Az őrület határán - Top 5 filmes elmegyógyintézet

ház horror film otthon elmegyógyintézet thriller
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak bizonyos visszatérő motívumok, amelyektől a forgatókönyvírók egyszerűen nem tudnak elszakadni. Ha horrorfilmről van szó, akkor ilyen - a korábban már kivesézett - békésnek, idillinek tűnő, majd hátborzongató események színhelyévé váló családi otthon. De ha éppen nem egy feldúlt családi fészekben történnek a borzalmak, akkor nagy valószínűséggel egy elhagyott elmegyógyintézet áll a történések középpontjában.

Hogy miért ilyen népszerűek az elmegyógyintézetek a horrorfilmesek körében? Elég csak megnézni korábbi cikkünket, amelyben egy valódi, mára már elhagyott pszichiátria egykori életéből mutattunk be néhány részletet.

Száll a kakukk fészkére

Patrick McMurphy egy piti bűnöző, aki inkább a pszichiátriára akar kerülni, mint börtönbe, így aztán őrültnek tetteti magát. Át is szállítják egy büntető-rabgazdaságból az elmegyógyintézetbe, abból a célból, hogy megállapítsák, szimuláns-e, vagy tényleg bolond. Megérkezése után hamar az ápoltak hangadójává válik, és hamarosan rájön: a műintézmény lakói - akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide - semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket.

Forrás: giphy.com

Viharsziget

A Viharszigetben látható ötvenes évekbeli intézmény nemcsak bolondokháza, de még egy világtól elzárt börtönsziget is, ahova Amerika legveszélyesebb elmebetegeit zárják. Viszont egyikük megszökik, és az ügyet kivizsgálandó a szigetre érkezik két nyomozó, akik hamarosan furcsa jelenségekkel találkoznak: mintha ez az ügy másról is szólna, és az egyikük elméjének mélyét is érintené.

Grave Encounters - Síri találkozások

A fim főszereplője, Lance Preston egy dokumentumfilm-sorozatot készít az egyik helyi tévének, amelyben rémisztő helyeket keresnek fel, paranormális nyomok után kutatva. Lance és csapata sorozatának hatodik állomása egy elhagyatott pszichiátria, ahol évtizedekkel ezelőtt több ezer elmebeteget kezeltek.

Forrás: giphy.com

A Stonehearst Elmegyógyintézet

A Harvardon frissen diplomázott dr. Edward Newgate munkát kap a Stonehearst elmegyógyintézetben. Jó kapcsolatot alakít ki Silas Lamb doktorral később pedig megismerkedik a gyönyörű Elizával. Ekkor még nem is sejti, hogy az intézet egyáltalán nem az, aminek elsőre tűnik.

Őrültek háza

Clark Stevens utolsó éves egyetemista, aki tanulmányai befejezése előtt Cunningham Hall elmegyógyintézetbe kerül gyakorlatra. Kezdetben úgy érzi, hogy az igazgató, dr. Fanks irányítása mellett minden remekül megy, de rá kell jönnie, hogy a dolgok nem egészen olyanok az intézményben, amilyennek látszanak.

A világ legkülönlegesebb múzeumaihttp://www.life.hu/otthon/20160826-kulonleges-muzeum-epuletek-a-vilagban.htmlLegyen szó a világ bármely nagyvárosáról, a nemzeti vagy művészeti múzeumok tervezésére és kialakítására általában mindig nagy hangsúlyt fektetnek. Az alábbi építmények azonban túlmutatnak a mutatós, de mégiscsak szokványos múzeumépületeken. Kialakításuk és formaviláguk teszi igazán különlegessé őket. OtthonOrigoLakberendezési inspirációra vágysz? Irány Brazília!http://www.life.hu/otthon/20160824-lakberendezesi-es-dekortippek-riobol.htmlBár a riói olimpiától már elbúcsúztunk, Brazília továbbra is megannyi izgalmas látnivalót tartogat a turisták számára - lakberendezési szempontból is! Kevesen tudják, de jó néhány világhírű építészeti és dizájnstúdiónak is Brazília ad otthont, ha tehát egy kis lakberendezési inspirációra vágysz, ne habozz, less el néhány ötletet a szamba és a karneválok hazájából. OtthonOrigoTe még fizetsz az áramért? Aknázd ki az alternatív lehetőségeket!http://www.life.hu/otthon/20160714-te-meg-fizetsz-az-aramert-altalanossagban-milyen-alternativ-lehetosegek-vannak.htmlA villanyszámlád évről évre csak nő, miközben a nap ingyen sütkérezik - miért ne használnád ki energiától fénylő sugarait? A megújuló energiaforrások egyik legfontosabb jelentősége, hogy használatuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. A következőkben összegyűjtöttük azokat az alternatív lehetőségeket, amelyekkel a villanyszámládat majdhogynem lenullázhatod. OtthonOrigoA saját otthonod mérgezi a lelked? Szabadulj meg a negatív energiáktól!http://www.life.hu/otthon/20160823-igy-szabaditsd-meg-otthonod-a-negativ-energiaktol.htmlBiztosan neked is vannak nehezebb, szomorkásabb napjaid, amikor egyszerűen semmihez nincs kedved, semmihez nem érzel magadban kellő energiát. Ha ez az állapot állandósul, és azt veszed észre, hogy általában otthonod falai között tör rád a búbánat, akkor lehet, hogy a lakásodban uralkodó negatív energiák okozzák. Szabadulj hát meg tőlük, mutatjuk, hogyan csináld! OtthonOrigoÉrdekességek és pletykák - Kitálal a hollywoodi sztárok ingatlanosahttp://www.life.hu/otthon/20160816-erdekessegek-a-hollywoodi-sztarok-ingtlanugynokenek-szajabol.htmlMadarat tolláról, celebet lakásáról lehet megismerni – vallja ezt Dolly Lenz, a hollywoodi hírességek ingatlanügynöke, aki az elmúlt 25 évben számos sztárt segített már álmai otthonához. Az elmúlt évtizedekben átélt tapasztalatairól mesélt az amerikai Cosmopolitannek. OtthonOrigoA magyar, az osztrák, esetleg az amerikai? Szavazd meg a világ legszebb parlamentjét!http://www.life.hu/otthon/20160811-a-vilag-legszebb-parlamentjei.htmlTedd félre az elfogultságodat, nézd végig a képeket, és döntsd el, szerinted melyik a legszebb parlament a világon! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.