Lepusztult épületek szívszorító magánya

ház Baltimore otthon Egyesült Államok elhagyatott elhagyott épületek elhagyott helyek épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Baltimore az Amerikai Egyesült Államok huszadik legnépesebb városa. Kül- és elővárosaival együtt népessége körülbelül 2,6 millió fő. És mégis: a metropoliszban jelenleg több mint 16 ezer lakás árválkodik üresen, és áll a teljes pusztulás szélén. 

Hogy egészen pontosak legyünk, az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala szerint a Baltimore-ban található házak 33 százaléka lakatlan.

Baltimore-i lakatlan ház Forrás: Ben Marcin

A "Last House Standing" elnevezésű sorozatához Ben Marcin fotós még 2010-ben kapott ihletett, amikor egy ebédszünetében átbiciklizett Baltimore nyugati részén, és meglepődve konstatálta, hogy a környék tele van omladozó, elhagyott házakkal.

Forrás: Ben Marcin

A fotós számára ezek az elhagyatott helyek valódi aranybányának bizonyultak: egy fotósorozatában kifinomult érzékkel örökítette meg a magányosan árválkodó épületek különleges hangulatát.

Forrás: Ben Marcin

A fotós egy interjúban így beszélt a baltimore-i házakról: "A szomszédság nélküli, lepusztult épületek első pillanatban a sírkertek szomorú hangulatát juttatták eszembe." Ám mikor Marcin nekilátott a munkának, hamar rájött, hogy a sorházak nem mindegyike lakatlan. Miután pedig az egyik lakó beinvitálta a fotóst néhány percre, Marcin már egy új megvilágításból nézett a romos ingatlanokra. "Már többet látok ezekben a romos sorházakban a haldokló városrészek emlékműveinél, a szememben a dacos ellenállást szimbolizálják."

Forrás: Ben Marcin

Az első egyedül árválkodó sorházat Nyugat-Baltimore, Shipley Hill negyedében fényképezte, ezen a környéken a lakosok majd 50 százaléka mélyszegénységben él. Ezek a szegény emberek pedig – ahogy Marcin is tapasztalta – gyakran kiürített, omladozó épületekben laknak.

Forrás: Ben Marcin

Az Egyesült Államok nagyvárosai közül egyébként Baltimore küzd leginkább a szegénységgel és a bűnözéssel, olyannyira, hogy a Forbes 2009-es listája szerint Baltimore egyike az USA tíz legveszélyesebb városának.

Forrás: Ben Marcin

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.