Mosó Masa tuti praktikái

2016.01.30. 21:03

Kinek van kedve hétköznapokon, munkából hazaesve, fáradtan, stresszesen nekiállni szennyest válogatni, mosógépet megpakolni, aztán pedig - ez a legrosszabb - teregetni? A mosásfetisisztákon kívül valószínűleg nem sok embernek. Viszont hétvégén már nincs mese, mosni kell. Na de nem mindegy, hogy hogyan. Íme, néhány jó tanács, amellyel te is megkönnyítheted az életed.

Az összement ruhák ellen

Természetesen mindenki tudja, hogy az érzékenyebb ruhadarabok mosása előtt feltétlenül meg kell nézni a címkéjükön található mosási útmutatót. Azonban van az úgy, hogy sietni kell, vagy egyszerűen nem figyel az ember eléggé, és a kedvenc pulóver túl magas hőmérsékleten lesz kimosva. Mindenkivel megeshet, kétségbeesni azonban nem kell! A megoldás: két liter langyos vízbe tegyél három evőkanálnyi hajbalzsamot vagy sampont, és ebben áztasd a ruhadarabot 10-15 percig, majd kezdd el finoman húzogatva kinyújtani. Majd terítsd ki száradni egy sima felületre.

Forrás: Thinkstock

Fehér foltok és színes ruhák

Ha rendszeresen a kelleténél több mosóport adagolsz a gépbe, azzal nemcsak a mosógépnek teszel rosszat, de a tiszta ruhákon is rejtélyes fehér foltok kezdenek majd megjelenni. Na ennek a mosópor az oka! De erre is van megoldás! Egy gyorsprogrammal átmosva könnyen megmentheted az érintett ruhadarabokat, a mosógépet ezután viszont ecettel vagy trisóval mosd át.

Zsepiarmageddon

Valószínűleg nincs annál bosszantóbb dolog, mint amikor a mosás végén derül ki, hogy egy papír zsebkendőt benne hagytál valamelyik ruhadarab zsebében. Kellemetlen szituáció, azonban ne húzd fel magad, vedd fel a harcot a papírzsebkendő-foszlányokkal. Az áldozatul esett ruhadarabokat ragadós felületű szöszeltávolító hengerrel tisztítsd át, és meg ne próbáld újra kimosni, hiszen a zsepiből valószínűleg van még a mosógép belsejében. A mosógépet üresen mosd át egy gyorsprogrammal, és csak ezután használd. 

Forrás: Thinkstock

A babarózsaszín ruhák ellen

Elég egyetlen élénkpiros zoknit a fehér ruhákkal együtt kimosnod ahhoz, hogy utóbbiak a mosás végén cuki babarózsaszínben pompázzanak. A fehér ruhákat megmentheted, ha a mosás után azonnal szódabikarbónás meleg vízbe áztatod fél órára - bátran használd a szódabikarbónát, akár két-három kisebb zacskónyit is adhatsz annyi vízhez, amennyi ellepi a ruhákat. Ezzel elhalványíthatod a színeket. Hogy ismét fehérek legyenek, végül mosd ki őket egy színfogó kendő segítségével úgy, hogy a mosóporhoz is adsz fél csomag szódabikarbónát.

otthonháztartásmosószerpraktikáktippek-tanácsokmosásruhák