kültér design szőnyeg beltér dekoráció lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lakásunkba kerülő szőnyegeket különös gonddal érdemes kiválasztani. De vajon melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk?

Számoljunk azzal, hogy a szőnyeg lesz az egyik legdominánsabb elem a helyiségben, ezért színével, anyagával, mintázatával döntően befolyásolja a szoba hangulatát, stílusát. Amikor lakásunk berendezésén, felújításán gondolkodunk, már a kezdetekkor jó, ha van elképzelésünk helyéről, méretéről, funkciójáról.

Forrás: Thinkstock

A szőnyeg általában nem olcsó mulatság. Egy valóban minőségi, tartós darab, amely várhatóan évtizedekig szolgál bennünket, a lakás drágább berendezési tárgyai közé tartozik. Nem fogjuk évente lecserélni, ezért érdemes körültekintően választani.

A legfontosabb szempont: hová kerül majd?

Nappaliba vagy hálószobába kényelmes, puha, barátságos, meleg hangulatot árasztó szőnyeg illik, természetesen összhangban a már meglévő bútorzattal. A gyerekszobába inkább strapabíróbb darabot válasszunk, olyat, ami könnyen tisztítható, mégis figyeljünk arra, hogy puha legyen, mert a túlságosan durva felületű darabok könnyen kárt tehetnek a kúszó-mászó kisbaba vagy gyerek bőrében. Fontos - bár sokan nem veszik figyelembe -, hogy természetes anyagból készüljön, mert a mesterséges anyagokból kipárolgó vegyi anyagok a gyermekekre különösen károsak.

Forrás: Thinkstock

Közlekedőfolyosókra, belső lépcsőkre masszív anyagból készült, portaszító futószőnyeg illik, amelyet pontosan méretre szabva rendeljünk meg. Ha a lépcsőre ragasztott szőnyeget tervezünk, vegyük igénybe szakember segítségét, hogy tartós és esztétikus legyen a végeredmény. Vizes helyiségekbe – fürdőszobába, vécébe, konyhába – vagy kültérre olyan víztaszító, a víznek ellenálló anyagot válasszunk, mint például a kókusz. Kültérre mindenképpen olyat tegyünk, amelyet speciálisan erre a területre terveztek, hiszen ezeknek az alapanyaga ellenáll a nap káros sugarainak is.

Lábtörlőnek csakis olyan darabot válassz, ami kifejezetten oda való, különben sok gondod lesz: a nap kiszívja majd a választott szőnyeget, és könnyen át is ázik egy kiadós eső után.

Íme, néhány inspirációs példa, amely remekül mutatja, hogy a szőnyegeknek nemcsak hasznos funkciójuk van egy lakásban, de egy-egy jól megválasztott darab akár meg is határozza a helyiség hangulatát.

/1502/_tlet2015218162321

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.