Alejandro Aravena, 2016 Pritzker-díjas építésze

2016.01.18. 19:53

Az építészek Nobel-díját, a szakma legrangosabb elismerését, azaz a Pritzker-díjat 1979 óta osztja ki a Hyatt Alapítvány. A szakmai elismerés mellett a nyertesek markát 100 000 dollár jutalom is üti. Ebben az évben Alejandro Aravena chilei építészt érte a megtiszteltetés.

A Pritzker-díj lényegében életműdíjnak is tekinthető, mivel általában olyan szakembereknek szokták adni, akik karrierjük vége felé járnak. Az idei díjazott, Alejandro Aravena azonban kilóg a sorból: a chilei építész egyáltalán nem fontolgatja a visszavonulást, aktív pályáján ráadásul szívesen foglalkozik társadalmi problémákkal is.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/John Parra

A 2016-os Pritzker-díj nyertesét Tom Pritzker, a Hyatt Alapítvány elnöke jelentette be, a díjátadó ceremóniára azonban csak április 4-én kerül majd sor, az ENSZ New York-i főhadiszállásán. Aravena a díj alapítása óta a 41. kitüntetett. A zsűri méltatta az építész a városi környezet és a lakásviszonyok javítására irányuló törekvéseit.  

A 48 éves Aravena ugyanis valódi alternatívát próbál nyújtani a szegénységből való kitörésre: 2011-ben hívta életre Chile fővárosában az Elemental elnevezésű projektet, amelyben

a szegényebb rétegek bérlakásainak felújítására fókuszál. 

Forrás: www.elementalchile.cl

A lakókat gyakorlatilag bevonja a munkálatokba, így közösen, saját igényeik szerint alakíthatják ki a tereket.

Forrás: www.elementalchile.cl

A projektnek hála az ingatlanok ára azóta ötszörösére nőtt ott, a modell pedig azóta több mint 2500 lakásra terjedt át Chilében és Mexikóban.

Az Elemental projektnek Aravenán kívül számos hasonlóan gondolkodó építész is a tagja, közösen próbálnak különböző társadalmi problémákra gyakorlati választ keresni.

Aravena hatalmas portfólióját egyébként számtalan különleges épület színesíti, munkáin egytől egyig érezni lehet sajátos, radikális építészeti stílusát.

Alejandro AravenalakásdíjépítészetotthondizájnPritzker-díj