Alejandro Aravena, 2016 Pritzker-díjas építésze

otthon díj építészet Alejandro Aravena Pritzker-díj lakás dizájn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az építészek Nobel-díját, a szakma legrangosabb elismerését, azaz a Pritzker-díjat 1979 óta osztja ki a Hyatt Alapítvány. A szakmai elismerés mellett a nyertesek markát 100 000 dollár jutalom is üti. Ebben az évben Alejandro Aravena chilei építészt érte a megtiszteltetés.

A Pritzker-díj lényegében életműdíjnak is tekinthető, mivel általában olyan szakembereknek szokták adni, akik karrierjük vége felé járnak. Az idei díjazott, Alejandro Aravena azonban kilóg a sorból: a chilei építész egyáltalán nem fontolgatja a visszavonulást, aktív pályáján ráadásul szívesen foglalkozik társadalmi problémákkal is.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/John Parra

A 2016-os Pritzker-díj nyertesét Tom Pritzker, a Hyatt Alapítvány elnöke jelentette be, a díjátadó ceremóniára azonban csak április 4-én kerül majd sor, az ENSZ New York-i főhadiszállásán. Aravena a díj alapítása óta a 41. kitüntetett. A zsűri méltatta az építész a városi környezet és a lakásviszonyok javítására irányuló törekvéseit.

A 48 éves Aravena ugyanis valódi alternatívát próbál nyújtani a szegénységből való kitörésre: 2011-ben hívta életre Chile fővárosában az Elemental elnevezésű projektet, amelyben

a szegényebb rétegek bérlakásainak felújítására fókuszál.

Forrás: www.elementalchile.cl

A lakókat gyakorlatilag bevonja a munkálatokba, így közösen, saját igényeik szerint alakíthatják ki a tereket.

Forrás: www.elementalchile.cl

A projektnek hála az ingatlanok ára azóta ötszörösére nőtt ott, a modell pedig azóta több mint 2500 lakásra terjedt át Chilében és Mexikóban.

Az Elemental projektnek Aravenán kívül számos hasonlóan gondolkodó építész is a tagja, közösen próbálnak különböző társadalmi problémákra gyakorlati választ keresni.

Aravena hatalmas portfólióját egyébként számtalan különleges épület színesíti, munkáin egytől egyig érezni lehet sajátos, radikális építészeti stílusát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.