Ciudad Valdeluz, az örök magányra ítélt város

Forrás: Wikipédia -
szellemváros gazdasági válság Spanyolország elhagyatott elhagyott épületek ingatlanpiac elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spanyolországban 2014-ben több mint 3 millió lakás állt üresen. A 2008-as gazdasági válság igencsak megtépázta az ország ingatlanpiacát: félkész városok és nyomasztó, üres ingatlanok tanúskodnak a hajdani grandiózus tervekről. 

2001 és 2007 között robbanásszerű fejlődésen ment át a spanyol ingatlanpiac. Európában szinte példa nélküli volt, hogy az országban évente 13 százalékkal emelkedtek az árak, az építés és a vásárlás is csábító üzletnek tűnt.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Olyannyira, hogy az ingatlanláz idején az országban több új épület épült, mint Németországban, Angliában és Franciaországban együttvéve.

Forrás: Wikipédia

A 2008-as válság hatására azonban kidurrant az ingatlanlufi. A százszámra épített lakások üresen maradtak, de több esetben olyan is történt, hogy komplett városokat hagytak befejezetlenül.

Fotó: Manel Clemente

Ciudad Valdeluz is egy félbehagyott, üresen kongó spanyol szellemváros. A Madridtól 60 km-re található települést eredetileg 30 ezer ember számára tervezték, végül mindössze 400 lakosa lett.

Forrás: AFP

A város modern lakóparkjait és egyéb épületeit még 2006-ban kezdték el tervezni majd építeni, amivel aztán 2008-ban le is álltak. A település nagyjából 75 százaléka befejezetlen maradt.

Fotó: Manel Clemente

Ciudad Valdeluz egy igazi európai szellemváros, elhagyatott, nyomasztó utcákkal és üres üzletekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.