A világ legszebb metróállomásai, 2. rész

Forrás: Wikipédia -
megálló metróállomás design építészet állomás metró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük néhány olyan valódi építészeti remekművet, amelyek a hétköznapokban metróállomásként funkcionálnak. Most folyatjuk a sort, az alábbi megállók mindegyikében szívesen várakoznánk, akár többet is a kelleténél.

Museum Station - Toronto, Kanada

Toronto belvárosának egyik prominens csomópontjában helyezkedik el Kanada egyik legismertebb múzeuma, a Royal Ontario - a múzeum alatt pedig Kanada egyik legkülönlegesebb metróállomása. A megálló tartóoszlopait a Royal Ontarióban is megtekinthető egyiptomi, kínai, mexikói leletekről mintázták.

Forrás: Wikipédia

Rådhuset Metro Station - Stockholm, Svédország

Stockholm metróhálózata konkrétan egy 112 km hosszú művészeti galéria, gyakran nevezik a világ leggrandiózusabb kiállítótermének. Vannak megállók, amelyekben festmények, szobrok vannak kiállítva, de olyanok is - mint például a Rådhuset -, ahol a metróállomás és annak kialakítása, struktúrája maga a műalkotás.

Forrás: Wikipédia

Toledo Metro Station - Nápoly, Olaszország

A stockholmi metróhálózathoz hasonlóan Nápolyban is műalkotások színesítik a metróra várakozók mindennapjait. A nápolyi hálózat állomásaiban több mint 180 alkotást állítottak ki, amelyeket 90 különböző művész alkotott. A Nápoly legfontosabb bevásárlóutcájában, a Via Toledón található metróállomást a fény és víz témája köré alakították ki, és a CNN 2014-ben Európa legimpozánsabb megállójának választotta.

Forrás: AFP/Guiziou Franck

Hafencity University Station - Hamburg, Németország

A hamburgi HafenCity egyetemi metróállomása az elmúlt években komoly átalakításon ment keresztül a müncheni székhelyű Raupach Architekt kezei alatt. Az eredmény pedig egy nagyon modern és látványos, felfüggesztett LED-világítású konténerekkel díszített tér, ahol a színek váltakozásával még információt is tudnak közölni az utasokkal.

Forrás: AFP/Paul Mayall

Avtovo Metro station - Szentpétervár, Oroszország

A szentpétervári Avtovo állomást a The Guardian 2014-ben a világ egyik legszebb metrómegállójának választotta. Az Avtovo állomás neoklasszikus mennyezetével, márványoszlopaival és gyönyörű mozaikjaival kápráztatja el az utazóközönséget.

Forrás: AFP/Olga Maltseva
Környezetbarát graffiti? Csúcs!http://www.life.hu/otthon/20160215-balkongaz-blog-kornyezetbarat-graffiti-keszites.htmlMinden modern nagyváros életének szerves része a graffiti. Megosztó művészeti ág, de persze érdemes szétválasztani az öncélú "Szeretlek Mari" firkálást és tageket a komoly, legálisan elhelyezett alkotásoktól. De van egy olyan ágazata is a graffitinek, amely segítségével az alkotó környezetbarát módon fejezheti ki önmagát. Otthon--Exkluzív fotók Elizabeth Taylor hajdani otthonárólhttp://www.life.hu/otthon/20160212-exkluziv-fotok-elizabeth-taylor-otthonarol-a-halala-elott.htmlAmikor 2010 novemberében Catherine Opie fotós belevágott exkluzív projektjébe, még nem sejtette, hogy az általa fotózott csodaszép otthon lakója, a legendás Elizabeth Taylor már csak néhány hónapig marad köztünk. A díva a fotózás kellős közepén, 2011 márciusában, 79 évesen hunyt el szívelégtelenségben. OtthonAFPVicces lakberendezési tippek, amiket amerikai vígjátékokból leshetsz elhttp://www.life.hu/otthon/20160211-otthonok-lakberendezesi-tippek-a-romantikus-vigjatekokban.htmlSírhatsz, nevethetsz rajtuk, sőt még lakberendezési tippeket is elleshetsz belőlük! Nem is gondolná az ember, mennyi hasznos dolgot tanulhat egy-egy romantikus vígjátékból - összeválogattuk a kedvenceinket. Otthon--Készíts szívecskepárnát Valentin-napra!http://www.life.hu/otthon/20160210-csorba-anita-tertervezo-szivecskeparnat-keszits.htmlA legszebb és legértékesebb ajándékok mindig azok, amelyeket a saját kezeddel készítesz. Valentin-naphoz közeledve Csorba Anita tértervező most egy igazán kreatív ajándékötletet mutat a szerelmeseknek. Otthon--Hátborzongató fotók egy elmegyógyintézet hajdani lakóinak életérőlhttp://www.life.hu/otthon/20160209-willard-elmegyogyintezet-elhunyt-lakoinak-borondjei-sorozat.htmlA New York államban található Willard Elmegyógyintézet 1869-ben nyitotta meg kapuit a krónikus mentális betegségekben szenvedő emberek számára. A betegek reménnyel telve költöztek be az intézménybe, addigi életüket egy bőröndbe csomagolva vitték magukkal abban a hitben, hogy néhány hét, esetleg hónap után gyógyulva, kofferrel a kézben távoznak majd. A legtöbbjük azonban sosem hagyta el többé az intézmény falait. OtthonOrigoVidámság és kreativitás - Készíts napsugártükröt!http://www.life.hu/otthon/20160204-csorba-anita-tertervezo-napsugar-tukrot-keszit.htmlSzeretnéd vidámabban tölteni a hétköznapokat? Csorba Anita, tértervező most egy olyan kreatív ötletet mutat be, ami nem csak az alkotás alatt ad neked pozitív energiát, hanem otthonodat is vidámsággal tölti majd meg. Készíts velünk napsugártükröt! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.