A világ legszebb épületei - építészek szemével

Forrás: Wikipedia -
ingatlan otthon építész épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ízlések és pofonok – nincs ez másként az építészet terén sem. Van, aki szerint a Tadzs Mahal a világ legszebb épülete, más gondolkodás nélkül a magyar Parlamentre adná le a voksát. Az alábbiakban sikeres külföldi építészek szakmai véleményét és az általuk legszebbnek tartott épületeket mutatjuk be.

A szűz Pallasz Athéné temploma – Görögország

„Az építészet egyik leggyönyörűbb alkotása – mondja Tara Imani, a Tara Imani Designs megalapítója. – A korinthoszi oszlopok, az ívelt formák, az enyhén kifelé hajló oromzat mind-mind tökéletes tervezés eredménye, ez az épület adta az építészet alapjait, megoldásait még ma is használjuk és próbáljuk továbbfejleszteni.”

A Parthenón, azaz a szűz Pallasz Athéné temploma az Akropoliszon Forrás: AFP

Korinthoszi oszlopok Forrás: AFP

Hubertus-ház – Hollandia

„Játékos, mégis méltóságteljes – így jellemezte Randy Deutsch építész az Amszterdamban álló Hubertus-házat, amelyben egy elvált anyákat segítő és védő szervezet tevékenykedik. – Az a szép benne, hogy a modern üveg, acél és beton megoldások tiszteletben tartják a hagyományos stílusban épült szomszéd épületeket.”

A Hubertus-ház Amszterdamban Forrás: Aldo van Eyck Archive

Casa Milà – Spanyolország

Clark Manus szerint a Casa Milá egy szertelen, kontextusgazdag, érzéki épület, amely gazdagon van telítve karakteres városi elemekkel.

A Gaudí által tervezett Casa Milà Barcelonában Forrás: AFP

Casa Milà, más néven a Kőbánya Forrás: AFP

Sainte-Geneviève Könyvtár – Franciaország

„Az 1850-ban épült könyvtár az építészet varázslatos ékszerdoboza – mondja Jared Banks, a Shoegnome Architects építésze. – A rusztikus kövekkel kirakott külső öntöttvas szerkezetű enteriőrt takar.”

Sainte-Geneviève Könyvtár Forrás: AFP

A Sainte-Geneviève Könyvtár belülről Forrás: Wikipedia

A fény temploma – Japán

Frank Cunha vezető építész így jellemezte az Oszakában található modern vonalú templomot: „A templom megálmodója, Tadao Ando tágas, különleges tereket, egyszerű formákat és a tervezésnek köszönhetően egy nem mindennapi fényjátékot is létrehozott. Varázslatos élmény látni, ahogy a napsütés egy kereszt formájában szűrődik be az ablakon keresztül.”

A fény temploma Oszakában Forrás: Flickr/Paul Kawai

A fény temploma belülről Forrás: Youtube

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.