A tavaszi nagytakarítás 5 legutálatosabb része

Forrás: Thinkstock -
ablak takarítás otthon vécé portörlés nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A takarítás – főleg az emberpróbáló tavaszi nagytakarítás – valószínűleg senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, és abban is biztosak vagyunk, hogy a takarításon belül mindenki tudna mondani legalább egy olyan procedúrát, amit kifejezetten gyűlöl. Nos, mi a következőkben összegyűjtöttük a nagytakarítás öt legutálatosabb részét. 

Azt leszögeznénk, hogy szigorúan szubjektív lista következik, a Life.hu újságíróinak saját tapasztalataira alapozva. Amennyiben a te ötös listádra más is felkerülne, írd meg nyugodtan kommentben!

Portörlés

A portörlés rendkívül sziszifuszi munka, főleg, ha nosztalgikus típus vagy, és a polcaidon temérdek mütyűr és kacat sorakozik. Tény, hogy a kedves emlékek mindenkit jó érzéssel töltenek el, ám ha takarításra kerül a sor, legszívesebben valószínűleg te is mindent kivágnál a fenébe. Szóval, hogy miért is utáljuk a portörlést? Mert elképesztően unalmas és hosszadalmas tud lenni. És akkor még nem is beszéltünk a dolgok tetejéről...

Egy tavaszi nagytakarítás alkalmával nem elég, hogy letörölgeted a port a polcokról, nem szabad elfeledkezni a hűtőszekrény vagy a konyhaszekrény tetejéről sem. Utálatos egy feladat, nem?

A portörlés rendkívül sziszifuszi munka Forrás: Thinkstock

Vécépucolás

Ezt talán nagyon magyarázni sem kell. Az emberek többsége egyszerűen irtózik a vécépucolástól, de nincs mese, valakinek ezt is meg kell csinálnia. A saját és a vécéd higiéniája érdekében persze a vécépucolásnak rendszeres feladatnak kell(ene) kennie, hogy a nagytakarítások alkalmával ne kelljen szörnyűségekkel szembesülnöd. A mi tippünk, hogy két nagytakarítás között önts havonta egyszer fél doboz szódabikarbónát a vécétartályba, hagyd benne éjszakára, majd reggel néhányszor húzd le a vécét. Ezzel a tartályt és a kagylót is egyszerre karban tudod tartani.

Az emberek többsége egyszerűen irtózik a vécépucolástól Forrás: Thinkstock

Ablakmosás + függönymosás

Az ablakmosás borzalmas feladat, főleg mert összekapcsolódik a függönyök leszedésével és visszahelyezésével, ami csak tovább fokozza az utálatunkat. Két dolgot tudunk csak ehhez a nem sokak által kedvelt feladathoz fűzni: egyrészt az ablakmosás előtti portörlést nem érdemes elfelejteni, különben a szépen fénylő üvegedet barnás maszatok csúfítják majd el. Másrészt érdemes egy borúsabb napon nekiállni a munkának, mert megeshet, hogy a nap melege hatására a tisztítószer még az előtt rászárad az üvegre, hogy te letörölnéd. Így lesz a kemény munkád gyümölcse csíkos és foltos ablaküveg.

Az ablakmosás borzalmas feladat Forrás: Thinkstock

Tűzhelytisztítás

A foltos, zsíros tűzhely suvickolása pedig maga a halál, éppen ezért érdemes inkább a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Akár kerámialapos, akár hagyományos tűzhelyed van, néhány alapszabály betartása mellett kevesebb gondod lesz az eltávolíthatatlannak tűnő szennyeződésekkel. Ha főzés közben észreveszed, hogy kifutott étel vagy zsír okozta folt éktelenkedik a tűzhelyen, még langyos állapotban töröld le, ne hagyd rászáradni, mert akkor már sokkal nehezebb dolgod lesz az eltávolításnál. Ha nincs időd főzés után letakarítani a foltokat, és úgy marad a tűzhely, ne kezdj főzésbe, amíg le nem tisztítottad. Ami ugyanis még addig nem égett rá kellően a felületre, az biztosan egy életre odakozmál, ha újra felmelegíted.

A foltos, zsíros tűzhely suvickolása sem túl szeretetreméltó feladat Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.