Kerüld el a szerelőt! Tisztítsd ki mosógépedet vegyszermentesen, néhány egyszerű trükkel!

Forrás: Thinkstock -
takarítás mosógép környezetbarát házi praktika tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folytonos szélmalomharcot vívsz a vízkővel, a kellemetlen szagokkal és a penésszel? A mosógép tisztítását sokan félvállról veszik, pedig a halogatásnak komolyabb következményei is lehetnek. 

Egy új mosógép vásárlása nem a legolcsóbb mulatság, éppen ezért érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy masinád hosszú évekig szolgálhassa a háztartásod.

Forrás: Thinkstock

Lehetsz akármennyire is elővigyázatos, a szennyeződések, a vízkő és a ruhák szálai a dobon, a mosóüstön a gumi alkatrészeken és a fűtőszálon szépen lassan vastagodó réteget képezhetnek, amely nemcsak a mosás hatékonyságát ronthatja, de idővel akár dugulást is okozhat. Az alábbiakban olyan praktikákat mutatunk, amelyekkel egyszerűen, olcsón és környezetbarát módon óvhatod meg masinádat a szennyeződésektől.

  • Nincs mosnivalód? Nyisd ki a masina ajtaját! Az alapos kiszellőzés érdekében a mosógéped ajtaját használaton kívül ajánlatos nyitva tartani, ezzel elkerülheted a penész megtelepedését.
  • A penész az adagolótartályokat is megtámadhatja! Érdemes hát őket havonta egyszer ecetes vízben áttörölgetni, és eltávolítani belőlük az esetleg beleragadt mosószert.
  • Bár a mosógép szűrőjét a tervezők jótékonyan elrejtik a szemed elől, nem szabad megfeledkezned róla! Ha nem is havonta, de rendszeres időközönként ezt is ajánlott elöblíteni, és kiszedni belőle a felgyülemlett koszt.

Te is utálod a mikrótakarítást? Íme, egy nagyszerű trükk

Valószínűleg neked sem a kedvenc programod a mikrohullámú sütő takarítása. Mutatunk azonban egy szuper trükköt, amivel könnyedén és gyorsan végezhetsz ezzel a nem túl népszerű tevékenységgel.

  • Mosás ruhák nélkül? Igen! Mosógéped hálás lesz érte. Havonta egyszer önts a dobba egy liter ecetet, majd indíts el egy 90 fokos programot üresen, ruhák nélkül.
  • Bár elsőre furcsának hangzik, de sokan esküsznek az ecetre, mint öblítőre. A drága és nem utolsósorban nem túl környezetbarát öblítők helyett használj kis adag ecetet, amit illóolajokkal ízlésed szerint illatosíthatsz. Ezzel a megoldással egyrészt pénzt spórolhatsz meg, másrészt megakadályozhatod a vízkövesedést, de jó baktériumok és penész ellen is. Ne aggódj, az ecet szaga nem fog a ruhákon érződni!

Varázsold csillogóvá a kopott bútoraidat, karcmentesen!

Megkopott, fakó bútoraidról sem kell lemondanod: néhány pillanat alatt gyönyörűen fényes, újszerű darabokat varázsolhatsz belőlük. Mutatjuk, hogyan csináld – vegyszerek nélkül!

Elképesztő gyerekszobaötletek - ide még te is szívesen beköltöznél!http://www.life.hu/otthon/20150427-tematikus-gyerekszoba-lakberendezes-inspiraciok.htmlA te gyerkőcöd kiért rajong? Isteníti a kedvenc focistáját? Esetleg Superman a példaképe? A gyerekek képesek egy mesefilmért, egy szuperhősért vagy akár egy videojáték-szereplőért is őrülten lelkesedni, telitalálat lehet hát számukra egy tematikus gyerekszoba kialakítása. Mutatjuk ötleteinket!OtthonOrigoHázi praktikák – így lesz vécéd illatos és csillogó!http://www.life.hu/otthon/20150421-filleres-hazi-praktikakkal-az-illatos-es-tiszta-veceert.htmlA szükséges rossz. A vécé takarítása valószínűleg neked sem a legkedveltebb elfoglaltságosod. De bármennyire is húzod a szád, valakinek bizony ezt is muszáj megcsinálni. Mi most olyan házi praktikákat szeretnénk a figyelmedbe ajánlani, amelyek azon kívül, hogy hatékonyan felveszik a harcot a vécécsészében megbújó baktériumokkal, még a pénztárcádat is kímélik.Otthon--Kertészkedj függőlegesen – így zöldítsd be házfaladat!http://www.life.hu/otthon/20150424-nem-csak-szep-de-hasznos-is-ha-novenyekkel-van-a-hazfal-befuttatva.htmlA házfal befuttatásával kapcsolatban rengeteg a tévhit: sokan gondolják azt, hogy a növényektől vizesedni fog a fal, vagy hogy tönkreteszik a vakolatot. Ez nem igaz! Kövesd tippjeinket, és kertészkedj te is a házad falán!Otthon--Répahegyező és bociporszívó - a te konyhádból sem hiányozhatnak!http://www.life.hu/otthon/20150421-vicces-es-praktikus-konyhai-kiegeszitok.htmlImádsz sütni-főzni és, ha teheted, a legtöbb időt a konyhában töltöd? Akkor ez a válogatás neked szól! Meg persze azoknak is, akik vevők a humorra és az ötletes megoldásokra. Konyhai kiegészítők kicsit másképp.Otthon--Íme, a hónap színe: a te otthonodból sem hiányozhat!http://www.life.hu/otthon/20150413-aprilis-honap-szine-a-moody-blue-elnevezesu-kek-arnyalat.htmlMegnyugtat, ellazít, és szemet gyönyörködtet! Bemutatjuk nektek a hónap színét, a moody blue-t, a kék szín egyik különlegesen sikkes árnyalatát. Eddig nem is hallottál róla? Akkor itt az ideje, hogy becsempészd az otthonodba!OtthonOrigoItt a lehetőség: beköltözhetsz Leonardo DiCaprióhoz!http://www.life.hu/otthon/20150414-az-amerikai-filmsztar-leonardo-dicaprio-oko-szallodat-nyit.htmlTöbb okunk is van, amiért a Titanic egykori hősszerelmesét, Leonardo DiCapriót imádhatjuk! Először is – bár az évek felette is elteltek – Leo sármosságán az idő mit sem csorbított, páratlan játékának köszönhetően pedig korunk egyik legtehetségesebb filmszínészét tisztelhetjük benne. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, sok hollywoodi sztárral ellentétben, DiCapriót nem csak a saját jóléte és boldogsága érdekli, a Wall Street farkasa ugyanis a környezetvédelem igazi élharcosa! Legújabb húzásával ismét a Föld terheinek mérséklésén munkálkodik.Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.