újrahasznosítás környezetvédelem ingatlan otthon építészet lakás épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az gondolnád, hogy újrahasznosított anyagokból csak szakadt hippikunyhókat lehet összetákolni? Nagyon tévedsz! A fenntarthatóság és a környezetvédelem szerencsére egyre több dizájnert megihlet, lásd az alábbi példákat.

Millió Palack Temploma

Thaiföld északkeleti részén található az a templom, amit 1,5 millió söröspalackból építettek. Az üres üvegeket 1984-ben kezdték el gyűjtögetni, de kezdetben csupán dekorációnak használták őket. Az üvegekből faliképeket készítettek, a kupakokból mintákat, mozaikokat formáltak. Mikor aztán egyre több üvegük gyűlt össze, úgy döntöttek, hogy egy komplett templomot építenek belőlük. Így született meg a Wat Lan Kuad, avagy a Millió Palack Temploma.

Forrás: Dreamstime

Taku-Tanku

A Taku-Tanku névre hallgató fura lakókocsiszerűség két 3000 literes víztartályból készült. Az ötlet a New York-i Stereotank tervezőstúdió munkatársai fejéből pattant ki, de a modell a nagyközönség számára sajnos még nem elérhető.

Forrás: stereotank.com

Wikkelhuis

Hollandiában, egészen pontosan Amszterdamban készítette a Fiction Factory nevű stúdió ezt a különleges, kartonpapírból épült házikót. Az újrahasznosított otthonhoz 24 réteg kartont használtak, és részeit pillanatragasztóval illesztettek egymáshoz. Kíváncsiak lennék, vajon mennyire bírja az esőt ez a különleges építmény.

Forrás: wikkelhouse.com

Újrahasznosított téglából házikó

Ismét csak Hollandiában vagyunk, de kartonpapír helyett ennek a háznak a téglái hulladék kreámiából, üvegből és agyagból készültek. A házikót megálmodó StoneCycling nevű tervezőcég a jövőben szeretné kiterjeszteni a technikát, céljuk, hogy 2017-ben több hotelt, irodát és családi házat is újrahasznosított téglából építsenek.

Forrás: architectuurmaken.nl

Aviator Villa

Egy a New York állambeli, nem mindennapi otthon egy nyugdíjazott pilótának épült, stílusosan újrahasznosított repülőgéprészekből. Ráadásul az ingatlan vonalait is úgy alakították ki, hogy az embernek olyan érzése legyen, mintha a levegőben lenne.

Forrás: Urban Office Architecture
Elhagyott tengeri erődből hippi hercegség - Sealand, az illegitim miniállamhttp://www.life.hu/otthon/20160705-maunsell-fele-elhagyott-tengeri-erodok.htmlA Maunsell-féle tengeri erődöket a második világháborúban építették Nagy-Britannia védelmére. A háború befejeztével az erődök többsége teljesen elhagyatottá vált, kivétel az U1 Rough Sands nevűt, amelyen egy hippi megszálló létrehozta saját tengeri miniállamát. Otthon--Egy magyar templom a világ legördögibb épületei között - Szégyen, vagy dicsőség?http://www.life.hu/otthon/20160706-a-vilag-leggonoszabb-epuletei-szavazas.htmlA Reddit nevű közösségi oldalon nem rég egy szavazást indítottak, amelyben a világ leggonoszabb, legördögibb élpületeit keresték. Büszkék lehetünk, vagy szégyenkezhetünk, de a toplistába egy magyar épület is bekerült, egészen pontosan a Makovecz Imre által tervezett paksi Szentlélek templom. Nem tartod igazságosnak a toplistát, véleményedet a cikk alján szavazatoddal is kifejezheted! Otthon--A hónap színe: az egzotikus karibi kékhttp://www.life.hu/otthon/20160704-a-honap-szine-a-lakberendezesben-a-karibi-kek.htmlCsempéssz a szürke hétköznapokba egy kis romantikus, vérpezsdítő karibi hangulatot: mutatjuk, hogyan használd július hónap színét otthonodban. Otthon--A szükség nagy úr - Vécék a világ körülhttp://www.life.hu/otthon/20160701-vecek-a-nagyvilagban.htmlHa menni kell, akkor menni kell. Lehetsz otthonod biztonságos falai között, bóklászhatsz az utcán, vagy töltheted éppen pihentető vakációdat egy egzotikus tengerparton, ha rád jön a szapora, bizony könnyítened kell magadon. OtthonAFPCentralia, a pokol tüzén égő városhttp://www.life.hu/otthon/20160627-az-egyesult-allamok-kiserteties-elhagyatott-varosai-masodik-resz.html1981-ben több mint 1000 lakosa volt, 2010-ben már csak öt főt számláltak a Pennsylvania állambeli Centralia városában. Bár a településen uralkodó körülményekhez képest még az is csoda, hogy egyáltalán maradtak itt lakosok. OtthonOrigoTöltsd a vakációdat a legnagyobb sztárok egykori otthonábanhttp://www.life.hu/otthon/20160616-toltsd-a-vakaciodat-a-legnagyobb-sztarok-nyaralojaban.htmlMindig is arra vágytál, hogy úgy élj, akár egy hollywoodi sztár? Itt az alkalom, kezdhetsz gyűjtögetni! Tölts el pár napot a legnagyobb legendák otthonában. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.