Undorító! 6 dolog az otthonodban, ami a vécéülőkénél is mocskosabb

Forrás: Thinkstock -
szennyes csaptelep törölköző villany mosogató otthon fogkefe mocsok baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk 6 olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!

Törülköző

A baktériumok szaporodásához 3 fő összetevőre van szükség: természetes anyagra, melegre és nedvességre - egy használt törülköző pedig mindezt egyszerre kínálja! A törülközők használat közben ugye nedvesek lesznek, a dörzsölés hatására pedig felszedik a bőrödről az elhalt hámsejteket, ráadásul mindez melegben, párás körülmények között, a fürdőszobában történik. Ilyen egyszerű a recept, amelynek eredménye egy igazi baktériumtanya! Érdemes hát legalább hetente egyszer kimosnod őket!

Forrás: Thinkstock

Fogkefe

A New York University egyik tanulmánya szerint, amikor lehúzod a vécét, az erősen szennyezett víz apró cseppjei akár a vécécsészétől 6 méterre is kicsapódhatnak! Ha tehát a fogkefédet a vécével egy helyiségben lévő mosdó szélén, fedetlenül tartod - akkor bizony bajban lehetsz! Azt tanácsoljuk, hogy a vécé öblítése előtt csukd le inkább a fedelét!

Villanykapcsoló

Minden egyes alkalommal, amikor fel- vagy lekapcsolsz egy villanykapcsolót, sok-sok baktériumot viszel át az ujjbegyeidről a kapcsolóra – különösen akkor, ha ezt megelőzően tudtodon kívül valamilyen mocskos felülethez nyúltál. Az otthoni villanykapcsolók minden egyes négyzetcentiméterén 30-nál is több baktérium található, és a nyilvános kapcsolók esetében a helyzet még sokkal rosszabb.

Forrás: Thinkstock

Csaptelepek fogantyúja

Azt már a kisgyerekek is korán megtanulják, hogy a kézmosás bizony fontos dolog! A nap folyamán milliónyi bacilus telepedhet meg a kezeden, így hát hazaérve a legtöbb embernek első dolga a kézmosás. De álljunk csak meg egy kicsit! Az rendben van, hogy a kezed egy jó alapos mosás után baktériummentes lesz, de mi lesz a csaptelep fogantyújával? Az szinte elkerülhetetlen, hogy érintkezz a csapokkal mielőtt megmosnád a kezed, így igazából nem is annyira meglepő az a tény, miszerint a fogantyúkon 21-szer több baktérium található, mint egy vécéülőkén. A konyhai csapok fogantyúinál még rosszabb a helyzet - ott 44-szeres a szorzó.

Szennyes ruha

Minden alkalommal, amikor egy töltet alsóneműt teszel a mosógépbe, akár 100 millió E. coli baktériumot is „szállíthatsz” a pakolás során. Mivel az elöltöltős mosógépeknél gyakran megáll a víz az alsó részekben, ezek a masinák különösen ideális környezetet jelentenek a baktériumoknak. Ezek a nemkívánatos kis lények pedig a következő adag töltelékre is rárakódhatnak.

Mosogatószivacs

Arizonai kutatók 1000 mosogatószivacsot és konyharuhát teszteltek, és azt állapították meg, hogy 10 százalékukban felfedezhetőek a szalmonella nyomai. A tanulmány azt is megállapította, hogy a szivacsok minden egyes négyzetcentimétere 400-szor annyi baktériumot tartalmazott, mint egy vécéülőke. Szörnyen hangzik, nem?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.