Álomotthonok - Luxusvilla lebeg Budapest felett

luxus ingatlan otthon Budapest álomotthon családi ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy valódi többgenerációs álomotthon épült fel Rókahegy egyik legmagasabban fekvő telkén. Ha pontosan akarunk fogalmazni, a V-ház névre keresztelt ingatlan tulajdonképpen két álomotthon, ugyanis a különleges építészeti kialakításának köszönhetően egy épületben két külön lakás kapott helyett.

Petőcz-Tóth Anikó és Csizmadi Péter által tervezett épületegyüttes összesen 238 négyzetméteren terül el. A megbízók egy olyan családi házat álmodtak meg, ahol két generáció tud egymás mellett békében élni úgy, hogy a közelség ellenére nem zavarják egymás életét.

Két generáció családi fészke Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Így készül az álomotthon

A megbízók kívánságait meghallgatva a tervezőbrigád számára hamar világossá vált, hogy mindezt úgy fogják megvalósítani, hogy két teljesen különálló lakást terveznek meg egy épületen belül.

Anikó és Péter a házakat a Hármashatár-hegy irányába, a város felé tájolták úgy, hogy a nappaliból és hálószobából a közeli Hármashatár-hegy mellett tökéletes rálátás legyen a Gellért-hegy, a Parlament és a kanyargó Duna mellett az egész pezsgő pesti belvárosra. És mivel az épületet a déli tájolású domboldalon a telek lehető legmagasabb pontjára helyezték, a nappali és a felette helyet kapó szülői hálószoba és fürdő hatalmas üvegfelületein át feltáruló örök panorámát maximálisan kihasználták.

Nagyvonalú homlokzat, saját élettér, 180 fokos panoráma Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Az épülettömbök eltolásával, magyarán előre-hátra húzásával a tervezők azt is elérték, hogy a lakások erkélyeit abszolút zavartalanul lehessen használni, anélkül, hogy a lakók egymásra rálátnának.

Petőcz-Tóth Anikó és Csizmadi Péter

"Az az együttműködés és bizalom, amit az építészstúdiónk a megbízónktól kapott, hatalmas felelősség is volt, hiszen minden döntésben mi is nyakig benne voltunk, így 100%-ig magunkénak éreztük az egész folyamatot, olyan volt, mintha magunknak is terveznénk egy picit ezt a házat. És ez a bizalom és intelligens kooperáció, az értő figyelem megteremtése a tervező és a megbízó között ilyen újszerű és izgalmas minőséget tud létrehozni."

Összenyitott étkező és nappali Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián
Kényelem hangulata járja át a teret - az étkezőből nyílik a konyha, a lépcső alatti kuckó és a minimalista kandalló is ezt az érzést erősítik Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

A dizájn kérdéséhez a megbízók igen nyitottan álltak, miután sokat meséltek életmódjukról és jövőbeli terveikről, Anikóban és Péterben szépen lassan körvonalazódott az alapkoncepció: a panoráma elsőbbsége mindenek felett. Az egész tervezési folyamat és telepítés így a telek egyik legfőbb erényére lett felfűzve, a 180 fokos panorámára. Ennek persze ára volt, mégpedig az az impozáns előlépcső, amely a két épületrész közötti hasítékba ékelődve, felvezeti a látogatót a város fölé. Innen a lépcső tetejéről nyílik a két különálló lakás, szinteltolásos megoldással.

Intelligens megoldások - rejtett világítás a korlát mögött és acélhuzalos térelválasztó Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

A nappali fölött kapott helyet a szülői hálószoba egy saját fürdővel és gardróbbal, mintha csak egy miniapartman lenne. Egy belső üvegfal teremt kapcsolatot a szülői háló és az érkezőszinten elhelyezett gyerekzóna között. Ezzel a megoldással a szülők számára egy saját intim teret alakítottak ki úgy, hogy a gyerekekkel is megmaradt a kapcsolat.

Szülöi háló Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián
A szülői hálóból nyíló fürdőszoba Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Az épületrészekre napelemek is felkerültek, amelyek gondoskodnak a hűtéshez és fűtéshez szükséges levegő-víz rendszerű hőszivattyú energiaigényéről, továbbá a melegvíz-előállítást is ellátják. Az épületrészek továbbá külön-külön elő vannak készítve napkollektorok fogadására is. A lakásokba intelligens házvezérlés lett beépítve: a hőmérséklet-, pára- és szélérzékelők segítségével az épület önmagát tudja szabályozni, működteti az árnyékolókat, a hűtés-fűtés rendszerét és a szórakoztató elektronikákat.

Markáns, letisztult megoldások Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Mivel az otthonok egyedi bútorait a megrendelők még nem választották ki, az enteriőrfotókat a tervezőcsapat fotorealisztikus látványtervekkel készítette el.

Álomotthonok - Romos házból modern családi otthon

Bármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet, okosan átgondolva és tudatosan megtervezve még egy ósdi, romos házba is új életet lehet lehelni. Álomotthonok sorozatunk előző részében egy régi családi ház újjászületésének lehettünk tanúi.

Álomotthonok - Romos házból modern családi otthonhttp://www.life.hu/otthon/20160218-tas-fruzsina-belsoepitesz-romos-hazbol-csaladi-otthon.htmlBármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet, okosan átgondolva és tudatosan megtervezve még egy ósdi, romos házba is új életet lehet lehelni. Álomotthonok sorozatunk következő részében egy régi családi ház újjászületésének lehetünk tanúi. Otthon--Álomotthonok – Idilli luxus Óbudánhttp://www.life.hu/otthon/20160201-alomotthonok-szen-molnar-tamas-belsoepitesz-obudai-projektje.htmlFiatalos, modern, stílusos – ilyen egy igazi álomotthon! Sorozatunk következő részében egy óbudai panorámás családi ház kulisszái mögé lestünk be Szén Molnár Tamás belsőépítész segítségével. Otthon--Álomotthonok - Így készül egy vérbeli üzletasszony dizájnos luxuslakásahttp://www.life.hu/otthon/20160118-alomotthonok-doro-judit-belsoepitesz-munkaja.htmlNeked csak annyi a feladatod, hogy elmondd, milyennek szeretnéd látni az otthonod – a megbízott belsőépítész vagy lakberendező pedig megoldások, lehetőségek garmadájával halmoz majd el. De vajon miként is dolgozik egy hazai szakember, és milyen projektek kerülnek ki a kezeik alól? Otthon--Megelevenedett rémálom: Kína lakatlan szellemvárosahttp://www.life.hu/otthon/20160224-kina-ordos-varos-kangbashi-negyede-szellemvaros-fotok.htmlA sci-fi filmek egyik kedvelt motívuma, amikor a főhős egy teljesen kihalt városban találja magát: a korábban nyüzsgő városi forgatagnak hűlt helye, a kihalt utcákon üresen árválkodnak a rideg épületek. Nos, ezeket a jól ismert filmkockákat akár a Belső-Mongólia sivatagjában fekvő Ordos városában is rögzíthették volna. Otthon--Ezekben a luxuságyakban hajtják álomra fejüket a hírességekhttp://www.life.hu/otthon/20150915-sztarok-luxus-haloszobai-agyai.htmlElegáns, letisztult, vagy éppen egzotikus? Mindig is kíváncsi voltál rá, hogy Hollywood legfényesebb csillagai egy pörgős nap után milyen hálószobában térnek nyugovóra? Nem kell többé kétségek között élned, az alábbi válogatásunkban összegyűjtöttük a legszebb (és legmeghökkentőbb) sztárhálószobákat.OtthonOrigoÖt rendkívüli épület, amelyek ma már valószínűleg nem épülhetnének meghttp://www.life.hu/otthon/20160301--ot-rendkivuli-kinai-epulet-amely-ma-mar-valoszinuleg-nem-epulhetne-meg.htmlKína gigantikus metropoliszaiban nincs hiány furcsábbnál furcsább építületekből. Pontosabban fogalmazva, eddig nem volt hiány. Mostantól azonban minden megváltozik. A kínai kormány múlt heti döntésével betiltotta a túlméretezett, bizarr fomrájú és idegen kulturális hatást keltő épületek tervezését és építését. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.