Zaha Hadid tervező otthon építészet futurisztikus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zaha Hadid az építészet világszerte meghatározó és befolyásos személyisége. Az iraki-brit építész munkáin egytől egyig érezni lehet sajátos, neofuturisztikus stílusát: erősen ívelt vonalak, hosszúkás szerkezetek, töredezett geometrikus formák jellemzik az általa tervezett épületeket.

Hadid 1950. október 1-jén született Bagdadban. Első diplomáját a bejrúti American Universityn szerezte matematikából, majd tanulmányait az Architectural Association School of Architecture falain belül folytatta Londonban. Az egyetem elvégzése után egykori professzorainak, Koolhaasnak és Zenghelisnak dolgozott a rotterdami Metropolitan Architecture irodában, és 1980-ban megnyitotta saját, londoni székhelyű műhelyét.

Zaha Hadid Forrás: AFP

2004-ben Zaha Hadid volt az első nő és az első muszlim, aki elnyerte a Pritzker-díjat, amit a legtöbben a Nobel-díj építészeti megfelelőjeként szoktak emlegetni.

2010-ben a brit királyi építész akadémia (Royal Institute of British Architects, RIBA) Stirling-díjjal tüntette ki, a római MAXXI (National Museum of the XXI Century Arts) múzeumáért. A Forbes magazin 100 legbefolyásosabb nőinek listáján 2008-ban a 69. helyet csípte el, a The Guardian pedig 2013-ban beválasztotta a világ 50, legjobban öltözött ötven feletti hírességek listájára.

MAXXI Forrás: zaha-hadid.com

Hadid nevéhez számos nagy horderejű belsőépítészeti és designalkotás köthető, úgy mint a londoni Millennium Dome-ban található Mind Zone és Feet Zone, de ő tervezte 2007-ben a vezető olasz bútorgyártó vállalat, a B&B Italia Moon System kanapéját, sőt 2009-ben a Lacoste ruházati márkának is dolgozott. 2010-ben pedig az iraki kormány megbízta az Iraki Központi Bank új épületének megtervezésével.

Iraki Központi Bank Forrás: zaha-hadid.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.