Fújni vagy kenni? - Milyen bőrtípusra, milyen napozás előtti termék való?

napozás naptej napolaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A naptej a napolaj és a napozás előtti krémek között az alapvető különbség az állaguk. Az állagok között persze vannak tulajdonság beli különbségek is, ugyanis bizonyos konzisztencia megenged illetve nem enged meg egyes összetevők alkalmazását.

"A vendégeimnek mindig külön javaslom a testre és külön az arcra a fényvédőt, hiszen lehetetlen természetes és komfortos védelmet egy termékben ajánlani" - ezt már Harangvölgyi Anna kozmetikus, a Harangvölgyi Institute tulajdonosa mondja. Fontos tudni, hogy a napolajak és naptejek hígabbak, állaguk miatt nagy felületen is optimális a terülésük és könnyű az egyenletes eloszlatást biztosítani. Emellett fő szempont még, hogy jó a bőrpuhító hatásuk és vízmegtartó hatásuk.

A naptej a napolaj és a napozás előtti krémek között az alapvető különbség az állaguk Forrás: Thinkstock
  • A napolajaknálsokszor alkalmaznak paraffin származékot, mely csökkenti a bőrlégzést ezáltal igen nagy a komedogén hatása. Emiatt egyáltalán nem javaslom a napolajak használatát az arcbőrre, ha paraffint tartalmaz. Másik gond a napolajokkal, hogy nem jut víz a bőrhöz, mivel hidratáló komponenseket nem tartalmaz és kevés ilyen termék tartalmaz jól felszívódó zsírokat, olajokat. Az olaj alapvetően gyengébb fényvédő hatású, mint a naptej és napkrém. A napolajoknál a fizikai fényvédelem szinte kizárt; a napspray-eknél ritkán előfordul, mivel a fizikai fényvédők szemcséi fehérek és sürítik az anyagot, ezért veszítene könnyed állagából vagy áttetszőségéből. Egy napolajnál elsődleges a komfort, mert könnyű felvinni, csillog és még barnulást segítő anyagokat is tesznek bele, de a photoaging szempontjából teljesen hatástalan, sőt fokozhatja a gyorsabb bőröregedést.
  • A naptejeknélV/o és O/v típusuak is lehetnek. Ahhoz,hogy ne ülepedjen ki a fizikai fényvédő ebben a könnyed állagban a fizikai fényvédő stabilitását, szemcse lebegést segítő anyagokat tesznek bele.
  • A habelőnye, hogy hűsítő hatása van, mert gyorsabban párolog. A hab egy újfajta állag a napozóknál, ez is folyékony emulzió csak más az aplikátora, mint a többi állagú termék esetében.
  • A napkrémekben, mint állagban van a legtöbb lehetőség, mivel itt bátrabban alkalmazhatunk fizikai fényvédőket és ennél az állagnál van lehetőség arra, hogy a komfort ne menjen a hatásosság és természetes bőrvédelem rovására.
A napolaj alapvetően gyengébb fényvédő hatású, mint a naptej és napkrém Forrás: Thinkstock

A krémet lehet igazán vastagon és biztonságosan használni kizrólag fizikai fénygátlókkal, mely a legközelebb áll a természetes Uva és Uvb védelemhez és a legjobban védi a bőrt az idő előtti öregedéstől illetve a gyulladásos folyamatoktól. Gyerekeknek és napallergiásoknak, illetve olyanoknak akik anti-ageing hatás elérésének céljából keresnek napvédőt csak llyet javaslok

- mondja a szakértő.

Mit használj az arcra és a mit a testedre?!

"Az arcbőrre és a testre mindig külön fényvédő terméket javaslunk. Hiszen eltérő a hám vastagsága, a hidratáció képessége, felszívó képessége. Az arcbőrre mindig hidratáló és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmazó készítményt használjuk. Ezáltal csökkentjük a napozás során fellépő oxidációs folyamatokat és dehidratációt. Fontos, hogy a hidratációt segítő arckrémet, arctejek nem vízlepergetőek, ezért 2-3 óránként alkalmazásukat meg kell ismételni. Bőrtípusok helyett, bőrállapotokról beszélnék. Ha valakinek nem érzékeny a bőre, dehidratált és már kialakult finomabb és mélyebb ráncok is megjelentek az arcán nekik ajánlható a könnyedebb, magasabb olaj tartalmú naptejek, bár ezek nem feltétlenűl a legjobb anti-ageing hatásúak.Minden más esetben irritációnál, értágulatos bőrnél, aknéra kommedóra hajlamos bőrnél, pigmentfoltos bőrnél a fizikai fényvédelmű, vastagabb napkrémet javaslom. Ez kevésbé komfortos,de biztonságosabb"- folytatja a kozmetikus.

Az arcbőrre és a testre mindig külön fényvédő terméket javaslunk Forrás: Thinkstock

Napozhatunk sminkkel?

Arc napoztatását egyáltalán nem javaslják a szakemberek, ugyanis az, az arcbőr idő előtti öregedését okozhatja. Az arc mindig legyen védve a közvetlen napfénytől. Fizikai fényvédővel, kalappal és árnyékkal a leghatásosabb a direkt napfény elkerülése.

Harangvölgyi Anna szerint ha nagyon zavar minket a bőr egyenletlenség vagy elfedni való van a bőrön, akkor natúr vagy bió minősítésű ásványi poralapozót vigyünk fel. "Hangsúlyozom nem direkt napozáshoz, hanem biztonságos napon tartózkodáshoz!" - mondja a szakértő. "Vízálló spirál és színtelen természetes ajakápolót nyugodtan használhatunk.Pirosítók, szemhélypúderek , rúzsok, egyéb alapozók direkt napfényen tartózkodáshoz nem javasolt.Jó megoldás lehet nyárra az igényes és szakszerűen, tartósan felhelyezett 3-2 D-s szempillák, melyek víz hatására sem esnek le, így vizesen is sminkhatást érhetünk el.Aki rendszeresen ceruzázza szemöldökét, annak nyár előtt egy nagyon természetes és ízléses, professzionális helyen elkészített 3D hatás szálas tetoválás kitűnő megoldást nyújthat"

FÚJNI vagy KENNI?

Balaton Sound vagy VOLT? Ezekre vigyázz, ha fesztiválozni mészhttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170614-tippek-a-problemamentes-fesztivalozashoz.htmlDübörög a nyár, és vele együtt a fesztiválszezon is. Akárhova is mész szórakozni, vannak dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani, ha nem szeretnéd, hogy a bulizás rémálommá váljon. 5 tipp, hogy te is nyugodtan jól érezhesd magad. Nyári Dilemmák--Hekk vagy lángos? Teremts otthon is strandhangulatot!http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170627-hekk-vagy-langos-teremts-otthon-is-strandhangulatot.htmlMíg a tengerparti országokban a gyümölcs a tipikus strand-étel, addig mi magyarok, igenis szeretjük a tejföllel meglocsolt lángost, a kovászos uborkával gazdagított hekket, no meg persze a porcukortól szirupos forró palacsintát. Ezek egytől egyig a strand, a vízben ugráló gyerekek, a Balatoni vízpart hangulatát idézik. Miért kellene lemondanunk róluk csak azért, mert épp nincs lehetőségünk csobbanni egyet? Összegyűjtöttünk pár receptet, melyeket egyszerű elkészíteni, és hamisítatlan „Balcsi-beach feelinget" varázsolhatunk akár a négy fal közt, akár a kertben, a csöppnyi medence mellett is. Nyári Dilemmák--Golyós vagy stiftes dezodor? Veszélyes nyári fertőzések, így figyelj a higiéniárahttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170630-nyari-fertozes-higienia.htmlA nyári kánikulában a szokásosnál is jobban kell figyelni a higiéniára és a fertőzésekre. Mit kell tennünk, ha az izzadásról és az izzadásgátló dezodorokról van szó? Nyári DilemmákOrigoKemping vagy apartman? Legyél szabad az utazásod alatt, elérhető áronhttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170622-kempingben-vagy-apartmanban-foglalj-szallast-nyaralaskor.htmlHa nyaralni mész, de nem akarod, hogy a pihenésre fordított pénzed nagy része a szállásra menjen el, két választásod van: kempingben foglalsz szálláshelyet vagy apartmanházat, -szobát bérelsz. De a kettő közül vajon melyiket érdemes? Nyári DilemmákThinkstockSminkkel vagy smink nélkül? Szépségtippek nyárrahttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170607-ilyen-a-tokeletes-nyari-smink.htmlA szikrázó napfényben is fenséges lehet a megjelenésed, ha csillogó az arcbőröd, illetve ha vitaminokban gazdag textúrát választasz, és bronzosító púderekkel, fényekkel fokozod a hatást. Íme, Larion Oscar nyári sminktippjei! Nyári Dilemmák--Egyrészes fürdőruha vagy bikini? Neked melyik jön be jobban?http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170609-egyreszes-furdoruha-vagy-bikini-a-nyar-legmenobb-darabjai.htmlAz elmúlt éveket a bikinik uralták, 2016-ban viszont már újra az egyrészes fürdőruhákkal barátkoztunk. A viszontlátás annyira sikeres lett, hogy idén szinte már lenyomják a bikiniket az egyberészes fazonok! Neked melyik jön be jobban? Nyári Dilemmák--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.