A világ legkülönlegesebb múzeumai

Forrás: Dreamstime -
műalkotás múzeum építész épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legyen szó a világ bármely nagyvárosáról, a nemzeti vagy művészeti múzeumok tervezésére és kialakítására általában mindig nagy hangsúlyt fektetnek. Az alábbi építmények azonban túlmutatnak a mutatós, de mégiscsak szokványos múzeumépületeken. Kialakításuk és formaviláguk teszi igazán különlegessé őket.

Salvador Dalí Múzeum – Spanyolország

A Figueresben található Salvador Dalí Múzeum gyakorlatilag teljes egészében egyedi stílusú és a világon egyedülálló műalkotás. A múzeum eredetileg színház volt, Dalí az 1960-as évek elején határozta el, hogy a romos színházépületet múzeummá alakíttatja át. Az épületet 1849 és 1850 között húzták fel. Itt találhatók meg Dalí korai időszakától kezdődően egészen a haláláig alkotott szürrealista festményei, szobrai és tárgyai.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Moszkvai Állami Történelmi Múzeum – Oroszország

A mélyvörös téglából emelt impozáns épület a Vörös téren áll a 19. század vége óta. A múzeumban több mint 4,5 millió leletet és 12 millió oldalnyi dokumentációt őriznek, amelyek Oroszország történetét dolgozzák fel a prehisztorikus időktől napjainkig.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Iszlám Művészetek Múzeuma – Katar

A Dohában található különleges épületet Ieoh Ming Pei, kínai származású amerikai építész tervezte. Az ő nevéhez fűződik a többi között a washingtoni National Gallery of Art keleti épülete, a bostoni John F. Kennedy Könyvtár, a párizsi Louvre üvegpiramisának megtervezése is. A grandiózus épület mészkővel burkolt homlokzatait az iszlám építészet ihlette motívumok gazdagítják. A múzeum egyébként egy mesterséges szigeten épült Doha kikötőjében.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Holnap Múzeuma – Brazília

A riói Holnap Múzeuma egy hatalmas bálnacsontvázat idéz, a látványt pedig csak tetézi, hogy a fehér acélból és üvegből épített épület hosszan benyúlik a Guanabara-öböl sötét vizébe. A múzeum 15 ezer négyzetméteres, és Santiago Calatrava tervezte.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Erawan Múzeum – Thaiföld

A Bangkokban található Erawan Múzeum ismertetője az a gigantikus háromfejű elefántszobor, amely az épület tetején díszeleg. A szobor talapzata egy hihetetlenül részletgazdag díszítésű lépcsőház, amiben fel lehet sétálni egészen az elefánt testében lévő szentélyig.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime
Lakberendezési inspirációra vágysz? Irány Brazília!http://www.life.hu/otthon/20160824-lakberendezesi-es-dekortippek-riobol.htmlBár a riói olimpiától már elbúcsúztunk, Brazília továbbra is megannyi izgalmas látnivalót tartogat a turisták számára - lakberendezési szempontból is! Kevesen tudják, de jó néhány világhírű építészeti és dizájnstúdiónak is Brazília ad otthont, ha tehát egy kis lakberendezési inspirációra vágysz, ne habozz, less el néhány ötletet a szamba és a karneválok hazájából. OtthonOrigoTe még fizetsz az áramért? Aknázd ki az alternatív lehetőségeket!http://www.life.hu/otthon/20160714-te-meg-fizetsz-az-aramert-altalanossagban-milyen-alternativ-lehetosegek-vannak.htmlA villanyszámlád évről évre csak nő, miközben a nap ingyen sütkérezik - miért ne használnád ki energiától fénylő sugarait? A megújuló energiaforrások egyik legfontosabb jelentősége, hogy használatuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. A következőkben összegyűjtöttük azokat az alternatív lehetőségeket, amelyekkel a villanyszámládat majdhogynem lenullázhatod. OtthonOrigoA saját otthonod mérgezi a lelked? Szabadulj meg a negatív energiáktól!http://www.life.hu/otthon/20160823-igy-szabaditsd-meg-otthonod-a-negativ-energiaktol.htmlBiztosan neked is vannak nehezebb, szomorkásabb napjaid, amikor egyszerűen semmihez nincs kedved, semmihez nem érzel magadban kellő energiát. Ha ez az állapot állandósul, és azt veszed észre, hogy általában otthonod falai között tör rád a búbánat, akkor lehet, hogy a lakásodban uralkodó negatív energiák okozzák. Szabadulj hát meg tőlük, mutatjuk, hogyan csináld! OtthonOrigoBizarr és hátborzongató – Különös helyek a világbanhttp://www.life.hu/otthon/20160822-hatborzongato-helyek-amelyekrol-meg-biztos-nem-hallottal.htmlEmberi csontok, haláli babafejek és egy sugárzó szellemváros – nem is gondolná az ember, milyen különös, már-már bizarr helyek vannak a világ különböző pontjain. OtthonOrigoÉrdekességek és pletykák - Kitálal a hollywoodi sztárok ingatlanosahttp://www.life.hu/otthon/20160816-erdekessegek-a-hollywoodi-sztarok-ingtlanugynokenek-szajabol.htmlMadarat tolláról, celebet lakásáról lehet megismerni – vallja ezt Dolly Lenz, a hollywoodi hírességek ingatlanügynöke, aki az elmúlt 25 évben számos sztárt segített már álmai otthonához. Az elmúlt évtizedekben átélt tapasztalatairól mesélt az amerikai Cosmopolitannek. OtthonOrigoLehet itt élni? - Elképesztően keskeny lakóházak a nagyvilágból http://www.life.hu/otthon/20160809-hihetetlenul-vekony-hazak-szerte-a-vilagon.htmlAhogy a nagyvárosok egyre zsúfoltabbak lesznek, az emberek szépen lassan egyre kisebb, szűkebb otthonokba kényszerülnek. Az aprócska lakásokkal kapcsolatban sokakban ellenérzések vannak, a következő elképesztően keskeny házakat látva viszont garantáltan mindenkinek leesik majd az álla. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.