Mesebeli kastélyok a valóságban

Forrás: Thinkstock -
vár építészet kastély épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évszázadokkal ezelőtt épült kastélyoknak és váraknak olyan misztikus hangulatuk van, ami egyszerűen magával ragadja az embert. Építészeti remekművek, amelyek egy letűnt korba kalauzolnak bennünket. A következőkben öt igazán különleges kastélyt mutatunk be.

Potala palota

A Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Területén található monumentális épületkomplexum 1994 óta az UNESCO Világörökség része. A káprázatos épületegyüttes 3630 méter magasan helyezkedik el a Vörös-domb tetején Lhásza városától nyugatra. A palota állítólag 999 szobából áll, és egykor a tibeti kormány székhelye és az ország vezetőjének, a Buddha reinkarnációjának tartott dalai lámának a rezidenciája volt.

Potala Forrás: Thinkstock

Mont-Saint-Michel


A Mont-Saint-Michel nevezetű különleges gránitsziget 1 kilométerre található Franciaország normandiai partjaitól. A szigeten álló bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára. Érdekesség, hogy Mont-Saint-Michel szigete egy árapálysziget, ami azt jelenti, hogy apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. A kolostor elég hosszú múltra tekint vissza, első templomának felszentelésére 708. október 16-án került sor.

Mont-Saint-Michel Forrás: Thinkstock

Predjama vár

A Szlovéniában található Predjama várat egy 123 méter magas sziklába vájták. Az épület elölről egy lovagvár, hátulról pedig egy gigantikus barlangrendszer. A vár, mint a világ legnagyobb barlangvára szerepel a Guinness-rekordok könyvében. A reneszánsz stílusú kastély első említése 1274-re datálható, ám akkor még Luegg néven emlegették, és gótikus stílusban építették. Később egy földrengés pusztította el az épületet, amit aztán a jelenlegi formájában építettek újra.

Predjama Forrás: Thinkstock

Neuschwanstein kastély

A bajorországi Pöllat-szurdok magányos szikláján található Neuschwanstein kastély egy klasszikus mesebeli palota. A 19. században II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. Érdekesség, hogy Richard Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély egyes termeit és berendezését Wagner operáinak szereplőivel díszítette.

Neuschwanstein Forrás: Thinkstock

Macumotói várkastély


Japán Nagano prefektúrájában, Macumoto városában található várkastélyt fekete falai miatt gyakran emlegetik Varjúvárként is. A monumentális épületet 1590–1597 között építették és Japán három legszebb kastélya közé tartozik.

Matsumoto Forrás: Thinkstock
Káprázatos luxusotthont bérelt Lady Gaga a Super Bowl ideje alatt - Fotók!http://www.life.hu/otthon/20170208-lady-gaga-luxusszallasa-texasban-a-super-bowl-ideje-alatt.htmlHétfő óta az egész világ Lady Gaga fantasztikus show-járól beszél, amit az 51. Super Bowl félidejében adott elő Texasban. Mi most azt mutatjuk meg, milyen luxusszálláson lakott fellépése idején az énekesnő. Otthon--Tíz éve áll elhagyottan a gyilkos szekta egykori templomahttp://www.life.hu/otthon/20170208-nation-of-yahweh-szekta-elhagyott-temploma-miamiban.htmlTöbb mint 10 éve üresen áll, és lassacskán teljesen összeomlik ez az Egyesült Államokban, azon belül is Miamiban található templom. Az épület falai között egykor egy veszélyes szekta tartotta szeánszait. OtthonNorthfotoElkmont, szellemváros az erdő mélyénhttp://www.life.hu/otthon/20170206-elkmont-szellemvaros-az-egyesult-allamokban.htmlAz Elkmont nevű, egykor felkapott üdülőváros évtizedek óta üresen áll. A nyaralókat több mint 100 éve építették, és egészen az 1990-es évekig rendszeresen használatban voltak. Ma már az enyészet szélén állnak. Otthon--Káprázatos luxusotthont bérelt Lady Gaga a Super Bowl ideje alatt - Fotók!http://www.life.hu/otthon/20170208-lady-gaga-luxusszallasa-texasban-a-super-bowl-ideje-alatt.htmlHétfő óta az egész világ Lady Gaga fantasztikus show-járól beszél, amit az 51. Super Bowl félidejében adott elő Texasban. Mi most azt mutatjuk meg, milyen luxusszálláson lakott fellépése idején az énekesnő. Otthon--Csigalépcsők varázslata - Káprázatos fotósorozathttp://www.life.hu/otthon/20170126-maria-pasvantova-fotosorozata-csigalepcsokrol.htmlEgy csigalépcső a funkcióján túl igazi gyöngyszeme, kiegészítője lehet egy lakásnak. A müncheni székhelyű szabadúszó fotós, Maria Pasvantova is meglátta a csigalépcsőkben rejlő varázslatot, amit fotósorozatában meg is örökített az utókor számára. OtthonOrigoÍgy alakítja majd át Donald Trump egy aranyozott giccspalotává a Fehér Házathttp://www.life.hu/otthon/20170124-mennyire-alakithatja-at-a-trump-csalad-a-feher-hazat.htmlA Trump család korábbi otthonát látva bizony van ok az aggodalomra. A New York-i luxuspenthouse berendezését a 18. századi Franciaország inspirálta, az ingatlan egy giccses aranykalitka. Vajon az újdonsült amerikai elnök ugyanezt a vonalat szeretné majd továbbvinni új otthonában is? Meglehet, a Fehér Ház szigorú szabályai viszont (szerencsére) nem adnak neki teljesen szabad kezet. OtthonThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.