Rezsicsökkentés házilag! Néhány egyszerű trükkel könnyedén lefaraghatsz vízszámládból!

Forrás: Thinkstock -
spórolás tippek-tanácsok vízszámla rezsicsökkentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kis odafigyeléssel és hatékony vízhasználattal hetente akár több ezer forintot is spórolhatsz a vízszámládon. Kövesd tanácsainkat!

Ne húzd le!
Higiéniai okokból és a zavartalan társas együttélés érdekében azt természetesen senkinek nem tanácsoljuk, hogy használat után ne húzza le maga után a vécét. Azt viszont tanácsoljuk, hogy ne azt a vizet húzd le, amit eddig!

Forrás: Thinkstock


Egy átlag magyar naponta nagyjából 140 liternyi vizet használ fel. A háztartásokban felhasznált víz 25-30%-át pedig a mellékhelyiség öblítésére használjuk el. Ez azt jelenti, hogy évenként fejenként 12-15 ezer liter ivóvizet húzunk le a vécén. Bizony, ivóvizet! A fejlett országok lakossága ugyanis ezzel öblíti a mellékhelyiséget. Ezt a pazarlást viszont akár te is elkerülheted. Az öblítésre ugyanis tökéletesen alkalmas lenne az a víz is, ami kézmosás után keletkezik, vagy éppen az, amivel lezuhanyoztál, vagy amiben fürödtél. Nincs más dolgod, a használt vizet át kell vezetni a vécé tartályába, és kialakítani egy túlfolyót. Ha van rá lehetőséged, akkor mindenképpen érdemes kihasználni, ha pedig most építkezel, akkor kötelező!

Palackot a vécébe!
Akkor sem kell elkeseredned, ha nincs lehetőséged a használt víz átvezetésére! Egy egyszerű PET-palack segítségével is több ezer forintot spórolhatsz. Tölts meg egy 2 vagy 3 literes palackot vízzel, és helyezd a vécé tartályába! A palack hatására jóval kevesebb víz töltődik majd be a tartályba, így a lehúzásnál is 2 vagy 3 liter vízzel kevesebb folyik majd le a vécén.

Nincs is annál jobb, mint egy hosszú nap után egy kád kellemes meleg vízben kiengedni magadból a fáradt gőzt. A hónap végén szemed elé kerülő vízszámla, ugye, már közel sincs ilyen jó hatással hangulatodra? Egy átlagos magyar fürdőkádja nagyjából 150-160 literes, egy-egy fürdés alkalmával pedig a legtöbben 120 liter vízzel szokták megtölteni. Ezzel szemben zuhanyozással 3 perc alatt mindössze 40 liter víz csorog le a lefolyón. Megdöbbentő a különbség, ugye? Ráadásul ez a mennyiség speciális zuhanyfejjel akár tovább is csökkenthető. Nem kell matekzseninek lenni, hogy te is belásd, egyetlen hónap alatt körülbelül 2,5 köbméter vizet spórolhatsz meg, ha a fürdés helyett a rövid zuhanyozást választod.
Forrás: Thinkstock

Felezd meg a vízfogyasztásod!
Mégpedig úgy, hogy a csaptelepeidre perlátort helyezel! A perlátor az áramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja fel a vizet, azt az érzetet és látszatot keltve, mintha a valóságosnál több víz folyna ki a csapból. Ezzel az egyszerű kis eszközzel drasztikus, akár több mint 70%-os vízfogyasztás-csökkenés érhető el. Nem nagy ördöngösség, ugye?

Szüntesd meg a csöpögést!
Csöpög a csap, vagy folyik a vécé víztartálya? Azonnal szüntesd meg! Hihetetlennek hangzik, de egyetlen csöpögő csap havi 150-200 liter vizet pazarol! Ráadásul a probléma legtöbbször egyszerűen és olcsón orvosolható. Általában a gumitömítés vagy a gyűrű cseréje meg is oldja a problémát. A csöpögés megszüntetésével pedig havonta 1300-2000 Ft is a pénztárcádban maradhat.

Forrás: Thinkstock

Vízforralót minden háztartásba!

Kevesebb meleg víz használatával az energiafogyasztásodat is mérsékelheted! Egy praktikus és energiatakarékos vízforraló beszerzésével havonta súlyos összegeket is megspórolhatsz. A tészta vagy krumpli főzéséhez szükséges vizet a tűzhely helyett forrald vízforralóval! A vízforraló ugyanis jóval kevesebb áramot használ az alatt az 1-2 perc alatt, amíg a vizet felforralja, mint amennyit a tűzhely használ ugyanazon adag vízhez.

Amikor a női mell látványától felfordul a gyomrunkhttp://www.life.hu/csalad/20150402-anyukak-nyilvanos-szoptatasa-felhaborodast-kelt-az-emberekben.htmlTe elkapcsolod a televíziót, ha egy fedetlen női keblet látsz meg a képernyőn? Nem? Miért nem? És felháborodsz, ha egy anyuka közvetlenül melletted szoptatja meg éhes kisbabáját? Igen? Miért?CsaládThinkstockJennifer Aniston és Brad Pitt titkos szerelmi fészkehttp://www.life.hu/otthon/20150402-vilagsztarok-szakitas-utan-milliokert-eladjak-kozos-otthonukat.htmlLenti válogatásunk az ékes bizonyítéka annak a közismert mondásnak, hogy a pénz nem boldogít. Egy milliókért vásárolt, fényűző villa legalábbis biztosan nem. Hiába a luxus otthon, vagy a grandiózus kilátás, az alábbi világhírű szerelmeknek bizony egytől-egyik szakítás lett vége.OtthonAFPSorozatgyilkosságok helyszíne volt… Te beköltöznél a horrorházba?http://www.life.hu/otthon/20150402-aron-alul-kelt-el-az-american-horror-story-sorozatbol-jol-ismert-gyilkos-haz.htmlTöbb mint 20 ember lelte benne halálát, a környéken csak gyilkos házként emlegetik. 2011 óta próbáltak megszabadulni tőle, most talált új lakóra. Less be te is a rettegett villa falai közé!Otthon--A húsvét igazi arca: a csokinyuszi csak egy nagy átverés!http://www.life.hu/csalad/20150401-tradicionalis-magyar-husveti-szokasok-a-locsolkodas-es-a-tojasfestes.htmlAlig ért véget a karácsony, az áruházak polcait szinte azonnal ellepték a különféle ízű, színű, formájú csokinyuszik és csokitojások. De biztos, hogy idehaza is csokoládényulakkal kell ünnepelnünk az egyik legrégibb és legjelentősebb keresztény ünnepet?CsaládThinkstockHippiként egy kisbuszban él a jóképű, milliomos sportolóhttp://www.life.hu/otthon/20150406-daniel-norris-hippikent-egy-kisbuszban-el-a-milliomos-sportolo.htmlÉvi kétmillió dollárt keres, mégis egy 1978-as Volkswagen-kisbuszban, egy parkolóban él Daniel Norris, az észak-amerikai profi baseballbajnokságban szereplő Toronto Blue Jays játékosa.Otthon--Tökéletesen ragyogó csempe – így csináld!http://www.life.hu/otthon/20150326-tokeletesen-ragyogo-csempe-segitseget-adunk-a-tisztitashoz-es-fertotleniteshez.htmlA konyhában, fürdőszobában mindig jó, ha rend van és tisztaság. A makulátlan tisztaságnak azonban az is a feltétele, hogy ne csak a szaniterek, a csaptelepek, a rakodófelületek ragyogjanak, hanem a csempe is. De hogyan tudod a csempét a leghatékonyabban megtisztítani? Ebben segítünk…OtthonThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.