Nyaralás kedvessel vagy haverokkal?

utazás Nyár nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyaralástervezéskor igen sok mindenre kell odafigyelned. Az olcsó repülőjegyek, valamint a lefoglalandó szállás milyenségén és minőségén túl nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonságra, a pénzügyekre, és persze az egészséged megőrzésére is az utazás alatt. De ugyanilyen fontos kérdés az is, hogy kivel indulsz vakációzni. Ha ugyanis nem a megfelelő útitársat választod, könnyen rémálommá válhat az egész kiruccanás.

Nyaralás a kedvessel

Ha már régóta együtt jártok, és több közös utazáson is túl vagytok, akkor ha az úti célban és az anyagiakban sikerül megegyezni, nagy gond nem lehet. Ha viszont csak nemrég jöttetek össze, és az első nagyobb nyaralásotokat tervezitek, érdemes jó alaposan átbeszélni, kinek milyen igényei, kívánalmai vannak az út kapcsán.

Érdemes jó alaposan átbeszélni, kinek milyen igényei, kívánalmai vannak a közös út kapcsán Forrás: Thinkstock

Közös megegyezés

Hiába érzed úgy, hogy már jól ismeritek egymást, és hiába működik a kapcsolatotok idehaza tökéletesen, egy félresikerült nyaralás csúnyán elronthatja a hangulatot, és akár még szakításhoz is vezethet. A legfontosabb, hogy odafigyeljetek egymásra, és már a szervezés során kiderüljön, melyikőtök hogyan képzeli el a vakációját. Te lehet, hogy szíved szerint repjegyet foglalnál egy egzotikus helyre, onnan egyenesen egy all inclusive szállodába mennél, majd pedig egy hétig süttetnéd a hasadat a privát strandon, koktélokat szürcsölgetve. A párod azonban titkon inkább autóval indulna el, hogy már az odavezető utat is együtt fedezzétek fel, majd pedig aktívan akarná tölteni a szabadidejét, felfedezve a helyi nevezetességeket, környező tájakat, különböző, vadregényes partszakaszokat. Sokkal jobb tehát,

ha az eltérő elképzelések nem a helyszínen, hanem még otthon, a kanapén, a tervezési időszakban derülnek ki.

Felpakolnak és visznek?

Akármilyen vágyaid is vannak a közös kikapcsolódást illetően, mindenképpen vedd figyelembe, hogy mit szeretne a másik! Hiszen ez az ő nyaralása, az ő szabadsága is. Ő is rengeteg pénzt tesz bele, és ő is pihenni szeretne. Még akkor is, ha ez nála azt jelenti, hogy reggel hatkor robogót bérel és körbeutazza a szigetet, míg te a parton fekszel, és női magazinokat lapozgatsz.

Akármilyen vágyaid is vannak a közös kikapcsolódást illetően, mindenképpen vedd figyelembe, hogy mit szeretne a másik! Forrás: Thinkstock

Fontos, hogy egymás pénztárcájához vagy a közös kasszához igazítsátok az úti célt és a programokat, ugyanis nemcsak a különböző igényekből, de az eltérő pénzügyi lehetőségekből is csúnya veszekedés lehet.

Ha azonban még itthon mindenben meg tudtok egyezni, egészséges kompromisszumokat tudtok kötni, és mindenki azt kapja a nyaralástól, amit várt, akkor életetek egyik legcsodásabb emléke lehet a közös vakáció.

Nyaralás a haverokkal

A csoportos, közös nyaralások majdhogynem több buktatót rejtenek, mint a szerelmeddel való utazás. Itt ugyanis nemcsak egyvalakihez kell alkalmazkodnod, hanem sokakhoz. És nem is csak ahhoz az emberhez, akit szeretsz, és aki viszonozza az érzéseidet, hanem olyanokhoz is, akiket ritkábban látsz, vagy esetleg egyáltalán nem is ismersz.

Egy jól összeszokott baráti társasággal is nehéz is kitalálni, hova menjetek, hiszen biztosan mindenki mást akar majd. Belföld vagy külföld, repülés vagy buszozás, kemping vagy apartman, vitorlázás vagy kirándulás? Ha pedig sikerül is dűlőre jutni,

ott van még a szobafelosztás, a közös étkezések, vagy éppen az eltérő pénzügyi lehetőségek dilemmája is.

Egy jól összeszokott baráti társasággal is nehéz kitalálni, hova menjetek: belföld vagy külföld? Forrás: Thinkstock

Itt is érvényes, hogy figyelembe kell venni, hogy másnak is ez a pár nap jelenti az éves szabadságot, a pihenés és a kikapcsolódás lehetőségét. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a saját elképzeléseidről, de ebben az utazási formában igenis extra nyitottnak és rugalmasak kell lenned. Ha például a csoportból valakinek nem fér bele a drága jet ski túra, azt el kell fogadni. Vagy ha mondjuk neked nem fűlik a fogad a búvárkodáshoz, akkor szólj, hiszen tudjuk, hogy néma gyereknek az anyja sem érti a szavát.

Ahhoz, hogy a közös igények mellett ne törpüljenek el a te vágyaid, kommunikálnod kell, és esetenként vállalnod kell az ebből adódó konfliktusokat is. Ne félj attól, hogy esetleg egyedül maradsz az ötleteddel! Ha te mindenáron meg akarod nézni a világítótornyot a parton, a többiek viszont inkább a bárban söröznének, akkor indulj el egyedül, nézd meg, és csatlakozz hozzájuk később!

Amikor párok nyaralnak

Ha szerelmespárok terveznek közös nyaralást, még tovább emelkedik a tét. Itt már ugyanis nemcsak a résztvevők egyéni igényei játszanak szerepet, hanem azok a szokások is, amiket a párosok egyszerre gyakorolnak. Dolgok, amiket ők szeretnek, ahogy azokat együtt elképzelik, ahogyan valamit közösen elgondolnak. Itt talán még engedékenyebbnek, simulékonyabbnak és alkalmazkodóbbnak kell lenned, hiszen már nemcsak magadra és a szerelmedre kell figyelned, de a kettőtök kapcsolatára, és más párkapcsolatokra is, mindezt pedig az egyéni érdekeken felül.

Nyaralás szingliként

Érdemes kitérni még egy nyaralástípusra, mégpedig arra, mikor teljesen egyedül indulsz útnak, vagy egy-két szingli barátnővel terveztek közös utat. Ez az utazási forma ugyanis hatványozottan több veszélyt rejt, mint a páros vagy a csoportos kikapcsolódás. Ha egyedülálló, fiatal nők közösen indulnak vakációzni, hajlamosak a gátlásaikat a Liszt Ferenc repülőtéren hagyni. Mivel jóformán senkihez sem kell alkalmazkodni, szabadon lehet döntéseket hozni, ilyenkor neked is könnyebb ledobnod a láncaidat. Egy különleges, egzotikus helyszínen bizony könnyen eltolódhatnak a határok, és sokszor olyan dolgokba is belekeveredhetsz, amiket itthon nem is tudtál volna elképzelni.

Egy különleges, egzotikus helyszínen bizony könnyen eltolódhatnak a határok, és sokszor olyan dolgokba is belekeveredhetsz, amiket itthon nem is tudtál volna elképzelni Forrás: Thinkstock

A hirtelen jött szabadságérzetet, valamint a tudatot, hogy jóformán bármit megtehetsz, könnyen kihasználhatják a külföldiek. Nincs is izgalmasabb, mint egy forró flört egy tüzes, helyi félistennel, de figyelni kell arra, nehogy az alkoholmámor, vagy éppen a nyomás, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a nyaralásodból, rávegyen arra, hogy gondolkodás nélkül bedobd a gyeplőt a lovak közé.

Akár egyéjszakás kalandról vagy nyári szerelemről, esetleg hosszú távú kapcsolatról is esik szó egy helyi férfival, esetleg egy turistával, résen kell lenned.

Ha nem vagy biztos a nyelvtudásodban, ha nem tudod pontosan elmondani, mit szeretnél, és mit nem, vagy ha bármikor félelmet érzel, jobb, ha bele sem vágsz egy külföldivel való randizásba. Persze sok csodás történetet hallottunk már arról, hogy igenis működhetnek a vegyes kapcsolatok, de számtalan olyat is, ahol visszaélésekről, esetleg bántalmazásról, erőszakról számoltak be a sértettek.

Mire figyelj, ha külföldivel randizol?

Az otthonotok között lévő fizikai távolság, a nyelvi korlátok, a kulturális háttér, a vallás, a mentalitás és a temperamentum mind-mind eltérő lehet, így pedig hamar kiderülhet, hogy valami, ami a tegnap esti buliban még nagyszerűnek tűnt, napfénynél már koránt sem olyan jó ötlet. Lehet, hogy te csak egy laza, nyári flörtre vágysz, ő azonban fel szeretné tenni a pontot az i-re. Vagy esetleg kitörési lehetőséget lát benned, és az anyagi biztonságodat veszélyezteti. Fontos, hogy mind a testi, mind pedig a lelki épségedre figyelj! Készülj fel arra, hogy meg tudd védeni magadat, a javaidat és a lelkedet is!

Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy mindezekre készen állsz, válaszd inkább a csoportos utazásokat, ahol ott vannak a barátaid, ahol a haveri körben nem kerülhetsz kiszolgáltatott helyzetbe külföldön!

NYARALÁS KEDVESSEL vagy HAVEROKKAL?

Szavazz még több nyári dilemmára gyűjtőoldalunkon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.