Szimbiózisban a természettel - ilyenek lesznek a jövő lakásai?

Forrás: Primeval Symbiosis -
természet otthon szimbiózis öko-design
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gondolat, hogy milyen lehet egy oktaéderben lakni, már önmagában elég furcsán hangzik, főleg, ha olyan oktaéder alakú lakásokról van szó, amelyek alig hagynak nyomot a természetben. Ez igazán döbbenetes lenne, ugye? 

Nos, egy építészhallgató, Konrad Wójcik az „Ősi szimbiózis" nevű projektjében ilyen lakásokat szeretne alkotni.

Wójcik már elkészítette a belső terek látványterveit, amelyekben a kényelmet és a praktikumot szeretné ötvözni. Az ötletet a természetből és a fákon élő állatok viselkedéséből merítette. „A természetet figyelve olyan ötletek és megoldások jutottak eszembe, hogy az így megtervezett épületek teljesen önálló konstrukciók lettek” – magyarázza.

Forrás: Primeval Symbiosis

A lakások egy kerti póznához hasonlóan a földbe lennének „szúrva”, és 2-4 ember férne el bennük. A "Cradle to Cradle" által hitelesített bútorokat használnának, a fűtést és az energiaellátást pedig a nap és a föld biztosítaná.

Bölcsőtől bölcsőig

A "Cradle to cradle", azaz a Bölcsőtől bölcsőig felfogást egy holisztikus (vagyis mindenre kiterjedő, "minden összefügg mindennel" alapelvű) rendszernek tekinthetjük, mely a hulladékok kiküszöbölésével kíván javakat előállítani. Tágabb értelemben a modell nem csak az ipari tervezésre és a termékek előállításra vonatkoztatható, a városi környezetek, épületek, a közgazdaságtan és a szociális rendszerek esetén is alkalmazható.

Nagyon impresszív, ha minket kérdezel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.