Kertészkedj függőlegesen – így zöldítsd be házfaladat!

ház növények hasznos gyönyörű fal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A házfal befuttatásával kapcsolatban rengeteg a tévhit: sokan gondolják azt, hogy a növényektől vizesedni fog a fal, vagy hogy tönkreteszik a vakolatot. Ez nem igaz! Kövesd tippjeinket, és kertészkedj te is a házad falán!

Ne higgy a rémhíreknek!

A futónövények tönkreteszik a vakolatot? Benövik az ablakot? Bevonzzák a házba a rovarokat? Vizesedni fog a fal? Nem, nem, nem és nem!

  • Ha a ház vakolata ép, a futónövények biztosan nem fognak benne kárt tenni, sőt! A kifejlődött levélzet védeni is fogja a vakolatot.
  • A támasztókeretre futó növények egyszerűen irányíthatók, és ha rendszeresen karbantartod fali kertecskédet, biztosan nem fogják az ablakod kilátását zavarni.
  • Kutatásokkal igazolták, hogy egyáltalán nem gyakoribb a rovarok előfordulása azokban a házakban, amelyek falát befuttatták, mint a csupasz épületek esetén.
  • Mivel a növények felfogják a falat érő esőt, nemhogy vizesedni nem fog a ház fala, hanem szárazabb is lesz.
Forrás: Thinkstock

Ezért éri meg

Azonkívül, hogy igazán elragadó látványt nyújt egy üde, zöld növényzettel befuttatott házfal, számos előnyöd is származhat belőle. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a növényeknek köszönhetően javul az épületek hőháztartása. A levelek nyáron nem engedik felmelegedni a falakat, télen pedig a fal felületi hőmérséklete 2 Celsius-fokkal is magasabb lehet.
Ráadásul a növények a levegő minőségét is javítják, lombozatuk ugyanis szűrőként működik, amely kiszűri a káros anyagokat a levegőből.

Kezdj hozzá!

Itthon főleg borostyánt és vadszőlőt lehet a házak falán látni, főleg azért, mert ezek a növények elég igénytelenek, egy-egy tő elültetésével 8-10 négyzetméteres felület borítása is biztosítható.
Természetesen más növényt is választhatsz, a loncok, iszalagok, a szőlő, vagy a hajnalka is tökéletesen megállja a helyét. A borostyánnak és a vadszőlőnek nem kell támrendszert építened, viszont a futórózsák vagy klematiszok igénylik. Ezt készítheted keresztirányban rögzített farácsokból, de feszíthetsz ki dróthuzalokat is erre a célra.

Nézd végig galériánkat, és inspirálódj bátran!

/1504/Z_ld_2015426124436

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.