Te még fizetsz az áramért? Aknázd ki az alternatív lehetőségeket!

Forrás: Dreamstime -
alternatív energia napenergia napelem otthon energia solar2016 napkollektorok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A villanyszámlád évről évre csak nő, miközben a nap ingyen sütkérezik - miért ne használnád ki energiától fénylő sugarait? A megújuló energiaforrások egyik legfontosabb jelentősége, hogy használatuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. A következőkben összegyűjtöttük azokat az alternatív lehetőségeket, amelyekkel a villanyszámládat majdhogynem lenullázhatod.  

Napenergia

A nap energiáját vízmelegítésre vagy áramtermelésre használhatjuk fel. Előbbit a napkollektor, utóbbit a napelem segítségével lehet megvalósítani.

Egy 15-20 négyzetméteres, 2-3 kW összteljesítményű napelemes rendszer biztonsággal képes egy átlagos háztartás teljes éves energiaigényét fedezni.

Forrás: Dreamstime

Persze ezt az esetek többségében úgy kell érteni, hogy az energiafogyasztás és -termelés éves szinten kiegyenlítődik. Ugyanis a napelemek nyáron jellemzően többet termelnek, mint amennyit a háztartás elfogyaszt, míg a téli időszakban ez éppen fordítva van.

Ezért is fontos, hogy a napelemes rendszerünket lehetőség szerint rákössük az elektromos hálózatra:

nyáron a felesleges termelést visszatáplálja a rendszerbe, miközben télen, amikor a termelés alulmúlja a fogyasztást, a hiányzó energiát a rendszer a hálózatról veszi fel.

Így nem lesz szükség az energia tárolását szolgáló akkumulátor beszerzésére, ami csökkenti a beruházási költségeket. Cserébe egy engedélyeztetési folyamaton kell átverekednünk magunkat, amihez feltétlenül kérjük szakember (elsősorban a kivitelező) segítségét.

A napelemek élettartama – minimális karbantartási igény mellett – a 40 évet is meghaladja, amely idő alatt jelentős többletértéket képes megtermelni a beruházás költségéhez viszonyítva.

Szélenergia

A szél energiáját szélgenerátorokkal aknázhatjuk ki, amelyek azt villamos energiává alakítják. A szélerőművekről valószínűleg a többségnek a hazánkban is egyre több helyen megtalálható (de adottságainak köszönhetően leginkább a Kisalföldön elterjedt) monstrumok jutnak eszébe.

Forrás: Dreamstime

Ma már azonban elérhetők olyan 1-2 kW teljesítményű, akár épületek tetejére is szerelhető kisebb szélgenerátorok, amelyek kiváló kiegészítői lehetnek pl. a napelemes rendszereknek felhős napokon.

Egyéb zöld megoldások

Napkollektor

A napkollektor a nap energiáját hőenergiává alakítja, és így közvetlenül alkalmas vízmelegítésre. Ennek megfelelően leggyakrabban melegvíz-termelésre használják az őszi átmeneti időszakokban. Az alternatív energiákat hasznosító rendszerek közül a napkollektoros rendszerek azok, amelyek a legkisebb befektetést igénylik, és a leggyorsabb megtérülést biztosítják.

Forrás: Dreamstime

Környezeti hőenergia

A környezet hőenergiáját házunk fűtési és hűtési igényének kielégítésére használhatjuk fel hőszivattyús rendszerek segítségével. A technológia lényege, hogy fűtés esetén a kinti környezetből (a talajból, a talajvízből vagy a levegőből) elvont hőt továbbítja a lakásba, míg hűtési funkcióban ezt épp fordítva teszi. Ezek legfontosabb pozitívuma, hogy időjárástól függetlenül használhatók egész évben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.