Nem is hinnéd, milyen piszkos az evőeszközöd!

Forrás: Thinkstock -
piszok kórokozó evőeszköz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az evőeszközöket érdemes lemosni, valahányszor különböző élelmiszerekkel használjuk őket, és ez fokozottan érvényes a késekre – állítják a szakemberek.

Jó tudni, hogy nem feltétlenül a mosogatószivacsa legnagyobb baktréiumforrás a lakásban. A konyhai kellékek, köztük az evőeszközök ugyanis veszélyes baktériumokat terjeszthetnek. Még akkor is, ha zöldségekkel és gyümölcsökkel érintkeznek. A szalmonella és az E. coli ugyanis ezáltal más élelmiszerekre is átkerülhet. „A paradicsomhoz hasonló alapanyagoknál nagyobb szennyeződéssel lehet számolni, mint például az epernél" – fejtette ki a kutatást vezető Marilyn Erickson, az egyesült államokbeli University of Georgia munkatársa.

Forrás: Thinkstock

„Nem tudjuk pontosan, hogy mi ennek a különbségnek az oka. Azt viszont igen, hogy ha egy kórokozó bekerül az ételbe, akkor nehéz onnan eltávolítani" – olvasható az intézmény sajtóközleményében. További vizsgálat szükséges annak a megállapítására, hogy a kefék és a hámozók is átvihetik-e a fertőzést.

„Fontos egyáltalán tudni róla, hogy ilyen szennyeződés előfordulhat. Az információ birtokában ugyanis nagyobb az óvintézkedés esélye" – összegezte a szakértő, akinek tanulmánya nemrég a Food Microbiology című szakfolyóiratban jelent meg.

Life.hu tipp

6 meglepő hely a lakásban, ahol hemzsegnek a kórokozók - így szabadulj meg tőlük!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.