Bizarr és hátborzongató – Különös helyek a világban, 2. rész

bizarr elhagyatott elhagyott épületek elhagyott helyek hátborzongató templom épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Félelmetes vagy inkább lélegzetelállító? Bizarr vagy bámulatos? Nézd végig az alábbi különös helyeket, és döntsd el magad!

Párizsi katakombák

A párizsi katakombák egy 300 km hosszú alagútrendszer Párizs alatt, amely nagyjából hatmillió ember földi maradványait rejti magában. Az alagutak eredetileg elhagyatott kőbányák voltak, innen bányászták a követ Párizs építéséhez. Majd a 18. század második felében, amikor Párizs rohamosan terjeszkedni kezdett, és a súlyos közegészségügyi veszélyt jelentő régi köztemetőket felszámolták, a halottak csontjait ebbe a kiürült alagútrendszerbe szállították le.

Párizsi katakombák Forrás: Dreamstime

A katakombákban először összevissza helyezték el a csontokat, később döntöttek úgy, hogy mauzóleumot rendeznek be, amit látogathatnak is a még élő hozzátartozók és az érdeklődők.

A Bolgár Kommunista Párt Háza

A Bolgár Kommunista Párt Háza egy fennakadt repülő csészealjként magasodik a Buzludja hegyen Bulgáriában. A furcsa objektumot 1981-ben építették annak emlékére, hogy 1891-ben azon a vidéken alapították meg illegálisan az első bolgár kommunista szervezetet. A kommunizmus bukása után az épületet elfelejtették, elméletileg a kommunista párt utódjának kellene gondoznia, de láthatóan senki nem törődik vele. Az épület tetőszerkezetének egy részét a fémtolvajok szétszedték, a belső mozaikfal több ponton megsemmisült.

A Bolgár Kommunista Párt Háza Forrás: Dreamstime

Bizarr és hátborzongató – különös helyek a világban

Emberi csontok, haláli babafejek és egy sugárzó szellemváros – nem is gondolná az ember, milyen különös, már-már bizarr helyek vannak a világ különböző pontjain.

Korábbi cikkünket itt olvashatod el!

Szent György temploma

Igazán horrorisztikus látványban lehet része annak, aki ellátogat a kicsi cseh falucska, Luková romos templomába. A templom padjain fátyollal letakart alakok ülnek, teljesen mozdulatlanul. A hátborzongató látvány mögött azonban nem átok vagy földöntúli titok rejlik, a templomi kísérteteket egy kreatív művésznek köszönhetjük.

Szent György temploma Forrás: Flickr/Céline HU

1968-ban éppen egy temetést tartottak a templomban, amikor az épület mennyezete beomlott. Szerencsére senki nem sérült meg a balesetben, de mindenki úgy gondolta, hogy ez a gonosz műve volt, és a baleset után többé senki nem tette be a lábát a szent helyre. A templom évtizedekig üresen állt, falai omlani kezdtek, ez pedig magában is hátborzongató látványt nyújtott. Egy helyi művész, Jakub Hadrava azonban meglátta a fantáziát a helyben, és kísérteties szobrokat állított fel a padok között. A templom szellemeire azóta rengeteg turista kíváncsi, akiknek adományaiból sikerült némiképp rendbe hozni a különleges épületet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.