10 érdekesség, amit eddig nem tudtál a légkondicionálókról! – Klímaszezon ON

Forrás: Thinkstock -
meleg légkondi Nyár légkondicionáló klímaberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban kaphattunk némi ízelítőt az idén ránk váró nyári melegből. Hamarosan mindenki a légkondicionálók bűvöletében fog élni; ki az autójában, ki egy bevásárlóközpontban, ki otthon, ki az irodában... A forró nyári napokat, nehéz átvészelni klíma nélkül. De mit is tudunk róla igazából? Most összegyűjtöttünk 10 érdekességet.

1. Már 1820-ban felismerte Michael Faraday fizikus és feltaláló, hogy ha a sűrített és cseppfolyósított ammóniát elpárologtatja, az képes lehűteni a környezetét. Azonban Willis Carrier volt az az amerikai mérnök, aki 1902-ben kidolgozta a modern, elektromos légkondicionálók alapját, a páratartalmat szabályozó készüléket. Ezek azonban még mérgező gázokat rejtettek magukban, nem mellékesen pedig ormótlanul nagyok voltak, így először csak gyárakban kezdték el őket használni. A háztartásokba Thomas Midgley, Jr. révén kerülhettek be a klímák; ő volt az, aki az 1920-as években a freon nevű szagtalan gázt kezdte el használni, mely nem volt gyúlékony.

Michael Faraday Forrás: Wikipédia

2. A légkondicionálók az 1950-es években robbantak be a mindennapi életbe; három év alatt, több mint 1 millió fogyott belőle.

3. A klímák egyfajta párátlanítóként is működnek. Nem olyan hatékonyak ugyan, mint az erre a célra tervezett készülékek, de a penész kialakulását, növekedését megakadályozzák.

4. A légkondicionáló másik – hétköznapibb - elnevezése a klíma. Ezt a nevet az "éghajlat" után kapta, mivel képes mesterségesen adott hőmérsékletet, azaz klímát létrehozni.

5. A klímáról az emberek a mai napig a hűtésre asszociálnak, pedig a leghatékonyabb ár-érték arányú fűtési rendszer is lehetne. Egyelőre a hétköznapi életben csupán a meleg napok elviselhetőbbé tételére használják, pedig a technikai feltételei adottak ahhoz, hogy a legegyszerűbben és leggyorsabban kiépíthető és a legtöbb helyen alkalmazható,kizárólagos fűtésrendszerré válhasson.

Egyelőre a hétköznapi életben csupán a meleg napok elviselhetőbbé tételére használják Forrás: Thinkstock

6. A légkondik segítenek az allergiásoknak is; eltávolítják az allergéneket és más apró részecskéket a levegőből.

7. Klímaszerelőt nem csupán akkor kell hívni, ha elromlik a készülék. Mielőtt üzembe helyeznénk, érdemes átnézetni, kitisztíttatni, szűrőt cseréltetni vele – ez fontos a hatékonyság, áramfogyasztás és a szoba levegőjének minősége érdekében.

Itt a klíma-para!

A hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet. Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségeket okozhat a rossz légkondi.

8. A Fehér Ház klíma rendszerének kiépítését Herbert Hoover rendelte el. Az 1929-es nyár hihetetlenül forró volt, a hivatalába frissen lépő 31. amerikai elnök pedig 30 ezer dollárt költött arra, hogy öltönyében még véletlenül se izzadjon meg. A történelem fintora, hogy a nagy beruházás után pár hónappal a tőzsde összeomlott és beütött a nagy gazdasági válság.

9. A nyári filmpremierek a légkondicionálóknak köszönhetik létjogosultságukat; amikor még csak az otthonok kis százalékában volt klíma, az emberek a filmszínházakba jártak hűsölni.

A forró nyári napokat, nehéz átvészelni klíma nélkül Forrás: Thinkstock

10. Amerikában – ott, ahonnan elindult meghódítani a világot – az emberek évi több mint 22 milliárd dollárt költenek és 183 milliárd kilowatt villamos energiát használnak a légkondicionálókra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.