képzőművész otthon kavicsképek dekoráció kavics
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kövek és kavicsok a talpunk alatt, kezünkből a vízbe hullva élik életüket. Ám, egy magyar alkotó új életet adott nekik, így a természet ezen szilárd elemei, otthonunk csodás díszévé válnak.

Papp Tímea, aki a humorista párja, Bruti rendezvényszervezője, év elején kezdett komolyabban foglalkozni kavicsképek készítésével. Munkái gyönyörűek, szinte hihetetlen, hogy ezek a gyönyörűségek a természet kincseiből állnak össze. Tímeával beszélgettünk, akinek jelenleg egy kiállítás az álma.

Papp Tímea Forrás: Papp Tímea

Miként indult a kavicsképek készítése?

Teljes mértékben hobbiként kezdtem el, nem folytattam semmilyen művészeti tanulmányt. Egyszerűen a természet és a kövek szeretete ezt hozza ki belőlem. Persze voltak előzményei, mindig érdekelt a művészet, de csak autodidakta módon fejlesztettem a képességeimet.

A motiváció az adott volt, hisz gyermekkorom óta gyűjtöm az érdekes köveket, és mindenben mintát, alakokat véltem felfedezni. Ennek ellenére a kavicsképek viszonylag új dolgok az életemben. Az év elején kezdtem összerakni az első képeimet, amik pár kavicsból álltak. Aztán egyre többet akartam, mert ezek csak ismétlések voltak, hisz az interneten rengeteg hasonló, egyszerű formákat látni. Ekkor kezdtem el bonyolultabb képeket készíteni és megosztani az ismerőseim között. Hirtelen olyan nagy siker lett, hogy érdemesnek láttuk a Kő lelke facebook oldal elkészítését, hogy ott gyűjtsem össze és mutassam be az elkészült műveket. Pár hónapja indult az oldal, és már hatezer fölött jár a követők száma.

Milyen technikával készülnek a képek? Valóban csak kavicsok és ragasztó kell hozzá?

A technika nem bonyolult, mondhatnám primitív, hisz csak kavicsokat kell egymásmellé ragasztani egy fadarabra. Erre bárki képes lenne.

Itt a nehézség inkább a megfelelő kövek beszerzése, meg a képesség, hogy a földön heverő kövekben meglássuk azt a kis lábat, kis táskát, szoknyát, hajat, ami szükséges, hogy végül összeálljon egy alkotássá.

Egy-egy kép sokszor hetekig készül, vagy pihen és várja, hogy megtaláljam hozzá a hiányzó köveket. Fontos, hogy szinte soha nem nyúlok a kövekhez, nem alakítgatom őket, úgy használom fel, ahogy a természetben találtam.

Forrás: Facebook/A kő lelke - The soul of stone

Milyen anyagokat használ fel a kavicsképekhez?

Az alap az minden esetben fa. Erre jönnek a kövek, kavicsok, de néha használok fát illetve textilt, zsinórokat, drótot kiegészítőnek. Mostanában rátaláltam az uszadék fára, ami csodálatosan strukturált felületével legalább olyan érdekes, mint a kő.

Honnan veszi az inspirációt egy-egy képhez?

Naiv, romantikus embernek gondolom magam, mindig is vonzódtam a természet szépségeihez, a mesevilághoz, a természetes bájhoz. Ennél fogva nem kell különösebben gondolkodnom a képeken, egyszerűen azt adom, ami bennem van. Másrészről valójában nem is én döntöm el, mit is fogok készíteni, hanem a kő, nekem csak követni kell a lelkét.

Megrendelésre is készít – meghatározott téma alapján –, vagy csupán a már kész képeket lehet megvásárolni?

Sokan keresnek meg azzal, hogy készítsek megrendelésre, aminek igyekszek is eleget tenni, de mindig elmondom, hogy a kő fogja eldönteni, hogy lesz-e olyan, amire ők vágynak. Azért az emberek legtöbbször hasonló képeket várnak tőlem, mint amiket megismertek az oldalon, így még mindig sikerült megoldani az egyedi igényeket. De természetesen az ideális az, ha már az elkészült képeket akarják megszerezni. Szinte minden képemre akad jelentkező már az első pillanattól, de sokszor nemet kell mondanom, mert szeretnék elkészíteni egy kiállításnyira valót.

Forrás: Facebook/A kő lelke - The soul of stone

Mi a hosszú távú terve?

Egyelőre a legfontosabb a saját magam szórakoztatása, hiszen óriási boldogsággal tölt el a képek készítése. Másodsorban örülnék, ha eljutnának még több emberhez, amire ugyan a facebook oldalam kiválóan alkalmas, de szeretném, ha az emberek élőben is megtekinthetnék, mert teljesen más élmény, mint a képeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.