Egy magyar templom a világ legördögibb épületei között - Szégyen vagy dicsőség?

Makovecz Imre ördögi gonosz Reddit templom épület félelmetes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Reddit nevű közösségi oldalon nemrég egy szavazást indítottak, amelyben a világ leggonoszabb, legördögibb épületeit keresték. Büszkék lehetünk, vagy szégyenkezhetünk, de a toplistába egy magyar épület is bekerült, egészen pontosan a Makovecz Imre által tervezett paksi Szentlélek-templom. Ha nem tartod igazságosnak a toplistát, véleményedet a cikk alján szavazatoddal is kifejezheted!

A Maunsell-féle tengeri erődök – 2367 szavazat

Első pillantásra tényleg lehangoló ezeknek az elhagyatott, második világháborús vízi tornyoknak a látványa, ám egy korábbi cikkünkben a Maunsell-féle tengeri erődök egy másik oldalát is bemutattuk, mégpedig azt, hogy az egykori brit őrnagy, Paddy Roy Bates miként alapított saját miniállamot az egyik üresen álló, U1 Rough Sands névre hallgató erődön.

Forrás: Wikipédia

Rjugjong Hotel – 1744 szavazat

A Rjugjong Hotel egy felhőkarcoló az észak-koreai Phenjanban, és a mai napig nem fejezték be. Az építését még 1987-ben kezdték el, a cél az volt, hogy az 1989-es világifjúsági találkozóra adják át. Háromezer szobás, 105 emeletes, 330 méter magas, nagyon látványos, piramist formázó, háromszárnyú alaprajzzal bíró épületet terveztek, amelynek a tetején öt forgó étterem kapott volna helyet. Az épület betonvázát már majdnem sikerült befejezni, amikor máig tisztázatlan okokból 1992-ben leállították az építkezést. A félelmetes piramis most is ott árválkodik a város központjában, ugyanis a korábbi vezető, Kim Dzsongil presztízsokokból nem volt hajlandó lebontatni.

Forrás: AFP/Koryo Tours

Palazzo Braschin – 1686 szavazat

A neoklasszikus épület Rómában található, és a fasizmus alatt Mussolini pártjának, a Nemzeti Fasiszta Pártnak a főhadiszállásaként működött. A háború után 300 menekült család lakott benne.

Forrás: imgur.com

AT&T felhőkarcoló – 1602 szavazat

New Yorkban, Manhattan déli csücskében található ez az igazán különleges és – valljuk be – kicsit tényleg félelmetes felhőkarcoló. Hogy mi rajta a furcsa? Hogy nincs rajta ablak. Egyetlenegy sem. A 170 méter magas felhőkarcolót 1974-ben húzták fel, és az AT&T telefoncég központjának adott otthont. Az épület a brutalizmus jegyében készült, amelynek főbb jellegzetessége a végletekig leegyszerűsített, funkcionális, szögletes formák használata.

Forrás: imgur.com

Clermont-ferrand-i székesegyház – 1566 szavazat

A Franciaországban található Clermont-Ferrand nevű települést gyakran nevezik fekete városnak, köszönhetően annak, hogy vulkánok közé született és a lávakő a mai napig építészetének meghatározó alapanyaga. Így nem is csoda, hogy a városban található gótikus katedrális is fekete színben tündökölve csalogatja – vagy éppen rémiszti meg – az idelátogatókat.

Forrás: Wikipédia

Tűzoltóság Olaszországban – 1411 szavazat

Ez az olaszországi tűzoltóság a szavazók szerint leginkább egy James Bond-filmbéli főgonosz főhadiszállására emlékeztet. Van benne valami, tény, hogy modern megjelenésével és sötét színeivel nem éppen egy átlagos épület.

Forrás: imgur.com

Paksi Szentlélek-templom – 1089 szavazat

A Makovecz Imre által tervezett paksi Szentlélek-templom a külföldi szemlélőkben az ámulat helyett inkább frusztrációt okozott, a szavazók közül többen is megjegyezték, hogy a rémisztő építmény inkább tűnik Drakula gróf otthonának, mint Isten házának.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szerinted mennyire helytálló a lista? Szavazz!

Szerinted melyik a legördögibb épület?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.