építészet könyv könyvtár épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki a könyveket szereti... Annak az alábbi válogatástól garantáltan tátva marad a szája. Összegyűjtöttünk öt káprázatosan szép könyvtárat a világ minden tájáról.

Osztrák Nemzeti Könyvtár - Bécs

A Bécsben található Osztrák Nemzeti Könyvtár a középkorig nyúlik vissza, még VI. Károly német-római császár építtette. A világ egyik legszebb régi könyvtáraként tartják számon, a grandiózus díszterme a barokk építészet egyik gyöngyszeme. A könyvtár egyébként 70 ezer könyvnek és különböző szövegeknek ad otthont.

Osztrák Nemzeti Könyvtár Forrás: wien.info

Trinity Egyetemi Könyvtár - Dublin

A Trinity Egyetemi Könyvtár Írország legrégebbi egyetemének, a Trinity College-nak a káprázatos könyvtára. Leghíresebb terme a Long Room, azaz a "hosszú szoba", amely 1712 és 1732 között épült, és itt található a könyvtár legrégebbi 200 ezer kötete is. A létesítményben egyébként több mint 6 millió nyomtatott kötetnyi folyóirat, kézirat, térkép és zenei kötet található.

Trinity Egyetemi Könyvtár Forrás: Wikipedia

Stuttgarti Városi Könyvtár - Stuttgart

Az eddigi, több száz éves könyvtárak után íme egy igazán futurisztikus, modern épület. A Stuttgarti Városi Könyvtár Eun Young Yi építész munkája, és 2011-ben nyitotta meg kapuit. A nem mindennapi épület megosztotta a város lakóit: van, aki elámult az éteri tisztaságú, fehér színű belső terektől, van, aki kritizálta a beton-üveg monstrumot. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a világ egyik legkülönlegesebb könyvtára címet mindenképpen kiérdemli.

Stuttgarti Városi Könyvtár Forrás: archdaily.com/fotó:Stefan Müller

Escorial - Madrid

Az 1584-ben elkészült San Lorenzo de El Escorial épületegyüttes magában foglal egy templomot, egy kolostori épületet, a királyi palotát, egy iskolát és egy könyvtárat is. A könyvtárat II. Fülöp spanyol király hozta létre, és az akkori könyvállomány nagy részét is ő adományozta. Ma a könyvtár a világörökség része, és több mint 40 000 kötetet őriz.

Escorial Forrás: Wikipedia

George Peabody Könyvtár - Baltimore

A George Peabody Könyvtár 1878-ben nyitotta meg kapuit, az épület jellegzetessége az ötemeletnyi öntöttvas galériarendszer, illetve a tetőn át beáradó természetes fény. A könyvtár George Peabody, a Massachusettsben született filantróp nevét viseli, aki az épületet Baltimore polgárainak ajánlotta, az ott lakók kedvességéért és vendégszeretetéért.

George Peabody Könyvtár Forrás: Wikipedia/Matthew Petroff

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.