátországgal ellentétben Görögországban inkább homokos partot találhatunk, ami csak úgy csalogatja a turistákat. Az ország fő vonzereje emellett az ókori történelmi emlékeiben rejlik. Aki szereti a nyüzsgést és a forró, pezsgő éjszakákat, az pedig biztosan nem fog csalódni, de a kisgyerekes családok számára is minden megtalálható, ami egy felejthetetlen nyaraláshoz szükséges lehet.

HORVÁTORSZÁG vagy GÖRÖGORSZÁG?

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hol nyaraljon a gyerek: táborban vagy nagymamánál, esetleg az érdekel, hogy a mikor válaszd a shortot és mikor a miniszoknyát, szavazz még több nyári dilemmára ITT, és nézd meg, mások mire tették a voksukat.

Short vagy miniszoknya? Nyári divattippek!http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170607-nyari-divat-ruhak-es-rovidnadragok-a-legmelegebb-napokra.htmlA nyári időszak nemcsak a léleknek felüdülés, ez a fajta szabadság az öltözködésben is megjelenik: sokkal bátrabban nyúlunk a színekhez, a különböző formákhoz, a bohókás mintákhoz. Most megmutatjuk, hogyan érdemes párosítani a nyári alapdarabokat. Nyári Dilemmák--Hova tegyem a gyereket nyáron? A legnagyobb dilemmákhttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170601-hova-tegyem-a-gyereket-nyaron-a-legnagyobb-dilemmak-taborok-nagymamak.htmlA nyári szünet a kicsiknek maga a felhőtlen kikapcsolódás, a felnőttek számára ugyanez megoldandó probléma. Hová tegyük a gyereket, hogy ő is jól érezze magát és mi is nyugodtan indulhassunk minden nap a munkába, tudván, hogy jó helyen van és vigyáznak rá? Nyári Dilemmák--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.