Visszatértek az egykori lakók a fukusimai atomkatasztrófa helyszíneire

fotósorozat otthon atomkatasztrófa evakuálás Fukusima
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csernobil óta nem történt olyan pusztító nukleáris katasztrófa, mint 2011 márciusában Fukusimában, Japánban. Az atombaleset miatt több mint 100 000 embert kellett kitelepíteni otthonából. Carlos Ayesta és Guillaume Bression fotóriporterek öt évvel a katasztrófa után néhány egykori lakóval együtt ellátogattak az evakuált településekre, hogy egy különleges fotósorozattal emlékezzenek meg a történtekről.

2011. március 11-én földrengés és cunami sújtotta Japán keleti partvidékét, a Tóhoku régiót. A mérések szerint ez volt a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés, a cunami pedig 10 méteres hullámokkal végzett hatalmas pusztítást. A földrengés és a cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és -balesetek sorozatát is elindították a közeli atomerőműben.

A Fukusima Daiicsi atomerőmű négy reaktorblokkja károsodott, az erőműből nagy mennyiségben jutottak ki radioaktív anyagok. A levegő, a talaj, valamint a talaj- és tengervíz is szennyeződött, a környékbeli lakosságot kitelepítették. A kitelepített lakosok anno még abban a tudatban hagyták el otthonaikat, hogy rövid időn belül visszaköltözhetnek. Ez azonban nem így történt, a települések mára szellemvárossá váltak. Az evakuált lakosok a háziállataikat sorsukra hagyták, gondozás híján sok állat szomjan, illetve éhen halt az evakuációs zónákban, de rengeteg kutya, macska és szarvasmarha is sokáig kóborolt szabadon a térségben.

Forrás: fukushima-nogozone.com

Bression és Ayesta fotóriporterek a fotósorozattal arra a kérdésre szeretettek volna választ kapni, hogy vajon az egykori lakók gondolnak-e arra, hogy valaha is visszaköltözzenek egykori otthonaikba. A képeket az evakuált, mára már szellemvárossá vált településeken készítették: jártak Futabában, Okumában, Namie-ben, Iitatében, Tomioka Narahában, Odakában és Kavaucsiben is. A képek szereplőit, az egykori lakókat arra kérték, hogy úgy viselkedjenek a helyszíneken, mintha mindennapjaikat még mindig ott töltenék.

A fotóriporterek nem aggódtak a sugárveszély miatt, mivel nem töltöttek egyszerre sok időt a szellemvárosokban, a fotózások csak néhány hétig tartottak.

"Nem vagyunk atomerőmű-ellenesek, csak be szerettük volna mutatni egy ilyen katasztrófa következményeit és azokat a veszélyeket, amikkel mindenkinek számolnia kell" – nyilatkozta Bression.

/1703/A_fuk2017316151950Különleges faldekorációs ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20170314-kreativ-faldekoracios-otletek.htmlEgy nagy, ablaktalan fal megannyi lehetőséget rejt magában. Engedd szabadjára a fantáziád, és inspirálódj nem mindennapi faldekorációs ötleteinkből! Otthon--Senkinek nem kell a Neverland Ranch, Michael Jackson egykori csodabirodalmahttp://www.life.hu/otthon/20170309-senki-nem-veszi-meg-michael-jackson-birtokat-neverland-ranch-et.htmlNyolc éve már, hogy a pop királya, Michael Jackson tragikus hirtelenséggel, mindössze 50 évesen elhunyt. Legendás birtoka, a Neverland Ranch – amit egyébként azóta csak Sycamore Valley Ranchnek hívnak – a mai napig nem talált új gazdára. Az ingatlanosok lassan akár ingyen is rásóznák valakire, csak szabaduljanak tőle. Otthon--"Ha közel akarok kerülni önmagamhoz, elég, ha kint a fák között eltölthetek pár órát " - indul a Revolúció Nyul Zsuzsival http://www.life.hu/otthon/20170228-revolucio-oko-magazin-az-ozone-networkon-interju-nyul-zsuzsival.htmlNem is gondolnád, hogy a hétköznapokban mennyi mindent megtehetnél azért, hogy csökkentsd háztartásod ökológiai lábnyomát. Bizony, a környezettudatosság egyáltalán nem luxus többé! Ha pedig ezentúl követed az Ozone Network legújabb műsorát, megtudhatod, mi mindent változtass a mindennapjaidban annak érdekében, hogy egy zöldebb, fenntarthatóbb életet élhess. Interjú a vasárnap startoló Revolúció című magazinműsor kreatív producerével, Nyul Zsuzsival. OtthonFotó: Mudra László - OrigoÖt érdekesség, amit eddig még nem tudtál a Fehér Házrólhttp://www.life.hu/otthon/20170227-erdekessegek-a-feher-hazrol.htmlEgy korábbi cikkünkből már megtudhattál néhány meglepő tényt az Egyesült Államok mindenkori elnökének otthonáról, valamint munkahelyéről, a listánknak azonban még koránt sincs vége. Jöjjön újabb öt érdekesség, amit a Fehér Házról tudni érdemes. OtthonOrigoÖt érdekesség, amit eddig még nem tudtál a Fehér Házrólhttp://www.life.hu/otthon/20170227-erdekessegek-a-feher-hazrol.htmlEgy korábbi cikkünkből már megtudhattál néhány meglepő tényt az Egyesült Államok mindenkori elnökének otthonáról, valamint munkahelyéről, a listánknak azonban még koránt sincs vége. Jöjjön újabb öt érdekesség, amit a Fehér Házról tudni érdemes. OtthonOrigoA sötét ötven árnyalata - a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20170221-sotet-szinek-fekete-es-szurke-a-lakberendezesben.htmlChristian Grey és Anastasia Steele története folytatódik, A sötét ötven árnyalata rajongók millióit csábítja be a mozikba világszerte. Egy korábbi cikkünkben elárultunk néhány kulisszatitkot Christian Grey filmbeli luxusotthonáról, most pedig adunk néhány, a filmhez kapcsolódó lakberendezési tippet – rendezd be otthonodat A sötét ötven árnyalatából inspirálódva! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.