Vadon Jani egyedülálló anyának segít az újrakezdésben! – Második esély program

második esély otthonteremtés Vadon Jani alapítvány karitatív szervezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor hallani, hogy mindenkinek jár egy második esély. Vannak, akik csupán hangoztatják ezt a nézetet, de vannak, akik emellett ténylegesen tesznek is azért, hogy ez megvalósulhasson. Vadon Jani is egy ilyen ügy mellé állt, sőt! Példaértékű, hogy nem csupán a nevét, hanem idejét és erejét is adja egy rászoruló család újrakezdéséhez.

Farkas Boglárka, a Habitat for Humanity kommunikációs menedzsere elmondta, hogy a Második esély programban önkormányzati bérlakásokat újítanak fel, önkéntesek és szponzorok segítségével.

A Második esély programban önkormányzati bérlakásokat újítanak fel, önkéntesek - mint például Vadon Jani - segítségével Fotó: Polyak Attila/Origo

Ez a fajta otthonteremtés, harmadik éve zajlik, mely során már 6 családot segítettek önálló otthonhoz.

Ebben a projektben szorosan együttműködnek a SZÉRA-val és a Procter & Gamble vállalattal. Ez utóbbi önkéntesekkel és anyagi segítséggel járul hozzá egy család újrakezdéséhez.

A Szociális és Rehabilitációs Alapítvány - SZÉRA - olyan családoknak segít, akik elveszítik a lakhatásukat. Családok átmeneti otthonait működtetnek, ezekből kerülnek ki azok a családok, akik a Habitat által felújított lakásokba beköltözhetnek. Ők az otthonban komoly segítséget kapnak az újbóli önálló élethez; munkába állás segítése, életvezetési tanácsadás, háztartási költségek kezelése. Miután kiköltöznek egy ilyen bérlakásba, egy éven keresztül az alapítvány még ott áll a család mellett, egy szoros utánkövetés révén.

A Szociális és Rehabilitációs Alapítvány - SZÉRA - olyan családoknak segít, akik elveszítik a lakhatásukat, ők költözhetnek a Habitat által felújított lakásokba Fotó: Polyak Attila/Origo

Ebbe, a most felújítás alatt álló, 35 négyzetméteres zuglói lakásba, várhatóan ősszel költözhet be egy édesanya, aki 3 lánygyermekét neveli egyedül. Ő közvetlenül az önkormányzattal áll majd bérlői viszonyban. A program feltétele, hogy minimum 5 éven keresztül fenntartsa, másnak át ne adja a bérleményt.

A Habitat, ezzel a programmal mintával, példával szeretne szolgálni; igenis lehet újból talpra állni, ha segítünk azoknak, akikben meg van ez az affinitás.

Vadon Janival beszélgettünk két fal lebontása közben.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a projekttel?

Pár évvel ezelőtt a Habitat megkeresett, egy hasonló projekt kapcsán kérték a segítségemet. Én nem szeretek sok ügy mellé odaállni, fontos számomra a hitelesség mellett az is, hogy legyen időm ténylegesen segíteni. Miután lenyomoztam őket - felmentem a honlapjukra, hogy megnézzem, mivel is foglalkoznak - egyből éreztem, hogy ez egy olyan szervezet, amivel jó kapcsolatban lenni. Nagyon szimpatikus az, amit csinálnak, a gondolkodásmódommal és értékrendemmel is összeegyeztethető, így természetesen igent mondtam. Akkor egy családok átmeneti otthonát újítottunk fel, én pár órát segítettem nekik. Utána persze kijavították azokat a károkat, amiket okoztam nekik; amit lecsiszoltam és lefestettem, azt ők újracsiszolták és újrafestették.

Vadon Jani: ,,Nagyon szimpatikus az, amit csinálnak, a gondolkodásmódommal és értékrendemmel is összeegyeztethető" Fotó: Polyak Attila/Origo

Ezek szerint nincs jártasságod lakás felújítási munkák terén?

Kertvárosi gyerek vagyok, édesapám hozzáállása az volt, hogy két okból sem fizettünk szakmunkásnak; egyrészt mert pénzbe kerül, másrészt mert amit mi csinálunk, az jó, amit ő, az pedig nem. Ez elég komoly kereszt volt nekem, és ezért gyakorlatilag mindent nekem/nekünk kellett megcsinálni. Az ilyen jellegű munkára tehát, amit a Habitat is végez – kivéve a vécé beszerelés vagy épp a csempézés – én is alkalmas vagyok.

Ennek a zuglói lakás felújításban eddig mit segítettél? Azon kívül természetesen, hogy közszereplőként előtérbe helyezed ezt a fajta programot.

Nagyon komoly precíziós munkát kellett végeznem. Összedugták itt a fejüket az emberek és azt mondták, hogy ne hagyjuk veszni János szakértelmét; így adtak egy kalapácsot, hogy törjem be az egyik falat, majd a sittet pakoljam be zsákokba, és vigyem ki a folyosóra. Ez így körülbelül meg is felelt a kvalitásomnak.

,,Adtak egy kalapácsot, hogy törjem be az egyik falat, majd a sittet pakoljam be zsákokba, és vigyem ki a folyosóra. Ez így körülbelül meg is felelt a kvalitásomnak" Fotó: Polyak Attila/Origo

Vadon Jani önkéntességre buzdít

"Ha segítőkésség van, a Habitat részéről lesz fogadókésség. Sok emberben meg van az empátia, a segíteni akarás, de úgy gondolják, hogyha nem tudnak pénzt adni, akkor segíteni sem tudnak, pedig ez nem így van!"

Milyen karitatív szervezetekkel állsz még kapcsolatban?

Az Ételt az életért Alapítvánnyal, akik egy Krisna Tudatú alapítvány, velük régóta kapcsolatban vagyok, az ételosztásaiknál is ott szoktam lenni, mert nagyon szimpatikusak számomra. A NOÉ Állatotthon Alapítványt is rendszeresen támogatom, állatvédőként és vegetáriánusként. Én sokfelé nem megyek, de akik mellé odaállok, azok hosszú éveken keresztül számíthatnak rám.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.