Lakberendezési ötletek – Gyermek- és tiniszoba kialakítása

tiniszoba gyerekszoba enteriőr lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy gyerekszoba berendezésére számtalan mintát találsz, melyek gyakran megidézik gyermekkorodat, vagy épp távol repítenek tőle. Ám sose dönts egyedül! Mivel otthonod, ezen szobáját elsősorban nem Te, hanem gyermeked használja, így közösen kell megálmodnotok azt az enteriőrt, mely megadja számára az „én birodalmam” érzést.

Játékok

A gyerekjátékok megfelelő elrendezése nem kelt zsúfoltság érzést, sőt a kupi hangulatot sem fokozza. A gyermek ágya fölé vagy egy szabad falfelületen elhelyezett polc remek lehetőségeket rejt magában. A legjobb, ha egy adott témára építjük fel a dekorációt – szuperhős, póni, bármilyen kedvenc mese, netán retro játékok. Mivel gyerekszoba, számíthatunk arra, hogy a csemete bizony időnként meg fogja bontani az általunk nagy gonddal megtervezett struktúrát, de ez benne van a pakliban.

A gyermek ágya fölé vagy egy szabad falfelületen elhelyezett polc remek lehetőségeket rejt magában Fotó: Richard Romain

Energikus színek

Világos és vidám színekkel remekül kiemelhetünk szobarészeket, de sose egyedül döntsünk ezekről. Egy pár éves gyerkőcnek is vannak már kedvenc színei, egy kis rávezetéssel pedig a megfelelő, ízléses mederbe terelhetjük a gyerekszoba harmóniáját.

Világos és vidám színekkel remekül kiemelhetünk szobarészeket Fotó: Joshua McHugh

Állati erő

Minden gyereknek van kedvenc állata; használd fel ezt! Imádja a macit? Jöhet belőle plüss, ágytakaró, dekortapéta, lámpaernyő, párna... ha erre építed fel szobájának vezető vonalát, úgy a színek és egyéb formák esetén maradj az egyszerűbbnél.

Minden gyereknek van kedvenc állata; használd fel ezt! Fotó: William Abranowicz

Mintákat a falra

Számtalan variációja van, és mellé egy egyszínű szobabelső is remekül passzol. Bár nem kis munka home made tapétázni, de ha évente megejted, akkor évente új szobát kap a gyermek, az aktuális kedvencekkel, hangulattal, életérzéssel. Játszatsz is; legyen csak az egyik fala tapétázva, a többi pedig egyszínűre lefestve.

Mintákat a falra! Fotó: Idha Lindhag

Pink

Egy kislány szoba rózsaszínűen az igazi – bár sok szülő tudatosan tarja távol ezt a piros-fehér árnyalatot az otthonából. Ám nem csupán a bugyi rózsaszínben lehet gondolkodni; egy semlegesebb színű fal, púder és pasztell árnyalatokkal kombinálva, egy-két erősebb pinkkel kiemelve, szuper kishercegnős szobát eredményez, vattacukor-hatás nélkül.

Egy kislány szoba rózsaszínűen az igazi, ám nem csupán a bugyi rózsaszínben lehet gondolkodni Fotó: William Waldron

Tematikus szoba

Indiános, tengeres, barbies, virágos... jöhet bármi, ami a gyermek kedvenceit egy csokorba gyűjti. A lényeg itt a visszafogottságon van; a tematikus vonal csak pár elemben jelenik meg hangsúlyosan, a letisztult szobabelső mellett.

Indiános, tengeres, barbies, virágos... jöhet bármi, ami a gyermek kedvenceit egy csokorba gyűjti Fotó: William Waldron

A túl sok(k)

Igen, néha ez is képes jól mutatni. Keverd a színeket, a formákat, a textúrákat, de legyen egy egységes halvány harmónia. Fontos, hogy egy figyelemzavarral, vagy hiperaktivitással küzdő gyermek számára ez nem megfelelő, mivel túl sok inger éri. Számára egy letisztultabb, kevesebb formával bíró szobatípust válassz.

Keverd a színeket, a formákat, a textúrákat, de legyen egy egységes halvány harmónia Fotó: Sang An

Tiniszoba

A nagyobb gyerekek, vagyis tinik szobájába már jóval kevesebb beleszólása lehet a szülőnek, de merész és érdekes ötletekkel, a fiatal is rávehető a szoba stílusos berendezésére. Fontos éreztetni vele, hogy ő már nem kisgyerek, ezért tegyünk bele felnőttes elemeket; például egy bokszzsák, szoba kosárpalánk, fésülködőasztal, saját, egész alakos tükör, fotel remek megoldás lehet. Válasszunk anyagban és színben is a kisgyermekkortól távolodó hatást.

A nagyobb gyerekek, vagyis tinik szobájába már jóval kevesebb beleszólása lehet a szülőnek, de merész és érdekes ötletekkel, a fiatal is rávehető a szoba stílusos berendezésére Fotó: Suet Bruno, Björn Wallander, Richard Powers
A hónap színe a tengerzöld - Remekül kombinálható színhttp://www.life.hu/otthon/20170731-a-honap-szine-a-tengerzold-remekul-kombinalhato-szin.htmlA zöld és kék nyugodt harmóniája jelenik meg a tengerzöldben. Ez a mély, tónusos szín volt 2014-ben az év választottja! Használd bátran! Nehéz vele túlzásba esni, de hogy mivel is mutat igazán jól; nos, ebben segítünk neked! Otthon--Rózsaminta a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20170727-rozsaminta-a-lakberendezesben-vintage.htmlA rózsaminta lehet romantikus, elegáns, femme fatale, csajos...számtalan formában és színben használhatod otthonod díszítésére. Keverheted más stílusokkal, de vigyázz, mert nem mindegy, hogy ezt miként teszed! Segítünk, hogy az arányokat meg tudd tartani.Otthon--Ilyen egy belsőépítész lakása Manhattanben – Előtte-utána fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170724-ilyen-egy-belsoepitesz-lakasa-manhattan-elotte-utana-fotok.htmlA belsőépítész Tina Ramchadani és férje lakást kerestek Manhattanben, de egyet se találtak, ami árban és elrendezésben megfelelt volna számukra. Majd egyik nap, Tina szeme megakadt egy lakáshirdetésen, aminek alaprajzát ígéretesnek, árát pedig elfogadhatónak találták; így megkezdődött az átalakítás. Elképesztő lett a végeredmény! OtthonOrigo9 monokróm, ám korántsem egysíkú enteriőr a világbólhttp://www.life.hu/otthon/20170714-9-monokrom-egyszinu-enterior-a-vilagbol.htmlA monokróm, azaz egyszínű enteriőrök viszonylagosan újnak számítanak. Ezt a stílust követve, a lakberendezés cseppet sem válik könnyebbé, sőt. A monokróm lakberendezés során egy, maximum két színt követhetünk – ebből pedig az egyik a fekete vagy a fehér kell hogy legyen. A formákkal és a meghatározott szín árnyalataival lehet játszani. Nem is gondolnánk, hogy ebből a stílusból milyen csodák születnek – persze akad 1-2 kivétel is. Otthon--Tudd meg, melyik a születési hónapod virága, és díszítsd vele otthonod!http://www.life.hu/otthon/20170615-tudd-meg-melyik-a-szuletesi-honapod-viraga-es-diszitsd-vele-otthonod.htmlA születési hónapok alapján mindenkihez tartozik egy-egy csillagjegy. Ám a horoszkópon túl, virágokat is rendelhetsz világrajöveteled napjához. Ismerd meg, és válaszd a születésed hónapjához tartozó virágot; ültess belőle a kertbe, virágládába, vagy vidd be az otthonodba. OtthonThinkstockOkos takaróval, a kiegyensúlyozott párkapcsolatért http://www.life.hu/otthon/20170626-okos-takaroval-a-kiegyensulyozott-parkapcsolatert.htmlMinden test különböző, beleértve a tiédet és a kedvesedét is. Éppen ezért, sok pár küzd a hálószobában az ideális paplannal - gyakran komoly konfliktus is származhat az eltérő igényekből. Vannak, akik csupán abból az okból alszanak külön takaróval, mert az egyik fázósabb, vagy épp ellenkezőleg, egy vékonyabbal is beérné. Ezt a fajta különbözőséget használta ki egy cég, ami kifejlesztette az első olyan hűtő-fűtő paplant, melynek két oldala külön szabályozható. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.