Fűszerkert a konyhában - Ezekkel a növényekkel próbálkozz

menta kertész kakukkfű bazsalikom rozmaring kertészkedés fűszernövény fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden konyhatündér jól tudja, hogy akkor lesz igazán finom a házi koszt, ha friss, házi fűszerekkel van ízesítve. Ne sopánkodj azon, hogy nincs kerted vagy teraszod, a leggyakrabban használt fűszernövényeket a lakásban is nevelgetheted. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkoznod. 

Metélőhagyma

Kezdő kertész vagy? Akkor próbálkozz először a metélőhagymával, vagy más néven snidlinggel, ugyanis ez az egyik legkönnyebben gondozható fűszernövény, és a lakásban sem lesz vele sok gondod. Nagyon gyorsan nő, csak arra figyelj, hogy minél világosabb és hűvösebb helyet találj neki, és csak mérsékelten öntözd. Ültetéshez használj virágföld-komposzt keveréket, amelybe egy kis szerves trágyát is keverhetsz.

Forrás: Dreamstime

Bazsalikom

Mivel mediterrán növényről van szó, természetesen az a legjobb neki, ha egy napfényes kertben vagy teraszon nevelgeted, de akkor sem elkeseredned, ha erre nincs lehetőséged. Értelemszerűen a lakás legvilágosabb pontján érdemes nevelgetned, és ültesd üde, tápanyagban dús talajba. Ügyelj a rendszeres, de mérsékelt öntözésre, és növénykéd gyorsan növekedésnek indul majd. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használd ízesítéshez.

Forrás: Dreamstime

Kakukkfű

A kakukkfüvet sem olyan nagy kunszt cserépben nevelni, úgyhogy a kezdők is bátran próbálkozhatnak. Fontos, hogy a lakás déli fekvésű részén kapjon helyet, mivel igen fény- és melegigényes. A friss hajtások még jobban igénylik a rendszeres öntözést, az idősebb tövek jobban bírják a szárazságot, akár egy hétig is bírják víz nélkül.

Forrás: Dreamstime

Rozmaring

A rozmaring nem igényel túl sok tápanyagot, és kifejezetten kedveli a száraz talajt. Éppen ezért figyelj arra, hogy ne öntözd túl! Ha jól érzi magát a növénykéd, akkor turbó fokozatba kapcsol majd, úgyhogy érdemes lesz rendszeresen vágni, hogy ne burjánozzon el a lakásban.

Forrás: Dreamstime

Menta

A menta is igen agresszívan terjeszkedik, nem nagyon tűr meg maga mellett más növényt, éppen ezért érdemes is beltérre, cserépbe ültetni. A direkt, erős napfényt nem nagyon szereti, helyezd inkább a lakás kicsit árnyékosabb részére. Igényli a rendszeres öntözést, jó, ha a földje mindig kicsit nedves. A leveleket a csúcsáról kezdd el tépkedni.

Forrás: Dreamstime
Úszd meg olcsón, vagy nyúlj mélyen a zsebedbe - A legtrendibb kerti bútorokhttp://www.life.hu/otthon/20160524-2016-kerti-butor-trend-draga-es-megfizetheto-otletek.htmlMúlt heti cikkünkben megmutattuk, melyek azok a trendi kiegészítők, amelyekkel pillanatok alatt barátságos, otthonos hangulatot teremthetsz a kertedben, teraszodon. Most egy lépéssel tovább megyünk, jöjjenek 2016 divatos kerti bútorai! OtthonOrigoPompás pomponok, nem csak pomponlányoknakhttp://www.life.hu/otthon/20160523-molnar-gina-a-ginappi-a-muhely-szerkesztoje-pompont-keszit.htmlCsak szalvéta és egy kevés zsinór, mindössze ennyire lesz szükséged, hogy Monár Gina, a Ginappi, a műhely szerkesztőjének segítségével pompás pomponokat készíts. Gyerekzsúr vagy esküvő, kerti parti vagy lánybúcsú, mindenhol ott a helye, ha azt akarod, hogy a dekorációtól leessen a vendégek álla. Minél többet készítesz belőle, annál hatásosabb. Otthon--Hibás lakberendezési döntések - Ezért tűnik otthonod egy aprócska lyuknakhttp://www.life.hu/otthon/20160520-lakberendezesi-hibak-amiktol-kisebbnek-tunik-a-lakas.htmlEgy aprócska, egyszobás kuckó romantikus, meghitt hangulatot is áraszthat magából - de könnyen válhat belőle egy túlzsúfolt cella is. Minden a lakberendezésen és az okos döntéseken múlik. Kövesd tanácsainkat, és törj ki a négy fal fojtogató szorításából. Otthon--Így csempéssz természetes fényt az otthonodbahttp://www.life.hu/otthon/20160513-igy-vigyel-termeszetes-fenyt-a-sotet-helyisegekbe-belsoepiteszeti-megoldasok.htmlOtthonod hangulatát nagyban befolyásolja, hogy mennyi természetes fényt tudsz beengedni a falak közé: egy világos lakásban barátságos, vendéghívogató légkör uralkodik. Ám vannak otthonok, amelyekbe apró méretük vagy előnytelen elhelyezkedésük miatt kevés természetes fény jut be – a következőben ilyen helyzetekre kínálunk néhány praktikus megoldást. Otthon--Albérletek, ahová te is szívesen beköltöznél harmadiknakhttp://www.life.hu/otthon/20160510-hollywoodi-sztarok-akik-valamikor-kozos-alberletben-laktak-masodik-resz.htmlAhogy az már korábbi cikkünkből kiderült, egy világsztár életében is lehetnek olyan időszakok, amikor anyagi vagy szakmai indíttatástól vezérelve albérletbe költözik, és egy lakótárssal osztja meg mindennapjait. Most folytatjuk a korábban megkezdett sort, jöjjenek az újabb meglepő párosok. OtthonAFPA hónap színe: az üde mentazöldhttp://www.life.hu/otthon/20160427-majus-honap-szine-a-lakberendezesben-a-menta-zold.htmlA mentazöld egy igazi tavaszi szín: üdeséget és frissességet sugároz, és egy cseppnyi bájjal tölti meg otthonod falait. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.